Γεωπολιτική βόμβα της Κίνας με δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο εξωτερικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Τατζικιστάν μπορεί να το διαψεύδει, αλλά ντοκουμέντα δείχνουν ότι ενέκρινε την κατασκευή μιας νέας κινεζικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, καθώς αξιωματούχοι του Τατζικιστάν προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές που προέρχονται από τους Ταλιμπάν.

Είναι πραγματικά μία ιστορική εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση του Τατζικιστάν προσφέρθηκε να μεταφέρει τον πλήρη έλεγχο μιας προϋπάρχουσας κινεζικής στρατιωτικής βάσης στο Πεκίνο και να παραιτηθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό μίσθωμα σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη από την κινεζική πρεσβεία στη Ντουσάνμπε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν την οποία διέρρευσε τοπικό μέσο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πραγματικά την γεωπολιτική αυτοκτονία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά η Κίνα αποκτά οργανωμένη στρατιωτική βάση σε τρίτο κράτος, με αντάλλαγμα να συμβάλει στην άμυνα του, χωρίς μάλιστα να έχει καμία υποχρέωση οικονομικού ανταλλάγματος προς το Τατζικιστάν! Αυτό φυσικά δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν δεν είχαν αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν.

Αυτή η στρατιωτική επέλαση της Κίνας δείχνει και μία αλλαγή στρατηγικής του Δράκου, που έρχεται σίγουρα ως απάντηση στην πίεση που της ασκούν οι αγγλοσάξονες με την πρόσφατη συμφωνία AUKUS στον ειρηνικό. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η Κίνα αναπτύσσεται στρατιωτικά σε τρίτη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα η παρέμβαση της σε ξένα κράτη ήταν καθαρά επενδυτική και με άξονα τα οικονομικά συμφέροντα.

998552D0 40C6 4513 9169 B96CE833CB9F
Η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon (δεξιά) στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Τατζικιστάν.

Η Κίνα λειτουργεί ήδη μια στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν στην περιοχή Murghab κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Το Πεκίνο όμως διέψευδε κατηγορηματικά ότι διατηρούσε στρατιωτική βάση στην χώρα.

Ακόμα και σήμερα παρά τις αποκαλύψεις, τόσο η κινεζική όσο και η κυβέρνηση του Τατζικιστάν αρνήθηκαν επίσημα την ύπαρξη της βάσης. Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στον αυξανόμενο ισλαμικό κίνδυνο, καθώς φοβάται ότι η δράση των Ταλιμπάν στο ανεξέλεγκτο πλέον Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα ανωμαλίας από τους ισλαμιστές Οϊγούρους της Κίνας.

Έχοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ρωσίας με τους τσετσένους, η Κίνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει τέτοιο μέτωπο, εντός μάλιστα της επικρατείας της, όταν ήδη έχει ανοιχτά μέτωπα ανατολικά με την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την επέλαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον ειρηνικό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe όταν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Dushanbe, τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει πώς η Κεντρική Ασία θα αποτελέσει το κύριο επίκεντρο της κινεζικής προσοχής. Η Κίνα θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο του μεταξιού και αυτή η στρατιωτική της επέλαση, μπορεί κάλλιστα να φτάσει μέχρι το Ιράν.

Για την Κίνα, η ασφάλεια στα σύνορά της είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί μέρος των βασικών συμφερόντων της στην Κεντρική Ασία. Η επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Τατζικιστάν είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή».

Η κατασκευή της νέας εγκατάστασης εγκρίθηκε στην Κάτω Βουλή του Τατζικιστάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών του Τατζικιστάν και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Τατζικιστάν, Abdurahmon Alamshozoda, δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο χωριό Vakhon στην απομακρυσμένη αυτόνομη επαρχία Gorno-Badakhshan της χώρας και ότι η βάση θα ανήκει στην Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης της χώρας — ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα των το υπουργείο Εσωτερικών. Οι Τατζίκοι βουλευτές είπαν ότι τακτικά στρατεύματα της χώρας θα είναι επίσης παρόντα στην εγκατάσταση. Δεν σημειώθηκε κάποια αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Για χρόνια, η Κίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους Ουιγούρους εξτρεμιστές που ενδεχομένως χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ορμητήριο για επιθέσεις σε κινεζικούς στόχους στην περιοχή ή στη δυτική επαρχία Xinjiang.

Ενώ το πλήρες εύρος της απειλής από τους Ουιγούρους μαχητές αμφισβητείται, με πολλούς αναλυτές να λένε ότι οι μαχητές στερούνται συντονισμού και αριθμών για να εξαπολύσουν επιθέσεις, η προοπτική των τρομοκρατικών απειλών που εξαπλώνονται από το Αφγανιστάν αποτελούν κεντρικό μέλημα για τους κινέζους πολιτικούς.

Στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε τη συνεργασία του κινεζικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να εντείνεται σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναμένεται να δούμε σε τι βαθμό θα μπορέσει η Κίνα να επηρεάσει τις εξελίξεις και εντός του Αφγανιστάν, καθώς έχει το πλεονέκτημα πως είχε μείνει μακριά από όλες τις πολεμικές συρράξεις στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν καταφέρει να εισβάλει πολιτικά και οικονομικά στην Καμπούλ, τότε δημιουργεί ένα μεγάλο ανάχωμα που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δυτικά της σύνορα, ενώ θα μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω στρατιωτική ανάπτυξη προς δυσμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ