Για ακόμη μια φορά Έλληνας πιλότος από την 340Μ ο “Best Warrior” του ΝΑΤΟ
Έλληνας είναι ο καλύτερος πιλότος στο ΝΑΤΟ για άλλη μία χρονιά. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Ανδρονικάκη ο οποίος υπηρετεί στην 340 Μοίρα «Αλεπού» της 115ΠΜ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η συμμετοχή της «αφρόκρεμας» των πολεμικών αεροποριών του κόσμου στον Ελληνικό «Ηνίοχο» είναι η απάντηση του γιατί κάθε χρόνο στο νατοϊκό σχολείο του λεγόμενου TLP που γίνεται στην Ισπανία, την πρωτιά διατηρεί η Ελλάδα. Ο λεγόμενος Best Warrior, όπως ψήφισαν οι πιλότοι του ΝΑΤΟ, είναι Έλληνας.
Στην Ανδραβίδα βρίσκεται και το λεγόμενο Ελληνικό «TOP GUN», εκεί όπου οι ιπτάμενοι μελετούν ατελείωτες ώρες και εκπαιδεύονται, μαθαίνοντας όλα εκείνα τα μυστικά που χρειάζονται ώστε να ξεχωρίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση «Ηνίοχος 2021» της Πολεμικής Αεροπορίας με την ελίτ των μαχητικών από ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα να έχουν συγκεντρωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα ξεκίνησε τη Δευτέρα (12/04) και θα διαρκέσει έως και 22 Απριλίου, ενώ η φάση αναδίπλωσης θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου.
115 Πτέρυγα Μάχης
“Aρετά βαίνει διά μόχθων”
Ευριπίδης, Ηρακλείδαι, στ. 625
(H αρετή επιτυγχάνεται με μόχθους)
Aλλά σύ μή προπίτνων τά θεών φέρε μηδ’ υπεράλγει φροντίδα λύπα ευδόκιμον γάρ έχει θανάτου μέρος α μελέα πρό τ’ αδελφόν καί γας ουδ’ ακλεής νιν δόξα πρός ανθρώπων υποδέξεται α δ’ αρετά βαίνει διά μόχθων.
Στους στίχους αυτούς μιλά ο χορός στον Iόλαο:
Mα εσύ, δίχως να λυγίσεις, σήκωσε το βάρος που σου δίνουν οι θεοί. Γιατί έχει μοίρα ξακουστού θανάτου η δόλια η κόρη, που για τ’ αδέλφια και τη γη τη ζωή της χαρίζει. H φήμη της αδόξαστη δεν θα’ ναι, μα επιτυγχάνεται με μόχθους η αρετή.
(Aρχαίοι Έλληνες συγγραφείς,Έκδ. Oίκος I. Zαχαροπούλου, μετάφρ. Π. Λεκατσά.)
Το έμβλημα της Μονάδας πήρε τη σημερινή του μορφή το 1979. Στον θυρεό απεικονίζεται ο Μινώταυρος σύμβολο δύναμης και ισχύος, Στο επάνω μέρος υπάρχει το λογότυπο «Aρετά διά μόχθων βαίνει» δηλαδή η αρετή επιτυγχάνεται με μόχθους φράση που συναντάται στο έργο του Ευριπίδη, Ηρακλείδαι, στο στίχο 625.