Η διαφάνεια στους εξοπλισμούς αποτελεί, για τον ΟΗΕ, βασικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορεί να ενθαρρύνει τον περιορισμό στη μεταφορά ή την παραγωγή όπλων και μπορεί να συμβάλει στην προληπτική διπλωματία.
Το Μητρώο Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ (UN Register of Conventional Arms, UNROCA), έχει λάβει αναφορές εξαγωγών οπλισμών συστημάτων από περισσότερα από 170 κράτη.
Η Τουρκία στην αναφορά της για το 2020 , στο Μητρώο Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ (UNROCA) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, εξήγαγε τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στη Σαουδική Αραβία. Η αναφορά δεν ονοματίζει τα UAV, αλλά τα κατατάσσει στην κατηγορία IV b, {Category IV – Combat aircraft and unmanned combat aerial vehicles (UCAV)} η οποία περιλαμβάνει οπλισμένα UAV.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο τύποι οπλισμένων UCAV που παράγονται στην Τουρκία: το Baykar Bayraktar TB2 και το μεγαλύτερο “Anka” της TUSAŞ… Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιούν καθοδηγούμενα όπλα-βόμβες κατασκευασμένα από την αμυντική εταιρεία Roketsan…
Η αναφορά αυτή της τουρκίας στον ΟΗΕ για την πώληση τριών UCAV, στην Σαουδική Αραβία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα εγείρει ερωτηματικά και θα πρέπει να διερευνηθεί από την ελληνική διπλωματία…