Ενώ θα μπορούσε άνετα να κάνει το διάγγελμα του και αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μεταδοσει το μήνυμα του για τα μέτρα του Πάσχα σήμερα, ανήμερα την 21η Απριλίου.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού – Όσα είπε για τα μέτρα μετά το Πάσχα
Σαφώς και δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση η σημερινή δημοκρατικα εκλεγμένη κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτακη με εκείνη του Γεωργίου Παπαδόπουλου και των Συνταγματαρχών της χούντας της 21ης Απριλίου του 1967.
Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 21, 2021
Υπάρχουν όμως μερικά σημεία που χρήζουν προσοχής καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία κατά καιρούς έχουν βρει καταφύγιο πολλά ορφανά της περιόδου εκείνης.
Νοσταλγοί της Χούντας που στις εκλογές πηγαινοέρχονται αναμεσα σε διαφορα ακροδεξια μικρά κόμματα αποτελούν σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για τη ΝΔ καθώς αποτελούν την χρυσή εκλογική εφεδρεία της ΝΔ σε περιόδους που η απήχηση της πιάνει ταβάνι και δεν μπορεί να ενισχυθεί διαφορετικά.
Έτσι κατά καιρούς διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί της ρίχνουν γέφυρες επικοινωνίας με την συγκεκριμένη εκλογική πελατεία.
Ειδικά μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου και την αποστασία συγκεκριμενων βουλευτών του ΛΑΟΣ με φιλοχουντικη ρητορεία για να ενταχθούν στην τότε ΝΔ η Νέα Δημοκρατία κρατάει μια σταθερή προσέγγιση με αυτο το κομμάτι των ψηφοφόρων που κυκλοφορεί δεξιά και ακροδεξια και ψάχνει πολιτική έκφραση.
Μαλιστα μετά την διάλυση και της Χρυσής Αυγής το ακροδεξιό ακροατήριο πλέον είναι πιο ευάλωτο από ποτέ στις πολιτικές εκκλήσεις του Κυριακου Μητσοτακη.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Μάκη Βοριδη για το υπουργείο εσωτερικών που είναι και το υπουργείο των εκλογών. Ούτε είναι τυχαίο που επέλεξε τον Αδωνι Γεωργιάδη για την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και αν δεν θέλει να το δείχνει ψάχνει διακαώς τρόπους προσέγγισης του ακροδεξιού ακροατηρίου και χρησιμοποιεί κάθε δυνατό τροπο για να το πετύχει. Πιστεύει ότι παράλληλα με την στήριξη των εκσυγχρονιστών της εποχής Σημιτη μπορεί να διαμορφωσει ένα ισχυρό πολιτικό μείγμα που θα τον βοηθησει να αλλοιώσει το κόμμα της ΝΔ από τις παραδοσιακές του αξίες και να τον κρατήσει στην εξουσία.
Είναι δηλαδή τόσο απελπισμένος που πιάνεται από τις ψήφους αυτών των ανθρώπων αλλά και από την αξιοποίηση τους στον κυβερνητικό μηχανισμό.
Έτσι βλέπουμε το εξής παράδοξο να συνηπαρχουν στην σημερινή κυβέρνηση άτομα προερχόμενα από ακροδεξια μικρά κόμματα όπως η ΕΠΕΝ με άτομα απο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημιτη.
Ένα εκρηκτικό μείγμα εξουσίας που όταν ο Μητσοτάκης καταρρευσει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στη Νέα Δημοκρατία.