Εκδήλωση του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, με θέμα: Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκδήλωση με θέμα «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821» πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), χθες, Πέμπτη 24 Ιουνίου. Η 3η διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΕΜΕΦΙ έγινε και με αφορμή σχετική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής Α’ Αθηνών και πρόεδρος του ΚΕΜΕΦΙ, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, και αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Ίδρυμα Θεοχαράκη και τους ομιλητές, δήλωσε πως ο ρόλος και η συμβολή της Γυναίκας στην Επανάσταση του 1821, αποτελεί «μία πτυχή της Ιστορίας που σίγουρα… αδικήθηκε». Αυτό διότι όπως υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, η Ιστορία, έως σήμερα, δεν έχει αποδώσει το εύρος και την αξία της συμμετοχής των γυναικών στον εθνικό ξεσηκωμό.

Το 2021, ως χρονιά υψηλού συμβολισμού, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «αναδείξουμε τον καταλυτικό ρόλο των γυναικών σε αυτή τη σπουδαία ιστορική διαδρομή» τόνισε η βουλευτής, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα ρόλο πολύπλευρο όπως και αυτός της σύγχρονης γυναίκας. Μία χρονιά ιδανική για αναζήτηση ταυτίσεων με τη σύγχρονη εποχή που φέρνει ραγδαίες αλλαγές. Παράλληλα η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε τη διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος Θεοχαράκη στην προώθηση του Πολιτισμού, την σημαντική συμβολή του στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και την ιδιαίτερη σημασία της θεματικής έκθεσης «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821», από τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, η οποία φιλοξενείται από τον Μάρτιο στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της η πρώην υπουργός είπε πως οι γυναίκες ήταν παρούσες και ενεργά δραστήριες σε κάθε εθνικό ή κοινωνικό αγώνα. Στα ερωτήματα «Θα πετύχαιναν οι μεγάλες, παγκόσμιες ιστορικές ανατροπές χωρίς τη δράση των γυναικών; Θα πετύχαινε η Ελληνική Επανάσταση χωρίς τη συμβολή των γυναικών;», η κ. Κεφαλογιάννη απάντησε πως «Όχι. Χωρίς αυτή την παραδοχή, δεν μπορούμε να θέσουμε στέρεα τις βάσεις για το μέλλον. Πρέπει να επιταχύνουμε. Να καλλιεργήσουμε κοινωνική συνείδηση. Ενσυναίσθηση… Να στοχεύσουμε σε δικαιότερες και πιο συμμετοχικές κοινωνίες. Με τις γυναίκες να διεκδικούν τον ρόλο που τους αξίζει.».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του «Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα», η κ. Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Αν. Καθηγητής Πολιτιστικής Διαχείρισης στο ΔΠΕ.

Το link για την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=73F2teSIaBA&ab_channel=%CE%8C%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CE%9A%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ