FBI: Συνελήφθη Ισραηλινός που πιθανόν κατασκόπευε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μην το πείτε στον Ηλιόπουλο και αναστατωθεί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος είναι ο Αβιραμ Αζάρι, ο οποίος συμμετείχε σε βρόμικο κύκλωμα με στόχο διεθνή ΜΜΕ, εταιρίες, funds, πολιτικούς και δικηγόρους.

Το γεγονός φυσικά ότι ο εγκέφαλος του βρώμικου κυκλώματος, η μάλλον ο φυσικός αυτουργός γιατί οι ηθικοί  αυτουργοί τώρα αναζητούνται, φαίνεται να προέβη σε παρακολούθηση υπουργών επί κυβέρνησης ΣυΡιζΑ, δεν έχει απασχολήσει ακόμα το κόμμα και τον εκπρόσωπο του Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν έχει βγάλει άχνα για την συγκλονιστική αυτή η αποκάλυψη.

Όταν κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη απαίτηση από την ελληνική δικαιοσύνη να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τους αμερικανούς, σε συνδυασμό μάλιστα με τις αποκαλύψεις στην προανακριτική που ενδέχεται να σχετίζονται.

C93C2077 4071 4C15 88B4 88479D87B86E
Η κατασκοπεία κατά υπουργών του δεν φαίνεται να ενοχλεί τον ΣυΡιζΑ

Εκτός εάν ο κύριος Ηλιόπουλος θεωρεί ότι έχει ως μόνη αρμοδιότητα να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο τελευταίος διασύρει την Ελλάδα και ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα. Προς όφελος της Τουρκίας.

Ας παραθέσουμε την αποκάλυψη, μήπως και φιλοτιμηθεί κανένας άλλος από τον ΣυΡιζΑ και ξυπνήσει.

Η ελληνική διάσταση, η εταιρία με σημαία Παναμά και το μπαράζ των ηλεκτρονικών επιθέσεων

Η «δημοκρατία» στο σημερινό φύλλο της αποκαλύπτει μέρος των διαθέσιμων στοιχείων για την ελληνική διάσταση της υπόθεσης, τα οποία μπορούν στην παρούσα φάση να δημοσιοποιηθούν χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι έρευνες και οι ανακρίσεις.

Ο Αζάρι φέρεται ότι προσελήφθη στις αρχές του 2013, περίπου ταυτόχρονα με τις πρώτες αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τη «λίστα Λαγκάρντ». Με σκοπό τη διασφάλιση της μυστικότητας των ονομάτων των «εργοδοτών» του και τη λήψη πληρωμών, χωρίς ανίχνευση από τις φορολογικές Αρχές του Ισραήλ (καθώς είναι μόνιμος κάτοικος Χάιφα), ίδρυσε την παναμέζικη εταιρία Panolos S.A. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών του Παναμά, ως διευθυντής της Panolos εμφανίζεται ο ίδιος. Δύο συγγενικά του πρόσωπα κατέχουν τις θέσεις γραμματέα και ταμία της εταιρίας. Η λειτουργία της Panolos τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την ημέρα της σύλληψής του στη Νέα Υόρκη.

Τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά ίχνη και άλλες αποδείξεις θεμελιώνουν τεχνικά και νομικά ότι η ινδική εταιρία BellTrox επέδειξε έντονη δραστηριότητα για την υποκλοπή e-mails και εγγράφων που αποστέλλονταν και λαμβάνονταν μεταξύ του αρθρογράφου της «δημοκρατίας» Αλέξανδρου Τάρκα και Βρετανών δικηγόρων της εφημερίδας μας, ειδικά το φθινόπωρο του 2016. Την ίδια περίοδο, ο Αζάρι ιδρύει, προς διακίνηση χρημάτων, μια εταιρία στην Κύπρο υπό την επωνυμία Nerosia Ltd. Μοναδικός μέτοχος και διευθυντής της Nerosia είναι ο Αζάρι και διευθύντρια, η Μαρία Ιωάννου, με δηλωθείσα διεύθυνση την οδό Καραϊσκάκη 21 της Λεμεσού.

1C2A4313 2134 4B73 A867 FB6DEBF2A7F0
Εάν η αδιαφορία είχε πρόσωπο…

Στις συναλλαγές του Αζάρι εμπλέκονται άλλες δύο κυπριακές εταιρίες: η Vinencia Ltd από το καλοκαίρι του 2017 και η Malemo Ltd από τα τέλη του 2018. Σε αντίθεση με την παναμέζικη Panolos, όλες οι κυπριακές εταιρίες παραμένουν ενεργές και με την ίδια διάρθρωση μέχρι σήμερα, καθώς ο προφυλακισμένος Αζάρι δεν έχει υπογράψει κανένα έγγραφο πληρεξουσιότητας κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Metropolitan Correctional Center. Αλλωστε, με εξαίρεση μία από τις ακροάσεις ενώπιον του δικαστή Koeltl, αρνείται να μιλήσει. Φαίνεται δε να αξιολογεί ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συνεργαστεί με το FBI, ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουν συλλεχθεί στο μεταξύ για τους εργοδότες και τη δράση του.

Τα ίχνη της εγκληματικής ηλεκτρονικής επίθεσης, σε σχέση με τη «δημοκρατία», δείχνουν ότι ειδικά στο Λονδίνο έγιναν απόπειρες για το σπάσιμο της διεύθυνσης διαδικτυακού πρωτοκόλλου (ip address), όχι μόνο ενός εκ των συνεργατών της «δημοκρατίας», αλλά και συγγενικών προσώπων του. Ο σκοπός ήταν να εξευρεθούν ηλεκτρονικές δίοδοι ακόμα και στην τεχνική περίπτωση κατά την οποία το ip address δεν ήταν σταθερό, αλλά εναλλασσόμενο. Με το «σπάσιμο» μίας ip address ήταν δυνατή η διαμόρφωση μίας «αλυσίδας» e-mail με μετάβαση και υποκλοπή του ενός μετά το άλλο.

Η προαναφερθείσα «αλυσίδα» υποκλοπών έφτασε, πιθανότατα και σε e-mails που ανταλλάσσονταν ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον κ. Τάρκα, οι οποίοι συνδέονταν στενότατα από τη δεκαετία του ’80 μέχρι πρόσφατα. Ορισμένα από τα e-mails του κ. Σαμαρά αναφέρονταν στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υπόλοιποι ελληνικοί στόχοι του Αζάρι αφορούσαν τους κλάδους των τραπεζών, του Χρηματιστηρίου και των ιδιωτικοποιήσεων. Τα λίγα στοιχεία που αποκάλυψε το CitizenLab (και τα περισσότερα που μεταβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) αναφέρονται σε ηλεκτρονικές επιθέσεις και κατά του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού KKR. Ως γνωστόν, το fund ΚΚΡ είχε δραστηριότητα και στην Ελλάδα, κυρίως, στις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, στη διαχειρίστρια «κόκκινων» δανείων Pillarstone, τη Unilever.

Μια, τέλος, πτυχή της κυπριακής δράσης του Αζάρι ενδέχεται να αφορά τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο οποίος φωτογραφήθηκε τον Μάιο του 2016 έξω από το καφέ Company της Λευκωσίας μαζί με δικηγόρο που ειδικεύεται στις εταιρίες offshore και είχε θεαθεί εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου επί Αλέξη Τσίπρα.

Στα χέρια του FBI βρίσκεται ο Ισραηλινός -πρώην αστυνομικός και νυν ντετέκτιβ σε υποθέσεις εταιρικής κατασκοπίας- Αβιραμ Αζάρι, αντιμετωπίζοντας βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για συνωμοσία και αδικήματα κατά του αμερικανικού δημοσίου, νομικών προσώπων και ιδιωτών με παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών («χάκινγκ») και απάτες διεθνώς.

Ανάμεσα στους «στόχους» του Αζάρι βρίσκονταν και συνεργάτες της «δημοκρατίας» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως στη Βρετανία) λόγω των αποκαλύψεων της εφημερίδας για τη «λίστα Λαγκάρντ» από το 2013 μέχρι σήμερα.

Στη λίστα των στόχων παρακολούθησης υπήρχαν και άλλα ελληνικά ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραπέμπουν στη χώρα μας -προφανώς- για διαφορετικές υποθέσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση περισσότερων στοιχείων.

Το όνομα του Αζάρι αποκαλύφθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες από την εφημερίδα «The New York Times», αν και η σύλληψή του έγινε στoν αερολιμένα JFK της Νέας Υόρκης πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν. Αιτία της μεγάλης μυστικότητας όλο αυτό το διάστημα είναι η σοβαρότητα της υπόθεσής του, η οποία εξετάζεται από το αρμόδιο δικαστήριο του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης και τον δικαστή John Koeltl.

Πρόκειται για νομικό με μεγάλη πείρα, καθώς ήταν εκ των ερευνητών του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974, αλλά και πρώην εταίρος στη δικηγορική εταιρία Debevoise & Plimpton, που το 2008 ηγήθηκε των ερευνών για τις δωροδοκίες που έκαναν στελέχη της Siemens σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα επί σειρά ετών.

Αλλη μια ένδειξη της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι, σε αντίθεση με τη συνήθη αμερικανική πρακτική ταχείας δημοσιοποίησης σχεδόν του συνόλου μίας δικογραφίας, ο κ. Koeltl έχει αποδεσμεύσει μόνο 15 από τα συνολικά 26 έγγραφα του φακέλου Αζάρι. Τα αποδεσμευμένα έγγραφα σχετίζονται απλώς με τις προκαταρκτικές ακροάσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα (και σοβαρότερα) είναι σφραγισμένα. Φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο λόγω της βαρύτητας των στοιχείων, αλλά και επειδή πρέπει να διασφαλιστεί το απόρρητο των συνεχιζόμενων ερευνών του FBI και συναρμόδιων υπηρεσιών, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ
Εκτός από τους «New York Times», συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος ιδιωτικής κατασκοπίας έκανε και το πρακτορείο Reuters, εστιάζοντας στην ανάμειξη μιας εταιρίας από την Ινδία στην οποία αποδίδεται «χάκινγκ» υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως θύματα της δράσης της ινδικής εταιρίας, που ονομάζεται BellTrox, αναφέρονται δικαστές στη Νότια Αφρική, πολιτικοί στο Μεξικό, δικηγόροι στη Βρετανία και τη Γαλλία και περιβαλλοντικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως υπογραμμίζεται από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Αζάρι συνεργαζόταν με την BellTrox για λογαριασμό των πελατών του και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση και την υποκλοπή στοιχείων των διαδίκων ή ανταγωνιστών τους. Σύμφωνα με προ δεκαπενθημέρου δημοσίευμά τους, θύμα της ινδικής εταιρίας ήταν και οι βρετανικοί «Financial Times» καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας του σκανδάλου Wirecard (γερμανικός επενδυτικός όμιλος, που κατέρρευσε φέτος τον Ιούνιο, ύστερα από λογιστικές απάτες τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ,).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης και στην επεξεργασία των ηλεκτρονικών ιχνών που οδηγούν στην BellTrox και στους συνενόχους της είχε το παρατηρητήριο θεμάτων διαδικτύου CitizenLab του πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι ερευνητές του CitizenLab εργάστηκαν επί δύο χρόνια για τη σύνταξη έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε εν μέρει φέτος τον Ιούνιο. Ανέφεραν στο Reuters πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων κατασκόπων που έχει αποκαλυφθεί ποτέ.

Το όνομα που έδωσε το CitizenLab στο παράνομο κατασκοπευτικό δίκτυο είναι Dark Basin και στην έκθεσή του υπογραμμίζονται τα εξής: «Εχει στοχεύσει χιλιάδες άτομα και οργανισμούς σε έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών, εισαγγελέων, διευθυνόντων συμβούλων εταιριών, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Dark Basin διεξήγαγε πιθανώς εμπορική κατασκοπία, εκ μέρους των πελατών του, εναντίον αντιπάλων που εμπλέκονταν σε υψηλού προφίλ δημόσια γεγονότα, ποινικές υποθέσεις, οικονομικές συναλλαγές, ειδησεογραφικές αποκαλύψεις και νομική υπεράσπιση».

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες το CitizenLab έχει ενημερώσει εκατοντάδες άτομα και φορείς ότι ήταν στόχοι της κατασκοπευτικής επιχείρησης. Οπου ήταν δυνατόν, τους παρείχε βοήθεια για την έρευνα των υποθέσεων και τον προσδιορισμό – αξιολόγηση των ηλεκτρονικών και άλλων αποδεικτικών στοιχείων. Κατόπιν αιτημάτων πολλών στόχων-θυμάτων της επιχείρησης, το CitizenLab διαμοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η επόμενη προδικαστική ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

πηγή: «δημοκρατία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ