Ο Φατί Μπασάγκα ορίστηκε ως ο νέος Πρωθυπουργός της Λιβύης σε μια κίνηση που θα μπορούσε να μετατρέψει την πολιτική κρίση στο βορειοαφρικανικό κράτος σε ένοπλη αντιπαράθεση.
Νωρίτερα, το ανατολικό κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ όρισε νέο Πρωθυπουργό, αλλά ο υφιστάμενος, Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, αρνείται να παραιτηθεί.
Η κίνηση απειλεί να ρίξει τη Λιβύη πίσω στη διαίρεση μεταξύ δύο αντιμαχόμενων, παράλληλων διοικήσεων, που κυβέρνησαν από το 2014 έως ότου εγκαταστάθηκε μια κυβέρνηση ενότητας το 2021 ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου είπε ότι επελέγη ο Μπασάγκα, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, δια βοής, αφού ο μόνος άλλος υποψήφιος αποχώρησε. Ο Μπασάγκα έλαβε προθεσμία 10 ημερών για να ορίσει υπουργικό συμβούλιο και να το παρουσιάσει στο κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, ο Ντμπέιμπα, ο οποίος ηγείται της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNU) έχει απορρίψει τις κινήσεις του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο μετά από εθνικές εκλογές. Μάλιστα, φέρεται να έγινε και απόπειρα δολοφονίας του νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Το κοινοβούλιο θέλει να αναλάβει τον έλεγχο του πολιτικού μέλλοντος της Λιβύης μετά την ακύρωση των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Ντμπέιμπα δεν είναι πλέον έγκυρη και ωθώντας τυχόν νέες εκλογές, το επόμενο έτος.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι χαιρετίζει το διορισμό του Μπασάγκα. Το ίδιο έπραξε και η Αίγυπτος.
Εν τω μεταξύ, αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί εντός της Τρίπολης τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτή η πολιτική κρίση δεν θα μεταφραστεί απαραίτητα σε μάχες σύντομα.
Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη και οι δυτικές χώρες είπαν ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπέιμπα παραμένει έγκυρη και προέτρεψαν το κοινοβούλιο να επικεντρωθεί αντ ‘αυτού στην προώθηση των εκλογών.