Ο φόβος και ο τρόμος των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας έχει γίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να μετατρέψει τα τουρκικά media σε φερέφωνα της κυβέρνησής του.
Σήμερα πάνω από το 90% των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μεταδίδουν τη «γραμμή Ερντογάν», κάτι που σχολίαζε σε δημοσίευμά της η γερμανική «Tageszeitung». «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την παραίτηση του υπoυργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ δείχνει πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα» σημείωνε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Σιωπή…
«Τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες δεν τόλμησαν να μεταδώσουν την είδηση της παραίτησης μέχρι να πάρουν το πράσινο φως από την τουρκική προεδρία. Ούτε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ούτε εφημερίδες όμως όπως η “Hürriyet” ή τηλεοπτικοί σταθμοί όπως το CNN-Türk μετέδωσαν ότι ο Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε. Η τουρκική κοινή γνώμη παρέμεινε ανενημέρωτη την ώρα που διεθνείς σταθμοί μετέδιδαν τις λεπτομέρειες της παραίτησης» τόνιζε η «Tageszeitung».
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί πια στα μέσα της χώρας είναι χαρακτηριστικό πως όλο και περισσότεροι Τούρκοι στρέφονται σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης όπως το κανάλι που έχει στο YouΤube ο δημοσιογράφος Κουνιέτ Εζντεμίρ. Παρά τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να φιμώσει και αυτές τις πηγές ενημέρωσης με νέο νόμο για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφοι όπως ο Ρούσεν Τσακίρ, ο οποίος διατηρεί το διαδικτυακό κανάλι Medyascope, θεωρεί ότι η Αγκυρα δεν θα κερδίσει αυτή τη μάχη.