Μπορεί ο Μητσοτάκης να αποκάλυψε, καρφώνοντας τους ευρωπαίους, ότι υπάρχει συμφωνία να μην προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε γενικευμένο lockdown, τα μηνύματα όμως που έρχονται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι ούτε ευχάριστα ούτε αισιόδοξα.
Η ανησυχία βέβαια δεν υπάρχει μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Χαρακτηρίστηκε παράδειγμα η Νέα Υόρκη που είναι έτοιμη να ξανακλείσει σχολεία και καταστήματα σε εννέα συνοικίες του Μπρούκλιν και του Κουίνς, όπου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Στην Ιρλανδία η επιτροπή δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 επιβάλλοντας πλήρες lockown.
Στην Γερμανία ο καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, προειδοποιεί πως ολόκληρη η Γερμανία θα είναι σύντομα σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση και θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.
Στη Βρετανία υπάρχει εξαρση των κρουσμάτων που χθες ξεπέρασαν τις 22.000
Στη Γαλλία και συγκεκριμένα η περιφέρεια του Παρισιού κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού,και από το πρωί της Τρίτης αναμένονται νέα σκληρά μέτρα.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι σε κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση ξορκίζει τα νέα μέτρα καθώς ξέρει ότι όλη αυτή η πίεση που δέχεται η κοινωνία, ακόμη και αν είναι γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος, κάποια στιγμή θα της γυρίσει μπούμεραγκ.
Ο κόσμος στην κάλπη δεν θα θυμαται τα χιλια καλά που σώθηκε από τον Κορωνοϊο, θα θυμαται το κυνηγητό για να φοραει μάσκα, το lockdown και τις απαγορεύσεις. Και δεν θα επιβραβεύσει κανέναν πολιτικό που τον υποχρέωσε να τα περάσει όλα αυτά οποιος και αν ήταν ο λόγος.
Το δίλημμα του Μητσοτακη για νέο lockdown δεν είναι οικονομικό. Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά θα βρεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια έκτακτη ανάγκη. Το αληθινό δίλημμα είναι καθαρά πολιτικό. Ξέρει πως ένα δεύτερο lockdown θα τον τελειώσει πολιτικά. Όσο πετυχημένο και αν αποδειχθεί.