Συνεχίζεται ο διάλογος (που διαψεύδεται) με Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο συγκρουσιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και στους όρους και στις προοπτικές ενός διαφαινόμενου, μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αναφέρονται σε άρθρα τους στην Καθημερινή, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι εξελίξεις εξαρτώνται πρωτίστως από την Τουρκία», διαμηνύει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ ο Τούρκος παρουσιάζει την ατζέντα της χώρας του στις συζητήσεις κάνοντας ξανά λόγο για τουρκική ετοιμότητα διαλόγου εφ’όλης της ύλης.. Ήδη ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε μια νέα τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου και της Γερμανίας, όπως αναφέρει άλλωστε σήμερα και η τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία αποκαλύπτει ότι με τις… ευλογίες και τη μεσολάβηση της Γερμανίας, Τουρκία και Ελλάδα αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου, τη Σύνοδο της ΕΕ δηλαδή, επιταχύνοντας τις διπλωματικές επαφές τους.

Το διάλογο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ από την πλευράς τους και φρόντισαν να το επαναλάβουν: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο επίλυσης των συνεχιζόμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

ΝΑΤΟ: Συνεχίζεται ο διάλογος (που διαψεύδεται) με Τουρκία
Σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά πλέει η χώρα. O διάλογος με την Τουρκία, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», έχει αρχίσει ήδη από την κυβέρνηση, αλλά το συνομολογούν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους έχοντες την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας στη δική μας χώρα.

Το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία, βουλευτές και πρόθυμοι δημοσιολογούντες διαψεύδουν μεν, πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως διαψεύδονται από την πραγματικότητα και αρχίζουν τις κυβιστήσεις. Το πρωί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και το βράδυ ανακοινώνονται συμφωνίες διά της γραφίδος του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό συνέβη με την τριμερή στο Βερολίνο, κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα με το ΝΑΤΟ.

Οι σημερινές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παρουσιαστούν οι τουρκικές θέσεις επί του κειμένου θέσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών εντός ενός γενικού πλαισίου «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Η ελληνική πλευρά επιμένει, όπως κάνει τις τελευταίες 15 ημέρες, ότι δεν υπάρχει «διάλογος» με την Τουρκία, αλλά παρατηρήσεις επί τεχνικών ζητημάτων. Το… διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ότι δεν υπήρξε απευθείας επαφή αλλά μόνο κατατέθηκαν γραπτές παρατηρήσεις. Θα ήταν αστεία αυτή η διευκρίνηση, αν δεν επρόκειτο για εθνικό θέμα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι γεγονός ότι αποδείχθηκε απολύτως συνεπής στην προσπάθειά της να διαψεύσει ή να υποβαθμίσει την παρέμβαση Στόλτενμπεργκ και την έναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Διαψεύστηκε, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, ενώ την επόμενη ημέρα παρέδωσε τις προτάσεις της στην προσπάθεια Στόλτενμπεργκ για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης.

Μόνο η «δημοκρατία» καθημερινά τονίζει τη σημασία αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο πάντα αποτελούσε προνομιακό χώρο για την Τουρκία. Φυσικά μόνο τυχαία δεν επελέγη η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, καθώς ουδέποτε η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποδέχθηκε την ελληνική θέση της μίας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία.

Η Ελλάδα κατάφερε να εγκλωβιστεί από τη στιγμή που ζήτησε την παρέμβαση του ανεκδιήγητου Στόλτενμπεργκ και τελικά δεν μπόρεσε να κάνει πίσω για να μη θεωρηθεί ότι αρνείται τον διάλογο.

Ο διάλογος, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει, όσο κι αν τον διαψεύδουν στο εσωτερικό της χώρας οι πρόθυμοι. Κι αυτό γιατί εκτός Ελλάδος ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε μέχρι και επιβεβαίωση συμφωνίας, την οποία προσπάθησε «άτσαλα» να την πάρει πίσω στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.

Περίεργο το πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού και εκτός εθνικής γραμμής, αλλά εντός γραμμής ΝΑΤΟ, αναγνωρίζει «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», την ώρα που η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ