Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος
Τα θέματα πολλά και επίκαιρα που μας προβλημάτισανκαι θα συνεχίσουν να μας προβληματίζουν, αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες της ζωής μας πρέπει να ανανεωθούν. Επειδή όμως χρήματα κακά τα ψέματα δεν υπάρχουν και η ακρίβεια έχει ήδη κτυπήσει κόκκινο,καλό είναι να προσφέρουμε από το υστέρημα μας μια μικρή πολυτέλεια στον εαυτό μας και τις οικογένειεςμας. Ποια θα είναι αυτή; Σας καταθέτω μια πρόταση για μονοήμερη εκδρομή στην ορεινή κορινθία.
Ξεκινώντας από Αθήνα μπαίνουμε στην ΑθηνώνΚορίνθου και μετά ακολουθούμε την Πατρών, στο ύψοςπου βρίσκεται ο κόμβος Δερβένι, στρίβουμε για τον πρώτο μας προορισμό, που είναι η Ευρωστίνα. Ένα όμορφο χωριό με μια πανέμορφη φύση. Πριν όμως φτάσουμε εκεί κάνουμε μια στάση πάνω στον δρόμομας, για να δούμε την «Παναγία των καταφυγίων».
Παναγία των καταφυγίων
Η Ευρωστίνα είναι ένας τόπος γεμάτο ξωκλήσια, αλώνιακαι βρύσες, ενώ κρατά σχεδόν αναλλοίωτη την μορφήτου παλαιού χωριού.
Ευρωστίνα – το ρέμα των Μύλων
Φεύγοντας, στην άκρη του χωριού μαγνητίζει τα βλέμματα η επιβλητική και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικήςκατασκευή, πολύτρουλη βασιλική του αγίου Γεωργίου,που κτίστηκε τον 1811 μέσα σε 39 ημέρες. Ναός τρίκλιτος του οποίου η σκεπή στηρίζεται πάνω σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού. Έχει 17 τρούλλους που συμβολίζουν τους 12 αποστόλους, στις τέσσερεις γωνίες του κτίσματος υπάρχει από ένας μεγαλύτερος τρούλλος που συμβολίζει κάθε έναν Ευαγγελιστή και στο μέσον ο μεγάλος που συμβολίζει τον Παντοκράτορα Χριστό. Το 1826 που η Ζάχοληκάηκε από τον Ιμβραήμ πασά, η εκκλησία πυρπολήθηκεαλλά δεν κάηκε, χάρις στην παρέμβαση των κατοίκωνπου έτρεξαν να την σώσουν από τα γύρω βουνά όπου είχαν καταφύγει.
Πολύτρουλη βασιλική Ζάχολης
Συνεχίζουμε μέσα σε μια ονειρική φύση και φτάνουμεστο Φενεού, χωριό στο οποίο μπορούμε είτε να ξεκουραστούμε, είτε να διασχίσουμε 3 ακόμη χιλιόμετραμέχρι την τεχνητή λίμνη Δόξα, που παρά το ότι είναι έργο ανθρώπου έχει δέσει απόλυτα με την φύση.
Η λίμνη Δόξα και το νησάκι με το ναό
Στο μέσον της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, που συνδέεται με την όχθη ενώ πάνω του υπάρχει ένα ναϊδριο. Σε αυτό το σημείο οι ντόπιοι πουλάνε ποικιλίατοπικών προϊόντων. Συστήνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε χωριάτικο ψωμί, είναι θαυμάσιο. Όσοι πάλι έχουν θρησκευτικά ενδιαφέροντα, μπορούν να επισκεφθούν την μονή του Αγ Γεωργίου που είναι σε μικρή απόσταση από την λίμνη.
Μονή Αγ Γεωργίου Φενεού
Φεύγοντας από την λίμνη και πηγαίνοντας το χωριό,μπορούμε να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Φενεού. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται γλυπτά, ψηφιδωτά και αγγεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Φενεό, αλλά για καλύτερη συνεννόηση για όσους ενδιαφέρονται, ας κάνουν πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία στο: 27470 41228. Φεύγοντας ακολουθούμε τον δρόμο προς Στυμφαλία. Λίγο έξω από το χωριό βλέπουμε ταμπέλαπου γράφει «αρχαιολογικός χώρος Φενεού». Μπαίνουμε πλέον σε χωματόδρομο, ο οποίος ευτυχώς είναι βατός, σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο, μας βγάζει μπροστά στα περήφανα άλλοτε, ταπεινά ερείπια σήμερα, μιας άλλοτε πόλης-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, που έκοβε ακόμη και ασημένια νομίσματα. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, καθώς και πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Φενεό. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, ενώ οι Φενεάτες συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με 60 πολεμιστές και στους περσικούς πολέμους.
Οροπέδιο Φενεού
Θα την βρείτε σε ένα χαμηλό ύψωμα μέσα στον κάμπο ή μάλλον καλύτερα οροπέδιο, όπου καλλιεργούνται τα περίφημα φασόλια και η φάβα του Φενεού.
Αρχαιολογικός χώρος Φενεού
Ακολουθούμε πλέον τον δρόμο της επιστροφής προς Κιάτο, μια στάση μπορεί να γίνει στην περιοχή και το χωριό Στυμφαλία, οπού μπορούμε να θαυμάσουμε την λίμνη και να δούμε την μονή του Ζάρακα Ιδρυμένη στις αρχές του 13ου ως Αββαείο των ρωμαιοκαθολικών Κιστερκιανών μοναχών, που πιθανώς προερχόντουσαναπό την Γαλλία (πάνω στο δρόμο μας), καθώς και το ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που βρίσκεται σε ύψωμα 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.
Στο χωριό Στυμφαλία στάση για ξεκούραση, εδώ υπάρχουν καφέ, εκτροφείο πέστροφας και ψησταριές, όπου βρίσκεις από γουρουνοπούλα μέχρι μπιφτέκια και όχι μόνο, ότι πρέπει για καλοφαγάδες
Το Αββαείο των ρωμαιοκαθολικών Κιστερκιανών μοναχών
Μετά από αυτήν την ξεκούραση, (οι οδηγοί αν και το κρασί είναι εξαιρετικό, καλά θα κάνουν να το αποφύγουν) συνεχίζουμε τον δρόμο μας, που μας βγάζειτώρα στο Κιάτο και από εκεί δρόμο για την έδρα μας.
Είναι μια μονοήμερη εκδρομή, με πολλά ενδιαφέροντακαι συγκινήσεις, που πιστεύω ότι θα καλύψουν τα ενδιαφέροντα όλων, είτε αυτά είναι φυσιολατρικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά, καλοφαγίας, και βεβαίωςείναι ότι πρέπει για να ξεκινήσει όμορφα η νέα χρονιά,για την οποία εύχομαι στους αναγνώστες μας εκτός από τα καλύτερα στους ίδιους και τις οικογένειες τους, να πρυτανεύσει στον κόσμο η λογική, η ειρήνη και η αλληλοσυνεννόηση μεταξύ της ανθρωπότητας.