ΥΠΕΞ Τουρκία: Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά η Ελλάδα έχει βούληση – Διαβάστε όλο το παρασκήνιο (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΞ Τουρκία: «Προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία» καταθέτει το ΥΠΕΞ- Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.Συνολικά 15 ήταν τα σημεία οικονομικής συνεργασίας που πρότεινε η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στην Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μία μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Γιώργος Φίλης για Δένδια: Δεν είναι αυτοσκοπός ο διάλογος – Οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα (Βίντεο)

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, «όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Κώστας Γρίβας για Δένδια: Είμαστε σε ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία – Δεν είναι για ψυχαγωγία ο διάλογος (Βίντεο)

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

Πόλεμος Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΥΘΕΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Σε ναυάγιο οδηγούνται οι διερευνητικές συνομιλίες

Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αποκαλύπτει περίτρανα το ναυάγιο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Κατά την πάγια τακτική τους οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τον διάλογο ως πρόσχημα για να προβάλουν νέες διεκδικήσεις, φτάνοντας σε σημείο να χαρακτηρίσουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τουρκική.

Οι απαιτήσεις Τσαβούσογλου για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και η αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τορπιλίζουν κάθε έννοια διαλόγου και προμηνύουν μία ακόμη θερμή περίοδο στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι έχουν ανάγει ως στρατηγική τις διαρκείς προκλήσεις και τις διεκδικήσεις, ενώ εκβιάζουν ανοιχτά με τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη γειτονική χώρα.

Η στάση του Τσαβούσογλου συνιστά κόλαφο για τους ενδοτικούς κύκλους στην Ελλάδα που τάσσονται υπέρ του διαλόγου και της προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια για όλα τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία.

Πάντως ο Ερντογάν με τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια εξασφάλισε άλλοθι απέναντι στους Ευρωπαίους που τον κατηγορούν ότι δεν κάνει διάλογο με την Ελλάδα.

Σε μία περίοδο που βάλλεται από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών για την πρόσφατη απρέπειά του σε βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο σουλτάνος εμφανίστηκε ως υποστηρικτής του διαλόγου, τον οποίο βέβαια φρόντισε να τορπιλίσει με τις απαιτήσεις που προέβαλε σε βάρος της Ελλάδας.

 

«Μπαρούτι» στις κοινές δηλώσεις

Στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε στον Τούρκο ομόλογό του και σε σκληρή, αλλά διπλωματική γλώσσα, απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις, ξεδιπλώνοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα ανοιχτά ζητήματα με τη γειτονική χώρα.

Σε συννενόηση με Μητσοτάκη ο Δένδιας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συννενόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Ο πρωτοφανής διάλογος

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδια, μπαρουτιάζοντας το κλίμα της συνάντησης και συνέχισε στον ίδιο τόνο, αυτή τη φορά για τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο». Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας σε έντονο ύφος και τόνισε σχετικά με τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τη Θράκη: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (…) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (…) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε».

«Αν θέλετε να συζητήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να συζητήσουμε και για αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών, πρέπει να συζητήσουμε για τον εναέριο χώρο. Μιλάτε για τη Λωζάνη για αυτά που σας συμφέρουν», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης.

Και κατέληξαν με τον εξής διάλογο:

  • Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…
  • Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι.

Τι προηγήθηκε

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά όλα τα προβλήματα, και αυτά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο. Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό. Και όλες οι πλευρές να λάβουν μέρος με εποικοδομητικό τρόπο. Ζητούμε απ όλους να σκέφτονται με τρόπο ευρύ και ελεύθερο. Αξιολογήσαμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις».

«Οι επισκέψεις, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών μας, θα αποτελέσουν μια γόνιμη βάση για τη διεύρυνση των επαφών μας», είπε. «Ως προς τη διευθέτηση των διαφωνιών, θα πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003, (…). Το να υποδέχομαι τον κ. Δένδια ως υπουργό Εξωτερικών με γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον κ. Τσαβούσογλου για τη φιλοξενία και τόνισε: «Μεταφέρω εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τις ευχές σε όλους τους Μουσουλμάνους για την έναρξη του Ραμαζανιού. Αποδίδουμε σημασία στις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για άνοιγμα ισλαμικού τεμένους. Όσον αφορά τις συνομιλίες μας ήταν ειλικρινείς. Συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις και όσα θέματα υπάρχουν τριβές. Είναι απαραίτητοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. (…) Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, των πολιτικών διαβουλεύσεων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ακολουθήσει. Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία. Υποβάλαμε σειρά προτάσεων για αναβίωση πρωτοβουλιών των τελευταίων δύο δεκαετιών. Συμφωνήσαμε για θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων, για να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση. Γιατί πριν από μερικούς μήνες οι επιθετικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά», συνέχισε ο κ. Δένδιας. «Για εμάς υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αναφορές Τσαβούσογλου.

«Παρακάλεσα επίσης να μην υπάρχει προβολή ψευδών ειδήσεων που προβάλλονται από ορισμένους κύκλους που δεν βοηθούν στην εδραίωση καλού κλίματος», επεσήμανε. Επανέλαβε εξάλλου τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε «αποχή από τις ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Για το casus belli, ο κ. Δένδιας, τόνισε πως «η στάση αυτή αντίκειται στο χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με στάση συμμάχου. Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον χάρτη για το δίκαιο της Θάλασσας που έχει εγκριθεί από την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μνημόνιο με τη Λιβύη».

Επίσης έκανε λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και ζήτησε από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες για να «προετοιμάσουμε τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ