H Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες»! Θα περίμενε κανείς ότι η ανακοίνωση αυτή θα δινόταν στη δημοσιότητα έπειτα από κάποια ελληνοτουρκική συνάντηση. Έγινε όμως από την υπηρεσία Επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τηλεδιάσκεψης του Τούρκου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που εξέτασε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τον Μιχάλη Ψύλο
«δημοκρατία»
Φροντίζουν πριν από εμάς για εμάς, χωρίς εμάς! «Η Τουρκία δίνει έμφαση πάντα στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, θα πρέπει τα βήματα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι σημαντικά για να προχωρήσει η συμφωνία επανεκκίνησης των διερευνητικών συνομιλιών και των άλλων διαύλων διαλόγου». Σε έναν διάλογο που -σύμφωνα με την Αγκυρα- θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα του Αιγαίου. Πακέτο!..
Διάσκεψη
Ο Ερντογάν ενημέρωσε ακόμα ότι θα πραγματοποιηθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, που θα λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος όλων! Τα είπαν, τα συζήτησαν, τα κανόνισαν. Φυσικά, τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσώπησαν… επάξια η καγκελάριος Μέρκελ και ο Σαρλ Μισέλ! Είμαστε σίγουροι ότι έδωσαν τον… καλύτερο εαυτό τους απέναντι στην αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου. Τόσο πολύ «αγωνίστηκαν» μάλιστα, που, αν πιστέψουμε τις τουρκικές εφημερίδες, «έκλεισαν το μάτι» στον Ερντογάν για ελεύθερη βίζα των Τούρκων πολιτών για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αλλά και τερματισμό κάθε συζήτησης για αντίποινα, όπως η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. Το καρότο μεγάλο, αλλά χωρίς καν μαστίγιο! Αλλωστε, με τη Σύνοδο Κορυφής των «27» να αναβάλλεται ως την 1η Οκτωβρίου, λόγω μόλυνσης ενός σωματοφύλακα του Σαρλ Μισέλ από τον κορωνοϊό, θα υπάρξει περισσότερος χρόνος στον Ερντογάν για να επιδείξει… μετριοπάθεια. Και κυρίως να αυξηθούν οι πιέσεις στην Κύπρο, ώστε να μην ασκήσει βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν δεν επιβληθούν (που δεν θα επιβληθούν) κυρώσεις στην Τουρκία. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε η Σύνοδος να γίνει με τηλεδιάσκεψη; Πρώτη φορά θα ήταν; Αλίμονο! Μόλις δύο ώρες μετά το τέλος της τριμερούς τηλεδιάσκεψης, η Τουρκία εξέδιδε νέα NAVTEX για τη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου ως τις 24 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης με τη στρατιωτικοποίηση του νησιού. Ο δε Τούρκος πρόεδρος να ισχυρίζεται, μιλώντας από την Άγκυρα μέσω βίντεο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ότι «η αιτία των προβλημάτων στην περιοχή σήμερα είναι τα μονόπλευρα βήματα που έλαβαν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2003 με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Απειλές
Προχώρησε, επίσης, σε σαφείς απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα η Τουρκία δεν έχουμε αφήσει ποτέ τον τουρκοκυπριακό λαό μόνο του και δεν θα τον αφήσουμε ποτέ. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού».
Την απάντηση στον Ερντογάν έδωσε, πάντως, ο Μάρτιν Ερντμαν, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία από το 2015 έως τον Ιούλιο του 2020.
«Η συμπεριφορά της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική, που φοβίζει τόσο τους γείτονές της και αναγκάζει την Ευρώπη να αντιδράσει, οφείλεται στις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, που ορίζει και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας» τονίζει σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» o Γερμανός διπλωμάτης. Όπως λέει άλλωστε, «αυτή η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν συνδέεται στο εσωτερικό από την εκτεταμένη κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, την πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη και την εξάλειψη της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών». Αλλά κουβέντα γι’ αυτά από τη Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος τους… φόβισε μάλλον λέγοντας ότι «το μεγάλο πλατάνι (η Τουρκία), το οποίο ζει σε αυτήν τη γη εδώ και 1.000 χρόνια, συνεχώς ανανεώνεται, εμβαθύνει και επεκτείνει τις ρίζες του, ξυπνά για άλλη μια φορά και έχει αναλάβει δράση… Εκείνοι που στέκονται μπροστά μας είναι σαν τα σάπια δένδρα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στην πρώτη καταιγίδα»… Ας προσδεθούμε, λοιπόν, καθ’ οδόν για την Κωνσταντινούπολη και την πρώτη φάση του διαλόγου…