Το Κάιρο ζήτησε από τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν, ώστε να παγώσει η συμφωνία βάσει της οποίας η Τουρκία θα πωλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αιθιοπία και τυχόν αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία, που μπορεί να απειλήσουν να τροφοδοτήσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ανέφεραν στο Reuters αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.
Τέσσερις ενημερωμένες πηγές δήλωσαν την Πέμπτη ότι, η Τουρκία έχει επεκτείνει τις εξαγωγές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, διαπραγματευόμενη συμφωνίες με το Μαρόκο και την Αιθιοπία μετά την επιτυχή χρήση της σε διεθνείς συγκρούσεις.
Το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο μια τρίτη αιγυπτιακή πηγή, ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτό το θέμα πρέπει να παρουσιαστεί και να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, οι οποίες προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μεταρρυθμίσουν τις διμερείς σχέσεις.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων, Μοχάμεντ Αμπντέλ-Ατί, ζήτησε τη Δευτέρα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με την παρουσία διεθνών παρατηρητών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους κανόνες για την πλήρωση και τη λειτουργία του Μεγάλου Αιθιοπικού Αναγεννησιακού Φράγματος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε δήλωση στα μέσα Σεπτεμβρίου σχετικά με τη διαμάχη GERD ενθαρρύνοντας την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Σουδάν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, υπό τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης για την οριστικοποίηση μιας δεσμευτικής νομικής συμφωνίας για την πλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος. Η Αίγυπτος και το Σουδάν λένε ότι θέλουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, ενώ η Αιθιοπία λέει ότι οποιοδήποτε σύμφωνο θα πρέπει να είναι συμβουλευτικό.
Η Αίγυπτος και το Σουδάν θεωρούν το φράγμα απειλή για τα ζωτικά τους αποθέματα νερού, ενώ η Αιθιοπία το θεωρεί απαραίτητο για την ανάπτυξη και τον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έθνη αυτά φοβούνται πιθανά χτυπήματα στις υδάτινες εγκαταστάσεις, τη γεωργική γη και τη συνολική διαθεσιμότητα νερού του Νείλου.