Κυριολεκτικά εν κρυπτώ αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια o διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 10.000.000 τεστ για τη διάγνωση του Covid-19 που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο self testing και θα διανέμονται δωρεάν στους πολίτες, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Από τη Μαρία Παναγιώτου στο newsbreak.gr
Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη έχει προϋπολογιστεί στα 40.000.000 ευρώ. Και λέμε εν κρυπτώ, γιατί αφενός η σχετική ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 23.31 της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από το ξημέρωμα της εθνικής μας εορτής, αφετέρου δεν είχε κανέναν τίτλο ο οποίος να προσδιορίζει ποιοι και για ποιο λόγο καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Έπρεπε, δηλαδή, να ανοίξει κάποιος το έγγραφο για να καταλάβει για ποιον διαγωνισμό πρόκειται. Επιπροσθέτως, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το υπουργείο Υγείας, όπως θα περίμενε κάποιος με βάση την κοινή λογική, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον υπόνοιες ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει την προκήρυξη μακριά από το φώτα της δημοσιότητας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Τα έγγραφα του διαγωνισμού που αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια για τα self tests
Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες που ορίζονται όπως και μια άλλη σειρά στοιχείων που θα παρουσιάσουμε, τότε θα μπορούσε κάποιος να πει με σχετική ασφάλεια πως η οσμή φωτογραφικής προκήρυξης είναι ένα σενάριο που πλανάται με ένταση στον αέρα και μπορεί να εκτείνεται από εδώ… μέχρι το Βερολίνο. Κάτι που επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ του newsbreak.gr για τα Self Tests!
Είναι, άραγε, σύμπτωση το γεγονός πως μόλις λίγες ώρες πριν από την ανάρτηση του διαγωνισμού στη Δι@ύγεια η Siemens, μια εταιρία γνώριμη στην κυβέρνηση αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα για τα «μαύρα» ταμεία της που οδήγησαν στη διασπάθιση πολλών δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, ανακοίνωνε στη διαδικτυακή σελίδα της πως έλαβε στη Γερμανία άδεια για την κυκλοφορία των εν λόγω τεστ;
Self testing αλά γερμανικά
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», η έγκριση και η προώθηση των πολυδιαφημισμένων από την ελληνική κυβέρνηση self tests είναι κυριολεκτικά γερμανική πατέντα.
Μόλις τον περασμένο μήνα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκρίνει μια σειρά τέτοιων διαγνωστικών μέσων και να μην περιμένει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές περισσότερο -όπως φαίνεται- για να ευνοήσει εμπορικά μια σειρά εταιριών της, αφού η συνδρομή των self tests στη διάγνωση του ιού και στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων παραμένει εν αμφιβόλω.
Η εμπορική πτυχή της υπόθεσης αποδεικνύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως σήμερα, όπως πληροφορήθηκε η «δημοκρατία», τα συγκεκριμένα τεστ πωλούνται σε όλη τη Γερμανία όχι μόνο στα περίπτερα, αλλά ακόμα και σε κιόσκια στον δρόμο, που κατά τα λοιπά πωλούν… ΛΟΤΤΟ κι άλλα τυχερά παιχνίδια.
Έτσι, λίγες μέρες αργότερα τo Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές της Γερμανίας (BfArM), δηλαδή ο αντίστοιχος γερμανικός ΕΟΦ, εκμεταλλεύτηκε ένα παράθυρο στην Κοινοτική Οδηγία (2017/745) που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα προκειμένου να προχωρήσει τη σχετική αδειοδότηση.
Πρόκειται για μια διάταξη η οποία αναφέρει πως σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να εγκρίνει τη χρήση διαγνωστικού προϊόντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν το προϊόν αυτό έχει καταθέσει τα χαρτιά του, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την πολυπόθητη σήμανση CE, που δείχνει ότι ένα προϊόν έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Ε. και διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές.
Βεβαίως, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές απευθύνθηκε πρώτα στο γερμανικό ινστιτούτο Paul-Ehrlich-Institute, στο οποίο ανέθεσε να ορίσει τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες έπρεπε τα προϊόντα αυτά να κυκλοφορήσουν στη γερμανική αγορά. Εν ολίγοις, πάντως, τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν πάρει ακόμη την έγκριση της Ε.Ε.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, όταν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. εγκρίνει ένα προϊόν μπορεί να το εισάγει στην αγορά κι ένα άλλο κράτος-μέλος, ακόμη κι αν το προϊόν αυτό δεν έχει εγκριθεί κεντρικά από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης. Κι αυτό ακριβώς το παράθυρο εκμεταλλεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για να γεμίσει την αγορά με δεκάδες εκατομμύρια τεστ, τα οποία ούτε είναι βέβαιο πως μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τον ιό ούτε αποτελέσματα αναμένεται να φέρουν, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών να δηλώσουν εάν βρέθηκαν θετικοί ή όχι.
Γιατί έγινε η επιλογή να παρακαμφθούν τα ευρωπαϊκά όργανα ειδικά γι’ αυτά τα τεστ;
Γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση να εισαγάγει με αυτό τον τρόπο κάποιες θεραπείες για τον κορωνοϊό, όπως, είναι για παράδειγμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τη στιγμή που η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ έχει χτυπήσει κόκκινο και χάνονται ανθρώπινες ζωές;
Γιατί δεν επέλεξε να εισαγάγει το ρωσικό εμβόλιο που έχει εγκριθεί ήδη από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της Ουγγαρίας, η οποία είναι επίσης μέλος της Ε.Ε.;
Θα ζητήσει, έστω, η ελληνική κυβέρνηση την έγκριση και από τον ΕΟΦ, όπως έγινε στη Γερμανία, για τις προδιαγραφές με τις οποίες θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα;
Μέχρι στιγμής, πάντως, στη Γερμανία έχουν λάβει έγκριση από το BfArM self tests που παράγονται από 21 εταιρίες, εκ των οποίων οι 16 είναι γερμανικές (μεταξύ των οποίων και η «αμαρτωλή» Siemens), η μία γαλλική, οι δύο αυστριακές και δύο ακόμα κινεζικές.
Αλήθεια, γιατί δεν εισάγεται τότε με τον ίδιο τρόπο και το κινεζικό εμβόλιο, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη ζει ένα «εμβολιαστικό» βατερλό, το οποίο οδηγεί σε ολοσχερή καταστροφή τις οικονομίες των κρατών-μελών της;
Αμφιλεγόμενος και καθ’ υπέρβαση του νόμου ο διαγωνισμός
Την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την ανάρτηση του διαγωνισμού, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία έκανε έκκληση για διαφάνεια, ζητώντας «να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και στους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία της προμήθειάς τους».
Επισήμαινε, παράλληλα, πως «οι έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμοί για την προμήθεια rapid tests έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες, καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας, με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ».
Έκανε, τέλος, λόγο για «υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητούμενων τεραστίων ποσοτήτων», για προσθήκη επιπρόσθετων «τεχνικών προδιαγραφών», πέραν της σήμανσης CE και για «πιστοποιήσεις αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό φορείς». Όπως φαίνεται, η έκκληση του ΣΕΙΒ δεν εισακούστηκε.
Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης δίνει περιθώριο στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεδομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου, οι εταιρίες έχουν μόνο μία εργάσιμη ημέρα να ανταποκριθούν, ενώ θα πρέπει να παραδώσουν τα τεστ εντός επτά ημερών. Και καθώς τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, αναπόδραστα σκέφτεται κανείς πως για να προλάβει μία εταιρία πρέπει στην πραγματικότητα… να το ξέρει και να ετοιμάζεται εδώ και μέρες.
Η προκήρυξη αναφέρει ακόμα, δικαιώνοντας το ρεπορτάζ μας, πως οι εταιρίες θα πρέπει να προσκομίζουν «αποδεικτικό καταχώρισης του προϊόντος για κατ’ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στη λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους της Ε.Ε.». Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο η γερμανική BfArM έχει εκδώσει τέτοιες άδειες, γι’ αυτό και το κείμενο του διαγωνισμού δεν αναφέρει με σαφήνεια άλλα κράτη της Ε.Ε. που έχουν πράξει το αντίστοιχο. Γιατί δεν υπάρχουν!