Τα σύνορα ξανακλείνουν, τα lockdowns καραδοκούν, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, οι φαρμακευτικές ανακοινώνουν προσαρμογές των εμβολίων τους και οι επιστήμονες κάνουν λόγω για «Παραλλαγή Ανησυχίας» που επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες.
Γιατί όμως η παραλλαγή «Όμικρον», όπως τη βάφτισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προξενεί τόσο μεγάλη ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του «Guardian», στο οποία περιλαμβάνονται μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από την επίμαχη παραλλαγή της Μποτσουάνα, τονίζεται πως επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα ανησυχητική, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε… «παράκαμψη» της ανοσίας!
Επιπλέον, τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντοπίστηκε αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, κάτι που πολύ γρήγορα την έθεσε στο ραντάρ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας να περιγράφει την παραλλαγή ως την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει».
Τι μέτρα πήρε η Ελλάδα
Αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες από 9 χώρες της νότιας Αφρικής αποφάσισε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση εξαιτίας της ανησυχητικής μετάλλαξης της Μποτσουάνα. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το Υπουργείο Υγείας έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις της επιτροπής και αποφάσισε να πάρει αυστηρά μέτρα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 6.00 π.μ.».
Εμπάργκο στις πτήσεις από νότια Αφρική συνιστά η Κομισιόν
Η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, συνιστά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Όπως δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή η κίνηση θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης. Όσοι επιστρέφουν από τις αφρικανικές χώρες, θα πρέπει να «σεβαστούν τους αυστηρούς όρους της καραντίνας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε μήνυμά της στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν «το συντομότερο δυνατόν» και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, «την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα απέναντι στη νέα μετάλλαξη του Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού, που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι», κατέληξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.