Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί για πολιτικές απαντήσεις: με θεσμικές κινήσεις, θωράκιση της Δημοκρατίας, νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, πραγματική σύνδεση και ειλικρινή σχέση με την κοινωνία, αλλά κυρίως με αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, που δεν θα αφήνει χώρο για ακραία λαϊκιστικά μορφώματα.
Γραφεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος
«Έθνος»
Μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παρακολουθώ στενά το τελευταίο διάστημα, τις εξελίξεις σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Βλέποντας ορισμένους, που πανηγυρίζουν και καταθέτουν σε κάθε ευκαιρία τη «δικαίωση» και τους «αγώνες» τους για την απόφαση της δικαιοσύνης, αναπόφευκτα επανέρχονται δυναμικά στη σκέψη μου χαρακτηριστικές εικόνες, που συνδέθηκαν με την έκβαση αυτής της υπόθεσης.
– Μέγαρο Μαξίμου Σεπτέμβριος του 2013, παραμονές του μοιραίου γεγονότος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Βρισκόμαστε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζητάμε για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ως τότε έχουν μεσολαβήσει αρκετές επιθέσεις επίδειξης δύναμης από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, πολλές φορές φορώντας και τον μανδύα αγανακτισμένων πολιτών. Έχω μπροστά μου έναν άνθρωπο, αποφασισμένο να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ενίσχυσης του θεσμικού οπλοστασίου, για να θωρακίσει τη δημοκρατία, την ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Στη συνέχεια της διακυβέρνησης του, το πράττει και οδηγεί τη Χρυσή Αυγή ενώπιον της δικαιοσύνης, ώστε να αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο η ίδια. Αυτή ήταν η αρχή της καταδίκης της, που έλαβε χώρα την Τετάρτη.
– Βουλή των Ελλήνων, 29 Δεκεμβρίου 2014. Μόλις έχει τελειώσει η διαδικασία ψηφοφορίας για ΠτΔ, με τους ήρωες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κράτησαν τη χώρα όρθια εκείνα τα χρόνια, να ψηφίζουν τον Σταύρο Δήμα και στα διπλανά έδρανα κάποιοι, αφού είχαν αθροίσει τις ψήφους τους με αυτές της Χρυσής Αυγής, να πανηγυρίζουν για την αδυναμία εκλογής ΠτΔ και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Μια σημαντική στιγμή πολιτικού οπορτουνισμού, που κατάφερε να ρίξει νερό στον μύλο του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού του αντικυβερνητικού μετώπου και στοίχισε πολλά για τη χώρα. Εκεί βεβαίως δεν είδα κανέναν να «διαδηλώνει» εναντίον του ακροδεξιού μορφώματος.
Αυτές οι στιγμές αλλά και ο ρόλος τους στην σύγχρονη ιστορία μας, με έχει βοηθήσει να κατανοήσω ότι στην πολιτική, η συνέπεια και η σταθερή στάση στις δημοκρατικές αξίες αποτελούν ένα κυρίαρχο αγαθό. Τότε, με ενεργό ρόλο, είχα βγει μπροστά και είχα δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από τους Χρυσαυγίτες, για τη στάση μου και την προσπάθεια μου να εξηγήσω στους πολίτες τι πραγματικά πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή και πως η ουσιαστική αντιμετώπιση της έπρεπε να γίνει με πολιτικούς όρους από το πολιτικό σύστημα και με νομικούς όρους από τη δικαιοσύνη.
Η δημόσια τοποθέτηση μου ήταν πάντα, πως η Χρυσή Αυγή κάθε άλλο παρά αντισυστημικό κόμμα είναι, και πως ανήλθε πολιτικά πατώντας πάνω στην κρίση, την οργή και τον πόνο των πολιτών, προωθώντας δήθεν λύσεις βασισμένες στον άκρατο λαϊκισμό. Διαχρονικά εκτιμούσα πως τέτοιες κινήσεις αντιμετωπίζονται μόνο με περισσότερη Δημοκρατία και όχι με απαγορεύσεις, που θα μπορούσαν να θρέψουν το αφήγημα της.
Όσο κι αν οι στιγμές με αγγίζουν προσωπικά, οφείλω να μιλήσω πολιτικά. Εκεί λοιπόν, νιώθω πως κερδίσαμε και πως στη νίκη αυτή συνέβαλε τα μέγιστα η Νέα Δημοκρατία. Διότι βγήκε δυναμικά μπροστά, θωράκισε τους θεσμούς και τοποθετήθηκε ανοιχτά σχετικά με το ποια είναι η Χρυσή Αυγή, όταν κάποιοι άλλοι τη γλυκοκοιτούσαν στις πλατείες και ενίοτε στο Κοινοβούλιο. Η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε στο πρώτο ισχυρό χτύπημα. Χτύπημα κατάφωρο, καθότι απόλυτα δημοκρατικό. Η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής στις εκλογές του 2019. Κατά την άποψη μου, αυτή η πολιτική νίκη, είναι και η πιο σημαντική. Αυτή που πετυχαίνουν οι πολίτες.
Αυτό που κάνει η δικαιοσύνη είναι δικό της έργο. Η ποινική κρίση γίνεται μόνο από τους φυσικούς δικαστές. Με ανεξαρτησία, αμεροληψία και πιστή εφαρμογή των νόμων. Και με απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη από εμάς στις αποφάσεις της, χωρίς αστερίσκους.
Για να μην γελιόμαστε όμως, το θέμα βεβαίως δεν κλείνει εδώ. Όποια και να είναι η απόφαση, για το αν η Χρυσή Αυγή τίθεται εκτός νόμου ή όχι. Οι μάσκες αλλάζουν, τα πρόσωπα μένουν ίδια και μπορεί να βρεθούν και νέα οχήματα. Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί για πολιτικές απαντήσεις: με θεσμικές κινήσεις, θωράκιση της Δημοκρατίας, νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, πραγματική σύνδεση και ειλικρινή σχέση με την κοινωνία, αλλά κυρίως με αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, που δεν θα αφήνει χώρο για ακραία λαϊκιστικά μορφώματα. Η ευθύνη είναι δική μας.