Η Σακελλαροπούλου εξελίσσεται σε πρόβλημα για την κυβέρνηση: μετατρέπει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό σε ΙΧ υπόθεση και προκαλεί οιονεί πολιτειακή κρίση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γ. Λακόπουλου απο το anoixtoparathyro.gr

Παρά την σιωπή που επιβλήθηκε στα περισσότερα ΜΜΕ, η γιορτή για την 47η επέτειο από τη Μεταπολίτευση, έφερε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτειακής κρίσης, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήδη υπάρχει ένταση στις σχέσεις της με την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εξηγήσεις- για πρώτη φορά για πράξη του ανώτατου άρχοντα.

Αν η άσκηση του ρόλου του αρχηγού του κράτους, από την Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν κάποιες φορές ως τώρα ατυχής, όσο πάει γίνεται προβληματική, ειδικά για την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της δημόσιας παρουσίας της.

Η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξελήφθη από την ίδια ως ευκαιρία για προσωπικές δημόσιες σχέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν … ρουσφέτια.

Έτσι η παραδοσιακή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο -που αποσκοπεί αποκλειστικά στην απόδοση τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν κατά της χούντας και συνέβαλαν στην Μεταπολίτευση – άρχισε να μεταλλάσσεται σε …ΙΧ υπόθεση της Πρόεδρου.

Παραβιάζοντας τα καθιερωμένα και πάγιους κανόνες του Πρωτοκόλλου, συνέταξε δικής της έμπνευσης κατάλογο προσκεκλημένων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί άνθρωποι, αλλά άσχετοι με την επέτειο και το πνεύμα της .

Όπως π.χ. ο μπασκετμπολίστας Σπανούλης και «φιγούρες» που βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο για διαφόρους λόγους.

Η «παρεκτροπή» δικαιολογήθηκε ως επιλογή να πάρει νέο χαρακτήρα η τελετή. Αλλά ήταν εμφανής ο σκοπός να καλλιεργηθούν οι δημόσιες σχέσεις της πρόεδρου, ακόμη και με πρόσωπα που δεν χωράνε στο πνεύμα της επετείου.

Το πράγμα ξέφυγε με όσους αποφάσισε η ίδια να δώσει μαζικά όλα τα παράσημα της Προεδρίας. Δηλαδή σε 30 άτομα! Περάστε κόσμε..

Από την οφειλόμενη τιμή σε προσωπικότητες υψηλού κύρους όμως ο Μίκης Θεοδωράκης, η παρασημοφόρηση επεκτάθηκε σε ανθρώπους που δεν το χρειάζονται, ούτε το επιδίωξαν και μάλλον τους εκθέτει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εν ενεργεία αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, για τον οποίο δεν υπάρχει προφανής λόγος παρασημοφόρησης.

Βρέθηκε στην Κομισιόν με κυβερνητικό διορισμό και δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του, ώστε να υπάρχει απολογισμός για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», που θα έδινε κάποιο νόημα στη βράβευση.

Σε μια τουλάχιστον ακόμη περίπτωση όχι μόνο δεν υπήρξε κανένας λόγος παρασημοφόρησης, αλλά ίσως το αντίθετο.

Πρόκειται για τον περιβόητο Αλμπερτ Μπουρλά, τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία που ηγείται μιας φαρμακοβιομηχανίας που θησαυρίζει με τα εμβόλια.

Παραδόξως η κυρία Σακελλαροπούλου, είχε σπεύσει να τον… συγχαρεί και όταν ανακοινώθηκε ότι η εταιρία του είναι έτοιμη να διαθέσει το εμβόλιο της -και δεν υπήρχαν καν αποτελέσματα!

Λέγεται ότι ο μεγάλος καημός της προέδρου ήταν να παραστεί στη δεξίωση ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο. Ο 26χρος αστέρας του ΝΒΑ, επρόκειτο να έλθει στην Αθήνα την παραμονή της εκδήλωσης για οικογενειακούς λόγους.

Η αναβολή που αποφάσισε αποδίδεται από κάποιους στην προσπάθειά του να αποφύγει την απόπειρα εκμετάλλευσης του- δεδομένου ότι δεν κατέστη εφικτή ούτε καν η επικοινωνία μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του θα ήταν μια πράξη περίπου πολιτικής αφροσύνης. Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής, θα συγκέντρωνε τη προσοχή των πάντων και εκ των πράγματων αντί η δεξίωση να είναι αφιερωμένη στους πολιτικούς αγώνες του ελληνικού λαού, θα ήταν στο… μπάσκετ. Σαν να μην υπάρχουν άλλες ευκαιρίες να τιμηθεί για το ταλέντο του από την Πολιτεία, αν είναι αναγκαίο.

Ο προεδρικός θεσμός έφτασε στα όρια του εξευτελισμού, με τον διασυρμό της Προέδρου που επεφύλαξε ο γνωστός και μη εξαιρετέος βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος. Προεξόφλησε ότι δεν δοθεί ένα από τα παράσημα που είχε ήδη ανακοινωθεί και ..δικαιώθηκε, επαιρόμενος ότι «εγινε ό,τι έπρεπε».

Στον πολιτικό θόρυβο για τον αποκλεισμό του διασώστη Ι. Αναγνωστοπούλου- λόγω των απόψεών του, που δεν αρέσουν στον Μπογδάνο και άλλους- η Πρόεδρος παρότι ήταν η παρασημοφορούσα …κρύφθηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν να έλθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικά η κατάσταση με το υπουργείο Εξωτερικών έφτασε σε ένταση, όταν από την προεδρία προσπάθησαν να χρεώσουν στον – ανυποψίαστο- Νίκο Δένδια τον κατάλογο όσων παρασημοφόρησε η Πρόεδρος- χωρίς προηγουμένη συνεννόηση, με την κυβέρνηση- και ειδικά την ακύρωση Αποστολόπουλου.

Όπως έγραψε στο ieidiseis.gr ο Βασίλης Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών «είναι χολωμένος» και δεν παρέστη στην προεδρική δεξίωση. Τα στοιχεία οιονεί πολιτειακής κρίσης είναι εμφανή.

Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Κατρούγκαλος θα καταθέσει σχετική ερώτηση, από το υπουργείο εκφράζεται ιδιαίτερη ενόχληση.

Σημειώνουν μάλιστα ότι θα ήταν αδιανόητο να εγχειρίσουν στην Πρόεδρο έναν τέτοιο κατάλογο τον οποίο δεν γνώριζαν. Άλλωστε, αν η ίδια το δεχόταν, θα απολάκτιζε προνόμιό της και έτσι θα προσυπέγραφε τον αυτοεξευτελισμό της.

Το χειρότερο είναι ότι αν η προεδρία επιμένει να χρεώνει τουλάχιστον την πανάθλια πράξη ακύρωσης στον υπουργείο, υπάρχει κίνδυνος να μην υπογραφεί ποτέ το Προεδρικό Διάταγμα που επικυρώνει τις παρασημοφορήσεις. Οπότε δεν θα γίνουν στην ημερομηνία που έχει προβλεφθεί, και η Πρόεδρος θα εκτεθεί και… σε όσους επέλεξε τα βραβεύσει!

Παράγοντες που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Προεδρία της Δημοκρατίας , αναφέρουν ότι η επιλογή των μαζικών παρασημοφορήσεων έγινε για προσωπικές ανάγκες δημοσιότητας της προέδρου, μέσω αξιόλογων ανθρώπων. Με βουλιμική επικοινωνιακή διάθεση και προσωπική ιεράρχηση στο πλαίσιο της συγκυρίας.

Έτσι η Πρόεδρος δεν σκέφθηκε π.χ. να βραβεύσει στο πρόσωπο της Γιάννας Αγγελοπούλου την «Επιτροπή Ελλάδα 2021», που οργανώσει την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με αρτιότητα, σε συνθήκες πανδημίας.

Αντίθετα λέγεται ότι έχει αρνηθεί να συνδράμει την Επιτροπή εκδηλώνοντας ένα είδος ανταγωνισμού προφανώς χαμηλών κινήτρων.

Πολιτικοί παράγοντες σχολιάζουν ότι δεδομένου ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε παρασημοφορήσει ποτέ κανέναν, και οι επόμενοι πρόεδροι το έκαναν με φειδώ, η κατ’ έτος παρασημοφόρηση δεκάδων προσώπων ακυρώνει την έννοια της τιμητικής πράξης και τελικά ουδείς θα αποδέχεται «παράσημα με το τσουβάλι».

Όσα συνέβησαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα προστίθεται στα προηγηθέντα «κατορθώματα» της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το πρώτο ήταν το βιογραφικό που ενεχυρίασε στον Μητσοτάκη για να ανακοινώνει την υποψηφιότητά της.

Δεν μπορεί να σκαρφίσθηκε μόνος του ότι η προτεινόμενη έχει … διεθνή αναγνώριση και επιστημονικό κύρος. Όταν το βιογραφικό της είναι πιο φτωχό και από υποψήφιο για δικηγορικό γραφείο: μόλις ένα πτυχίο της Νομικής.

Από την ώρα που ορκίσθηκε άρχισε η έκπτωση του θεσμού. Όρισε το προεδρικό μέγαρο μόνιμη κατοικία της – όπως έχει τύποις δικαίωμα, αλλά μόνο ο Σαρτζετάκης το άσκησε- και μετακόμισε με τον σύντροφό της , τον οποίο διόρισε… άμισθο σύμβουλο της!

Αξίωσε μάλιστα από την κυβέρνηση να αλλάξει ο Κανονισμός της Προεδρίας γι’ αυτό – και με την ευκαιρία διόρισε και 3-4 «αμίσθους» ακόμη. Μεταξύ των οποίων και… επικοινωνιολόγο, για συμβουλές που καλύπτουν επαρκώς κανονικά στελέχη της Προεδρίας.

Από την αρχή η Πρόεδρος αντί να εμείνει στο ρόλο ρυθμιστή του πολιτεύματος, εξελίχθηκε σε οιονεί προέκταση της κυβέρνησης και λειτουργεί ως άτυπη υπουργός του Μητσοτάκη. Με τον οποίο συνήψε ακόμη και… κοινωνικές σχέσεις, αδιαφορώντας για την αντιπολίτευση.

Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός δεν την εμπιστεύεται όπως δείχνει η φημολογούμενη υπόδειξη από το Μέγαρο Μαξίμου να μην ασχολείται με τα εθνικά θέματα. Προφανώς επειδή όπου πήγε να ασχοληθεί τα θαλάσσωσε. Όπως π.χ. τότε που έλεγε ότι το Αγαθονήσι απέχει πολύ από την Αθήνα και λίγο από την Τουρκία.

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ζήτησε ως τώρα σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών- παρότι ήταν σκόπιμο κάποιες στιγμές- γιατί δεν την εμπιστεύεται να το διευθύνει.

Η ίδια έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο δημοσιότητας που αντί να ενισχύει μειώνει περισσότερο τη δημοφιλία της, καθώς η δημόσια εικόνα της δεν είναι και τόσο συναρπαστική.

Προσπαθώντας να «φανεί», οδηγείται σε γκάφες. Από την επίσκεψη στο… υπουργείο Υγείας για «ενημέρωση» μέχρι την αυτό-εξίσωση της με πρέσβεις ξένων χωρών. Προς υποβάθμιση της ελληνικής Δημοκρατίας- αλλά και προς ενόχληση της κυβέρνησης , που είναι η μόνη αρμόδια για πολιτικές συζητήσεις με τρίτους.

Εφτά πρόσωπα έχουν βρεθεί από τη Μεταπολίτευση στο Προεδρικό Μέγαρο. Και οι εφτά τίμησαν το θεσμό και ανταποκρίθηκαν επάξια στο ρόλο τους. Η όγδοη επιλογή- από τον Μητσοτάκη- αποβαίνει μάλλον ατυχής.

Κάποιοι στο περιβάλλον της σημερινής προέδρου φροντίζουν, όπως έλεγε πολιτικός παρατηρητής όταν την είδε στην εκδήλωση μόδας του… Dior, να αναδύεται η εντύπωση ότι η μετακίνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι κάτι σαν μετακόμιση στο Κολωνάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ