Ο «νονός» Αλαατίν Τσακιτσί βάζει στο στόχαστρο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που έχουν ξεσηκωθεί
Του Μιχάλη Ψύλου
Μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να συμβαίνουν αυτά: Το αφεντικό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτσί προσφέρει την προσωπική του… υποστήριξη στον διορισθέντα από τον Τούρκο πρόεδρο πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Μελίχ Μπουλού, ο οποίος έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στην Τουρκία από το 2013 και την εξέγερση για το πάρκο Γκεζί.
«Εάν παραιτηθείτε, θα ανοίξετε τον δρόμο σε αυτούς τους τρομοκράτες ακτιβιστές» γράφει ο αρχιμαφιόζος σε δισέλιδη επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο twitter, προτρέποντας τον δοτό πρύτανη να «αντισταθεί σθεναρά» στους τρομοκράτες φοιτητές διαδηλωτές.
Ποιος είναι ο Τσακιτσί; Απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία του ακροδεξιού στενού του φίλου και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο αρχιμαφιόζος ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής στο διαβόητο σκάνδαλο Σούσουρλουκ, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με το οποίο αποκαλύφθηκε η συνωμοσία της τουρκικής μαφίας με κορυφαίους πολιτικούς της εποχής και τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους για τη διάπραξη εγκλημάτων.
Ο Τσακιτσί είχε απειλήσει μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ήδη διατυπώθηκαν εναντίον του κατηγορίες από την Εισαγγελία της Αγκυρας.
Τι έχει να φοβηθεί, όμως, ο αρχιμαφιόζος; Αφού την ίδια γλώσσα εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υπηρέτες τρομοκρατικών οργανώσεων» χαρακτήρισε και πάλι ο Ερντογάν τους φοιτητές, ενώ η αστυνομία καταφεύγει καθημερινά σε πογκρόμ συλλήψεων. Ο Ερντογάν κατηγόρησε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποστηρίζουν τους φοιτητές σε μια προσπάθεια «να καλύψουν τη διαφθορά τους και την πολιτική τους εξουθένωση». Ζήτησε δε καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική από το κράτος για να συνετιστεί η νέα γενιά. Και η αρχή έγινε στα τζαμιά όλης της χώρας, στην προσευχή της Παρασκευής.
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων υποχρέωσε τους ιμάμηδες να κάνουν κήρυγμα ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της πολιτείας χρησιμοποίησε τα τζαμιά για πολιτική, για να δώσει μαθήματα ηθικής στους φοιτητές» τόνισε ο Ιμάμογλου. Τι υποχρεώθηκαν να πουν στο κήρυγμά τους οι ιμάμηδες; Οτι, αν η νεολαία σταματήσει τις διαδηλώσεις, «θα ωφεληθεί και θα κερδίσει τόσο σε αυτή όσο και στη μεταθανάτια ζωή».
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων -τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- «θα πρέπει να ζητήσει από τον Αλλάχ να δώσει στους νέους μας μια κυβέρνηση που δεν τους ξεχωρίζει και δεν θα χρησιμοποιεί όρους, όπως “τρομοκράτες”, για να τους χαρακτηρίσει. Αλλά και να απαντήσει στους νέους γιατί δύο στους τρεις πτυχιούχους πανεπιστημίου στη χώρα είναι άνεργοι ή γιατί έως και το 75% των νέων θα ήθελε να φύγει από τη χώρα, εάν είχε να επιλέξει».
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κάτι Πίρι, γιατί τόλμησε να υποβάλει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Ο Σοϊλού, προϊστάμενος των δυνάμεων ασφαλείας που καταδιώκουν τους φοιτητές, κατηγόρησε την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και την… καταράστηκε «να γεράσει με βρόμικες απαιτήσεις»! Για την «ταμπακιέρα», όμως, τίποτα! Κουβέντα για τις καταγγελίες της ευρωβουλευτού σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση στις φυλακές του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς επί πέντε χρόνια, «με μοναδικό έγκλημα το γεγονός ότι εκπροσωπεί ανθρώπους χωρίς φωνή ενάντια στον αυταρχισμό του προέδρου Ερντογάν».
«Δεν είναι προσωπική μου γνώμη, αλλά η άποψη που συμμερίζεται η ανώτατη Αρχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αξίωσε να απελευθερωθεί αμέσως ο Ντεμιρτάς» τονίζει στην ερώτησή της η Κάτι Πίρι. Προσθέτει μάλιστα ότι, «αν οι ηγέτες του HDP φυλακίζονται, όπως και οι βουλευτές του, οι δήμαρχοι και τα στελέχη του, είναι άχρηστο να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Αγκυρα, αν δεν υπάρξει δράση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι καιρός να ασκήσουμε πίεση, καθώς μόνο αυτό κατανοεί ο Ερντογάν».
Σιγά μην ιδρώσει το αυτί του Σοϊλού, βέβαια, ο οποίος, ως σκληροπυρηνικός ισλαμοεθνικιστής, φλερτάρει με την ιδέα να διαδεχθεί τον Ερντογάν στην εξουσία όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, καθώς προηγείται όλων των άλλων δελφίνων στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
«Πλάτες» από Γερμανία και αγορά νέου γεωτρυπάνου
Δυστυχώς, η Κομισιόν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -με πρώτη τη γερμανική- κωφεύουν μπροστά στην ωμή καταπάτηση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ακολουθώντας μια πολιτική «κατευνασμού» έναντι του Ερντογάν. Την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα για να αγοράσει γερμανικά όπλα, «ο Ερντογάν περιόριζε ακόμα περισσότερο την αντιπολίτευση στην Τουρκία και διέταζε να συλλαμβάνονται χωρίς κανέναν φραγμό ειρηνικοί διαδηλωτές» τόνισε ο τουρκικής καταγωγής Πράσινος βουλευτής Τζεμ Οζντεμίρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt». Η δε Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ συμμάχων».
Οπως λέει ο Οζντεμίρ, που στο παρελθόν διετέλεσε και ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων, «είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητο να λάβει πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών». Αλλά να υποκύπτει στην «επίθεση γοητείας» του Ερντογάν…
Για την επίσημη Γερμανία όλα αυτά είναι, όμως, «ψιλά» γράμματα. Η καγκελάριος Μέρκελ μόνο «θετικά μηνύματα» βλέπει να έρχονται από την Τουρκία, όπως άλλωστε είπε στον ίδιο τον Ερντογάν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, «η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συνεχίζει να βασίζεται στον διάλογο στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο» και «χαιρέτισε τα τελευταία θετικά μηνύματα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».
Τι κι αν η κυβέρνηση Ερντογάν καταστρατηγεί κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Διάλογος να γίνεται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για να ανανεώνεται το συγχωροχάρτι προς την Αγκυρα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.
Οσο για τον Ερντογάν; Ανενόχλητος πλέον, αγόρασε και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο, από τη Νορβηγία, όπως έγραψε η «Yeni Safak». Πρώτα η δουλειά και στα διαλείμματα… διάλογος!