Ακρίβεια: Το «τσουνάμι» ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και προϊόντα, που έχει χτυπήσει την ελληνική αγορά, είναι άκρως δυναμικό, ολοένα ενισχυόμενο και απ’ ότι φαίνεται με μακρύ χρονικό ορίζοντα. Οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές, πιέζονται ασφυκτικά από τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προχωρούν σε αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα/υπηρεσίες τους. Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά για το τι θα ακολουθήσει είναι αποκαλυπτική.
Σχεδόν ¼ μικρές επιχειρήσεις (το 23,6%), προχώρησε σε αύξηση των τιμών, κατά το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι του 16,7% που δήλωσε ότι τις μείωσε και του 58,3% που τις διατήρησε σταθερές. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που σε εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (2021) παρατηρήθηκε τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσαν πώς ανέβασαν τις τιμές τους.
Υπάρχει, όμως και πιο ανησυχητική-για τους καταναλωτές- πτυχή της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και αυτή αφορά την πρόθεση ενός σημαντικού ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν και στο άμεσο μέλλον σε πρόσθετες ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα το 22.2% των επιχειρήσεων υποστήριξε πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο εξάμηνο, εφόσον, βεβαίως, δεν προκύψει αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Υψηλές ανατιμήσεις σε εμπόριο και μεταποίηση
Τη μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις τιμών κατέχει το λιανεμπόριο με 35,1%, ενώ ακολουθεί η μεταποίηση με 29,5%. Αντιθέτως στον κλάδο των υπηρεσιών, μόλις το 8,5% προχώρησε σε αύξηση τιμών. Από την άλλη μεριά, οι επιχειρήσεις εστίασης διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Συγκεκριμένα, μόλις το 6,2% των επιχειρήσεων εστίασης αύξησε τις τιμές του κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, έναντι του 12,4% που τις μείωσε και του 79,4% που τις διατήρησε σταθερές.
Επιπλέον, το 40,7% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών πάνω από 300.000 ευρώ αύξησε τις τιμές του το 1ο εξάμηνο του 2021. Επίσης, τις τιμές του αύξησε το 31,4% των επιχειρήσεων που το προηγούμενο διάστημα δεν ανήκαν ούτε σε εκείνες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, ούτε στις με βάση ΚΑΔ πληττόμενες επιχειρήσεις.