Στα έξι μίλια από την νήσο Ρω θα φθάσει το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» εξαντλώντας τα όρια της υπομονής που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά.
Η νέα παράνομη Navtex την οποία εκήρυξε η Άγκυρα παρατείνει την ερευνητική δραστηριότητα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, με τα πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση αμέσως μετά. Τούτο θεωρείται βέβαιον καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί πως το «Ορούτς Ρέις» θα αποσυρθεί αμέσως μετά.
Συμφώνως προς με την τουρκική ανακοίνωση «το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με την τελευταία Navtex θα γίνει συγκέντρωσις δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».
Η Τουρκία προχωρεί σε μια συνεχή κλιμάκωση της αμφισβητήσεως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιδεικνύοντας την συνήθη θρασύδειλη τακτική της, επεκτείνει τις προκλήσεις της όσο η ανοχή της άλλης πλευράς της αφήνει περιθώρια. Κατά τούτο αποδεικνύεται ότι ήσαν μάλλον ατυχείς οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που μιλούσαν για εθνική κυριαρχία στα έξι μίλια από τις ακτές μας, χωρίς να αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα που εκτείνονται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση πέρα από αυτές.
Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως στην νέα τουρκική Navtex, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της και επισημαίνοντας ότι η γείτων παραβιάζει «κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Περαιτέρω το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα”».
Την ίδια στιγμή ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλορίζου.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».
Πάντως ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, επανέφερε το ζήτημα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου καταδεικνύοντας ότι το σχέδιο της Αγκύρας αποβλέπει στην άσκηση πιέσεως στην Ελλάδα με στόχο να την σύρει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Εδήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Καλίν για το ερευνητικό σκάφος: «Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».
Την ίδια τακτική ακολουθεί και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες»
Απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, στην 66η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι διάλογος εν μέσω τουρκικών προκλήσεων δεν είναι εφικτός. Προσέθεσε ότι η ελληνική Κυβέρνησις έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ’ όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».