Απιστευτη καταγγελία για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης καθως σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα πριν ξεκινήσει ο χιονιάς, το υπουργείο Παιδείας επέμενε ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, κόντρα στο αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.
Όπως κατήγγειλε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το υπουργείο Παιδείας ήθελε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά».
Ο Ν. Φίλης ανέφερε πως «πληροφορούμε ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη!». Ρώτησε εάν αυτές οι πληροφορίες που έχει αληθεύουν και ζήτησε να κατατεθούν τα Πρακτικά της σύσκεψης στην Βουλή.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του αναφέρει:
Ήθελαν μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά;
Πληροφορούμαι ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αληθεύει; Ποιος συμμετείχε εκ μέρους αυτού του υπουργείου;
Δεύτερον, ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη! Προσέξτε. Με το χιόνι, με την παγωνιά, με όλη αυτή την κατάσταση που βιώσαμε, να υπήρχαν στους δρόμους και μαθητές, γονείς με αυτοκίνητα, σχολικά λεωφορεία! Ρωτώ: Αληθεύει;
Καταλαβαίνετε γιατί το θέμα είναι σοβαρό και κρίσιμο. Να απαντήσει το υπουργείο και να κατατεθούν τα πρακτικά της σύσκεψης στη Βουλή. Να αφήσετε τις «συγγνώμες», που ξέρουμε όλοι ποια αξία έχουν.
Γνωρίζετε τι λέει ο λαός μας για τη «συγγνώμη» και το «φιλότιμο». Εμείς δεν θα κρίνουμε από τις συγγνώμες, αλλά με βάση τα ντοκουμέντα. Για να μάθουμε επιτέλους, ποιος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών στους δρόμους. Το κράτος και η κυβέρνηση ή οι ιδιωτικές εταιρίες, όπως ακούσαμε από τον κ. Θεοδωρικάκο νωρίτερα;
Αυτές τις δύο ερωτήσεις απηύθυνα στην κυβέρνηση προ ολίγου, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής για την Πρόταση Μομφής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και θα περιμένω τα πρακτικά και τις απαντήσεις τους. Και συνέχισα:
Είναι αναγκαίο να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή. Γνωρίζουμε καλά ότι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ένα αριθμητικό γεγονός. Γύρω της συνασπίζονται μεγάλα συμφέροντα, η διαπλοκή, οι τραπεζίτες και τα κυρίαρχα Μέσα, με λάφυρο τον πλούτο της χώρας. Πρόκειται για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αστικού πολιτικού συστήματος, που έχει απονομιμοποιηθεί από την χρεοκοπία των μνημονίων και επιζητεί να πάρει ρεβάνς.
Πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε δυο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά, ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος την Αριστερά. Ενδιάμεσες – ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση».