Τι ισχύει για την περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής στην ΑΟΖ
Με δήλωσή του στο EURACTIV Γαλλίας, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) δεν αποτελεί μέρος της επικράτειας ενός κράτους.
Η δήλωση αυτή ήρθε αμέσως μετά τις διθυραμβικές αντιδράσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων κυβερνητικών, για την σύναψη της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Είναι προφανές ότι στην Γαλλία υπάρχει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία αμυντική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, υποβαθμίστηκε λόγω της επέκτασης της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστές αναλύσεις για να γίνει αντιληπτός ο λόγος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την συμφωνία AUKUS επέφεραν πισώπλατο χτύπημα κατά της Γαλλίας. Όχι μάλιστα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε απολύτως πρακτικό, αφού με αυτόν τον τρόπο και την ακύρωση της παραγγελίας – μαμούθ των γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, η Γαλλία δέχεται ένα ισχυρότατο οικονομικό χτύπημα σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
Αντίθετα, η Γαλλία θεωρεί ότι απέναντι στην Ελλάδα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στήριξης, διότι η συμφωνία των δύο χωρών εμπεριέχει έναν εξαιρετικά σημαντικό όρο, ο οποίος απουσιάζει επιδεικτικά από την αντίστοιχη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Η ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ!
Με απλά λόγια, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας δεν αφήνει την αμυντική συνδρομή στην διασταλτική ερμηνεία μίας αόριστης παραγράφου. Αλλά την καθιστά υποχρεωτική, ακριβώς επειδή εμπεριέχει την αναφορά στο άρθρο 51 του ΟΗΕ, και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, την ενισχυτική αναφορά στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ενσωματώνει το άρθρο 51 στον καταστατικό χάρτη της ΕΕ!
Αντίθετα, η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, δεν κάνει ρητή αναφορά σε κανένα άρθρο του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, συγκεκριμένα στο άρθρο 51 που ουσιαστικά υποχρεώνει την μία χώρα να συνδράμει την άλλη σε περίπτωση όχι μόνο επίθεσης, αλλά και απειλής. Πρακτικά, είναι στην διακριτική ευχέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνδράμουν στρατιωτικά την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης η απειλής από την Τουρκία.
μακρόν Μητσοτάκης
Τι ισχύει για την ΑΟΖ
Πάμε τώρα να σχολιάσουμε την απάντηση του γαλλικού υπουργείου άμυνας, αναφορικά με την ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Εάν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο σπεύσει για να απομακρύνει ένα τουρκικό που επιχειρεί πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα (ή ΑΟΖ) και δεχθεί τουρκικά πυρά η συμφωνία ενεργοποιείται διότι το «πλοίο σημαίας» είναι «κυριαρχία της χώρας σημαίας» άρα προέκταση της επικρατείας της! Αυτό μάλιστα χωρίς η Γαλλία να μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε πολιτικές ενέργειες που θα βλάψουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Και εξηγούμε:
Η συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ δεν μας περιλαμβάνει καν την χρήση του άρθρου 51 του ΟΗΕ (δικαίωμα αυτοάμυνας). Την ίδια στιγμή όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας υποχρεώνουν να δεχθούμε και να στηρίξουμε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα στη Θράκη (μειονότητα) και την Κύπρο (κατεχόμενα)!
Μία εθνική αυτοχειρία δηλαδή, στο πλαίσιο μίας αμυντικής συμφωνίας.
Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο σημείο που προκάλεσε την αντίδραση των Γάλλων.