ΠΥΞΙΔΑ-Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης
Εμμανουήλ Μπενάκη 23 – ΤΚ 10678 Αθήνα
Τηλ: 211 0128940/6944804805/6977201709
Email [email protected]
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ με θέμα «Διερευνητικές επαφές, Διεθνές Δίκαιο και τουρκικός αναθεωρητισμός», η οποία οργανώθηκε επ’ αφορμή ερευνών της μονάδος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με ονομασία TCG Cesme (με πλευρικό αριθμό Α-559) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με συνοδά πολεμικά πλοία, καθώς και την τουρκική άσκηση ονόματι «γαλάζια πατρίδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι τη ζωντανή μετάδοση της συζήτησης παρακολούθησαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες πολίτες.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος συμμετείχαν οι Περικλής Νεάρχου, τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γρίβας, Αν. Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος, ενώ το Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ εκπροσώπησε η Πρόεδρός του Αικατερίνη Πουλάκη.
Ο κ. Περικλής Νεάρχου αναφέρθηκε, αρχικώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αλληλεγγύη που θα έπρεπε να υφίσταται, αυτόματα, μεταξύ των μελών της, τονίζοντας την παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ως προς την Ελλάδα δήλωσε την απορία του γιατί δέχτηκε μεσολάβηση της Γερμανίας με την Τουρκία, δίνοντάς της στην ουσία «συγχωροχάρτι» προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. Ως προς την Τουρκία επεσήμανε, ότι, μέσα από με τις διερευνητικές επαφές, στοχεύει στο πακέτο τελωνειακής ένωσης που σημαίνει ετήσιως 20 δισεκατομμύρια ευρώ και άρση βίζας στους Τούρκους υπηκόους. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ενώ για αυτές τις τουρκικές στοχεύσεις έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από άλλες χώρες, δεν έχει προβληθεί καμία επιφύλαξη από την δική μας! Τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την χρηματοδότηση που λαμβάνει από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, γεγονός το οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί και να μην δώσει συναίνεση αβασάνιστα χωρίς έμπρακτα και ικανοποιητικά ανταλλάγματα.
Ως προς το Κυπριακό επεσήμανε ότι, παρότι η Κύπρος σήμερα είναι σε ισχυρή θέση διαπραγμάτευσης, κινδυνεύει από το εσωτερικό της μέτωπο και την πολιτική της Αθήνας, που βασίζεται στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει κι η Ελλάς συμπαρίσταται». Όπως υπογράμμισε, από την αγγλοτουρκικής έμπνευσης διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, φτάσαμε στην συνομοσπονδία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Τούρκοι «έβαλαν» ως Πρόεδρο του ψευδοκράτους ένα «σκληρό», τον Ταρτάρ, να αναφέρεται στην δημιουργία δύο κρατών. Ο πραγματικός σκοπός τους είναι να αποδεχτούν την συνομοσπονδία, έτσι ώστε μελλοντικά, σε δεδομένο χρόνο, να «απορροφήσουν» το σύνολο της Κύπρου και όχι ένα κομμάτι της. Τώρα υπάρχει κράτος, είναι ελληνοκυπριακό και μπορεί να έχει κυριαρχία και ανεξαρτησία, καθώς επίσης μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά. Οι Βρετανοί δεν επιζητούν μια ανεξάρτητη Κύπρο, αλλά θέλουν ένα «παράλυτο» κράτος και γι’ αυτόν το λόγο θέλουν δύο κοινοτικά κράτη, προωθώντας την 5μερή για να προκύψει η κατάλληλη γι΄αυτούς συμφωνία. Ατυχώς, τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΙ, το αποδέχονται, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει από μια δήθεν λύση που θα είναι καταστροφική.
Ανέφερε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να επιλέγει στρατηγικούς συμμάχους, όπως είναι οι Κούρδοι, όμως ο Σημίτης ντρόπιασε την χώρα με την παράδοση του Οτσαλάν. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «τα υπολείμματα» Σημίτη είναι ακόμη εδω. Με τις διερευνητικές θέλουν να μας σύρουν να δεχθούμε την τελωνειακή ένωση ΕΕ –Τουρκίας που θα πλήξει καταστροφικά τη γεωργική παραγωγή μας. Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία στην γεωστρατηγική της και μην εμμένουμε σε παρωχημένα πρότυπα (ΝΑΤΟ και ΕΕ) των οποίων ξέρουμε τις δυνατότητες και δεν μας καλύπτουν σε θέματα Εθνικής
Ως προς την Αλβανία, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εθνική πολιτική υπήρξε λανθασμένη, καθόσον επί Σημίτη αντί να δοθεί πράσινη κάρτα στους εργαζόμενους Αλβανούς στην Ελλάδα δόθηκε μόνιμη διαμονή. Τώρα έχουμε 800.000 Αλβανούς οι οποίοι θα έχουν βάρος πολιτικό μέσα στην ίδια μας την χώρα και παρατηρούμε την ίδια την Αλβανία από φίλη χώρα να δίνει στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία και να μετατρέπεται σε εχθρική. Είχαμε «όπλα» να την κρατήσουμε στην σφαίρα επιρροής μας, όπως η ένταξή της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αλλά για χατίρι ξένων συμφερόντων έμειναν κενό γράμμα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας παρομοίασε τις τουρκικές ενέργειες με μια πριονοκορδέλα που τα δόντια της διαδέχονται το ένα το άλλο από το 1974 και πριονίζουν σιγά – σιγά την εθνική μας κυριαρχία, υποστηριζόμενοι από εγχώριους «καλοθελητές».
«Η χώρα μας δέχεται έναν υβριδικό πόλεμο εκ των έσω με ρητορική τύπου «αν πάμε στα 12 ναυτικά μίλια, θα κλείσει το Αιγαίο για τη ναυσιπλοΐα» (το οποίο είναι συνειδητό ψέμα) ή «αν υπερασπιστεί η χώρα την ύπαρξή της, θα πάμε σε πόλεμο» ή «αν γίνει πόλεμος, η Ελλάδα θα συντριβεί» σε μια προσπάθεια επιβολής στην κοινή γνώμη ψευδών και ανυποστήρικτων αντιλήψεων».
«Η πρόκληση είναι ήπια, ενώ με την Τουρκία είμαστε ήδη σε πόλεμο και χρειάζεται αντιμετώπιση με ενίσχυση επένδυσης στην αποτροπή και με συμμαχίες. Δεν είναι δυνατόν «να τα βρούμε», γιατί η Τουρκία θέλει να κατακτήσει το Αιγαίο τυπικά ή άτυπα και να ακρωτηριάσει την Ελλάδα σε θνησιγενή γεωπολιτική δομή, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κάνει προτεκτοράτο της το σύνολο της Κύπρου».
«Τα αεροσκάφη Rafale και οι κατάλληλες φρεγάτες θα δημιουργήσουν ισχύ πυρός. Η αγορά ακατάλληλων πλοίων (πολλά ακούγονται) θα λειτουργήσει ως «αχίλλεια πτέρνα». Είναι απαραίτητη η παραγωγή εγχώριων οπλικών συστημάτων».
«Αποτροπή δεν συνιστά να «μαζεύεις» όπλα στο οπλοστάσιο σου, αλλά να πεις «ως εδώ κι αν προχωρήσεις θα έχουμε άσχημες συνέπειες» επειδή είμαι αναγκασμένος λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Πέραν όμως, αυτών, παράλληλα θα πρέπει να προβαίνεις σε χάραξη αντιτουρκικής συμμαχίας».
«Οι Τούρκοι θεωρούν ολόκληρη την νησιωτικά Ελλάδα ως μη υπάρχουσα, οπότε τι πάμε να συζητήσουμε, ότι υπάρχουμε; Στις συμμαχίες εσύ πρώτος πρέπει να δείξεις ότι μάχεσαι και να έρθει σε βοήθεια ο σύμμαχος. Οταν εσύ τους παρουσιάζεις κενό, τι να στηρίξουν; Τώρα είναι η ευκαιρία να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις που είναι κοντά μας, την ίδια στιγμή που η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα από το Αιγαίο μέχρι την Ινδία».
«Υπάρχει ένα δίλημμα: είτε πρωταγωνιστούμε και ξεκινάμε σταδιακά για εθνική ανεξαρτησία με μια στιβαρή γεωπολιτική σχέση με τις κρατικά ελεγχόμενες ασιατικές οικονομίες, αποκτώντας όπλα έναντι των δανειστών είτε πάμε σε πορεία αυτοεξάλειψης. Εν ολίγοις, θα πρέπει η Ελλάδα να τοποθετηθεί στο διεθνές σύστημα, αντιστεκόμενη στην Τουρκία, αλλιώς πάμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».
Ο κ. Ιωάννης Χατζηαντωνίου υπογράμμισε: «Μην θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις εναντίον της κυπριακής ηγεσίας έγιναν από το Al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ, φίλα προσκείμενο στην Τουρκία».
«Η συνθήκη της Λωζάνης, ως προς το Αιγαίο, είναι ξεκάθαρη με ονομαστική αναφορά των νησιών, που ανήκουν στην Τουρκία, αναφέρει δε ότι όσες βραχονησίδες και βράχοι είναι εντός των 3 ν.μ. από τουρκικές ακτές είναι δικές της, ενώ για τις πέραν των 3 ν.μ. η Τουρκία παραιτείται υπέρ του ενδιαφερομένου που στην περίπτωση αυτή είναι η Ελλάδα».
«Οι τρέχουσες διερευνητικές επαφές ενεργούνται για θαλάσσιες ζώνες; Αυτή είναι η εθνική θέση; Τι παζαρεύουμε; Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη; Ο Γ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για χωρικά ύδατα!».
«Πώς θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης; Εφαρμόζοντας κανόνες διεθνούς δικαίου ή εφαρμόζοντας αρχές του διεθνούς δικαίου; Είναι προφανές ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όμως, η επίλυση θεμάτων ΑΟΖ δεν θα πρέπει να κριθεί στο Δικαστήριο της Χάγης που κρίνει όλες τις διαφορές. Από 1995 υπάρχει το αρμόδιο Δικαστήριο του Αμβούργου που είναι αρμόδιο μόνον για διαφορές ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, στο οποίο προφανώς η Τουρκία δεν μπορεί να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας, οπότε γιατί επιμένουν στη Χάγη;».
«Για την Κύπρο, η συνθήκη της Ζυρίχης που υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής «ως ευτυχέστερη μέρα της ζωής του», τελικά αποδείχθηκε μοιραία. Μην επαναληφθεί η ιστορία, η όποια υποχώρηση γίνει δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή απορρόφησης».
«Η Ελλάδα έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με μια φίλη αραβική χώρα, την Συρία. Γιατί δεν τις αποκαθιστά;».
«Η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για τα εθνικά (και όχι μόνο) είναι παγιδευμένη και ελεγχόμενη αυτό σημαίνει έλλειψη δημοκρατίας».
«Καταργούν το φθηνό ρεύμα των λιγνιτικών μονάδων που μας δίνει αυτάρκεια και αγοράζουν ρεύμα από Τουρκία. Τι θα γίνει σε περίπτωση σύγκρουσης;».
«Βέτο στις αποφάσεις της Ευρώπης, μέχρι να αποσυρθούν οι τουρκικές βάσεις από την Λιβύη».
Ο συντονιστής της συζήτησης κ. Αντώνης Κοκορίκος επεσήμανε: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου είναι σε ομηρεία, εξευτελίζουν τις κυβερνήσεις για να υπογράψουν ότι τους φέρουν μπροστά στην μύτη τους».
«Έντεχνη η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι αν πάμε Χάγη και απωλέσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου, θα μας μείνει η ΑΟΖ της Ρόδου και της Λέρου, ανεπίτρεπτο μήνυμα δημόσια από πρώην Υπουργό Εξωτερικών και στέλεχος της ΝΔ».
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ κ. Αικατερίνη Πουλάκη στην τοποθέτησή της τόνισε:
«Πρέπει να υπάρξει συντονισμός στην πρωτοβουλία του Αντώνη Κοκορίκου για το μπουκοτάζ τουρκικών προιόντων που επί της ουσίας «οπλίζουν» και εξοπλίζουν την Τουρκία εις βάρος φίλιων χωρών, αλλά και εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με απειλές».
«Ο Ελληνικός λαός δεν υπήρξε ουδέποτε ενδοτικός στα 5.000 χρόνια της ιστορίας του κι έχει εθνικό φρόνημα, το οποίο όμως προσπαθούν να κοιμήσουν γι΄αυτό προσπάθησαν να κρύψουν το συμβάν με την Φρεγάτα Λήμνος που αχρήστευσε τουρκική φρεγάτα χωρίς να «ρίξει σφαίρα».
«Η Ελλάδα,μετά 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να «ξανασκέφτεται» και να «πράττει» ελληνικά σε όλα τα επίπεδα».
Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την συζήτηση:
https://youtu.be/KQtowcHq_Yg
Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης ΠΥΞΙΔΑ είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα την Ελλάδα.