Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ πίεσαν τις εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας M.Ζαχάροβα, Κατά την διάρκεια ενημέρωσης παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, οι ΗΠΑ άσκησαν με κάποιον τρόπο πίεση στην ελλαδική εκκλησία προκειμένου αυτή να αναγνωρίσει την «σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση:

Όσον αφορά στις επιθέσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο σχετικά με τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνουμε ότι γνωρίζουμε την πίεση που άσκησαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας προκειμένου να αναγνωρίσουν τους ουκρανούς σχισματικούς. Είναι ένα παράξενο ενδιαφέρον για ένα κοσμικό κράτος (ΗΠΑ), το οποίο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία και δεν έχει ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτήν – αντίθετα από την Ρωσία – και οι ορθόδοξοι (στις ΗΠΑ) αποτελούν μόνο περίπου 2% του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει δημοσίως ότι θέτει ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία να περιορίσουν αυτές οι χώρες τη συνεργασία με τη Ρωσία. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι ο ωμός εκβιασμός δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και στη διεθνή πολιτική.

Ένα άλλο παράδειγμα της αμερικανικής συνήθειας να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό κάποιου. Στη δήλωσή του, ο Μ.Πομπέο θύμισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα το 2018 για τη δήθεν «υπονόμευση» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι στιγμής, ουδεμία απόδειξη έκνομων δραστηριοτήτων των Ρώσων εκπροσώπων δεν παρουσιάστηκε. Η Μόσχα υποστήριξε τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, τότε υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών νομικών κανόνων και του Συντάγματος της «Μακεδονίας» υπό την ισχυρότερη πίεση των δυτικών χωρών – κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίοι επιδίωξαν όχι τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς, αλλά την ταχύτερη προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ