H Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την έγκριση της πώλησης τεσσάρων φρεγατών Lockheed Martin για 6,9 δισ. δολάρια!
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή την έγκριση της πιθανής πώλησης φρεγατών στην Αθήνα, σε μια ευθεία αμφισβήτησητης συμφωνίας που ανακοινώθηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το AFP, η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειαςανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση για 6,9 δισεκατομμύρια δολάριατεσσάρων φρεγατών Lockheed Martin, γνωστών ως πολεμικών πλοίων επιφανείας πολλαπλών αποστολών.
Η υπηρεσία ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα της Lockheed 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της ελληνικής φρεγάτας κλάσης MEKO, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης και της αναβάθμισης οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικών.
«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας αποτελεσματική μαχητική αποτρεπτική ικανότητα για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων και της υποδομής για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Η ανακοίνωση υποδηλώνει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια νέα απειλή για την εμπορική συμφωνία όπλων, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες «κατέστρεψαν» ένα τεράστιο συμβόλαιο υποβρυχίων για την Αυστραλία, σε μια ανακοίνωση-σοκ στις 15 Σεπτεμβρίου που «πάγωσε» τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού.
Δύο εβδομάδες μετά από αυτό το σοκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Εμανουέλ Μακρόν για την αγορά, τριών και πιθανώς τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belharra για τρία δισεκατομμύρια ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα γαλλικά πλοία θα κατασκευαστούν από τη Naval Group με παράδοση από το 2024.
Στη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, οι δύο πλευρές είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να καταλήξουν στην τελική συμφωνία.
Όπως γράφει πολύ χαρακτηριστικά η γαλλική έκδοση του RT για την αμερικανική κίνηση σε σχέση με τη Γαλλία: «Η σύμβαση θα ανατεθεί στον νικητή διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, υποδηλώνοντας ότι η συμφωνία, που ανακοινώθηκε με μεγάλη φανφάρα στις 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι από τους Έλληνες ηγέτες και τους Γάλλους, δεν είναι οριστική».
*με στοιχεία από AFP, francais.rt.com και financialpost.com