Ο Υπ. Άμυνας της Αρμενίας επικρίνει το ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο του Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο του περασμένου έτους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της Αρμενίας στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είπε ο υπουργός Άμυνας Αρσάκ Καραπετιάν σε επίσκεψη απεσταλμένων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ο Javier Colomina Piriz, ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, είχε χωριστές συνομιλίες με τον Καραπετιάν και τον πρωθυπουργό Πασινιάν κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Ερεβάν.

Επίσημες αρμενικές πηγές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο μέλλον των σχέσεων της Αρμενίας με το ΝΑΤΟ, καθώς και στην περιφερειακή ασφάλεια και ειδικότερα στην τρέχουσα κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης του Καραμπάχ. Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο Καραπετιάν μίλησε για «τον ρόλο της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ- στον πόλεμο 44 ημερών που εξαπολύθηκε κατά του Αρτσάχ». Είπε ότι «μείωσε την εμπιστοσύνη προς το ΝΑΤΟ στο έργο της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Δεν διευκρίνισε εάν ο Καραπετιάν, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη Ρωσία από τότε που διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Ιούλιο, σηματοδότησε τα σχέδια του Ερεβάν να επανεξετάσει τη σχέση του με τη συμμαχία εξαιτίας αυτού.

Σε ξεχωριστή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Αρμενίας, ο Πασινιάν «δίνουμε σημασία, με την πολιτική έννοια, στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Δεν ήταν ξεκάθαρο αν και αυτός διαμαρτυρήθηκε για την τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο έξι εβδομάδων, που σταμάτησε με κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Τουρκία παρείχε αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων όπλων και προσωπικού, στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η Αρμενία υποστηρίζει ότι η Άγκυρα έστειλε επίσης ισλαμιστές μισθοφόρους από τη Συρία, για να πολεμήσουν στο Καραμπάχ από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν το αρνούνται.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Καραμπάχ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ένα άλλο βασικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε επίσης τους Τούρκους ότι στρατολόγησαν «Σύριους μαχητές από τζιχαντιστικές ομάδες» για το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ