Αναχώρησε σε ηλικία 89 ετών, για να συναντήσει τον αείμνηστο σύζυγό της Σπύρο Κυπριανού και η πρώτη, Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιμή Κυπριανού, από τη Βέροια.
Λίγο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά την μ. Μιμή Κυπριανού, αλλά πιστεύω την χαρακτήριζε η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός. Θα ήθελα εις μνήμην της να παραθέσω ακριβώς κάτι που ανταποκρινόταν σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά της.
Όταν ο Βρετανός στρατιωτικός Martin Packard επισκέφθηκε την οικία του τότε Υπουργού Εξωτερικών της ΚΔ, μ. Σπύρου Κυπριανού, η σύζυγός του, Μιμή Κυπριανού, του προσέφερε τσάι, έγραψε στο βιβλίο του ο MP (“Getting it Wrong”) και του είπε ότι ο σύζυγός της δεν μπορούσε να τον συναντήσει. «Με ρώτησε (έγραψε) τι γυρεύω στην Κύπρο. Όσο περισσότερο μιλούσαμε, τόσο περισσότερο αισθανόμουν εχθρότητα. Τελικά, μου είπε ότι οι Άγγλοι ήσαν ανεπιθύμητοι να ξανάρχονταν στην Κύπρο, αμφισβήτησε την καλή θέληση των Άγγλων, είπε ότι η Βρετανία απλώς βοηθούσε τους Τούρκους και αμφέβαλλε για την ικανότητά μου να κρατήσω ίσες αποστάσεις (even-handed). Ίσως, είπε, να μην υπήρχε λόγος να μιλήσω με τον κ. Κυπριανού, αλλά πρόσθεσε ότι πιο χρήσιμη επικοινωνία ίσως να ήταν ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, το τηλέφωνο του οποίου μου έδωσε, και ο οποίος, είπε, ήταν προσεγγίσιμος σε ιδέες συμβιβασμού».
Ο Martin Packard να θυμίσω ότι ήταν ο άνθρωπος που το 1963/64 μάς κατηγόρησε βάναυσα και άδικα, δίχως καμία έρευνα, ότι σφάξαμε 27 Τουρκοκυπρίους από το νοσοκομείο Λευκωσίας, τους περάσαμε από γεωργικά μηχανήματα και πετάξαμε τη σκόνη τους στα χωράφια στη Σκυλούρα! Αναγκάστηκε να αποσύρει τις απάνθρωπες κατηγορίες του και με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από μαραθώνιο αγώνα της γράφουσας. Ενώ άλλοι δικοί μας, δυστυχώς, είχαν πάρει δεδομένες τις κατηγορίες του τότε… Σχετικές δημοσιεύσεις στη «Σημερινή» 1999 και το ιστορικό στο βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019 και στο βιβλίο « Bloody Truth – Αιματηρή Αλήθεια».
Δεν έπεσε καθόλου έξω στις εκτιμήσεις της η αείμνηστη Μιμή, Πρώτη Κυρία…
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.
Φανούλα Αργυρού