Κρίση κορυφής στην Αλβανία λόγω της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μια ακόμη φορά, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που πυροδοτεί κρίση κορυφής στα Τίρανα.

Και αυτήν την φορά, πρωταγωνιστές είναι ο Έντι Ράμα και ο Ιλίρ Μέτα, δύο πολιτικοί που κάποτε συνεργάζονταν σε κυβερνήσεις συνασπισμού και που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι. Το κόμμα του Μέτα, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ ο Ράμα διατηρεί την θέση του Πρωθυπουργού.

Μόλις μίαν ημέρα μετά τις δηλώσεις Ράμα, ο οποίος είδε θετικά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο Ιλίρ Μέτα αντέδρασε καθιστώντας σαφή την δυσαρέσκειά του. Μάλιστα απηύθυνε προς τον Ράμα επίσημη επιστολή δια της οποίας ζητεί πληροφόρηση για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η αλβανική κυβέρνησις, ταυτοχρόνως όμως ζητεί ενημέρωση για την επικοινωνία του Ράμα «με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ή άλλους αξιωματούχους». Δείχνει έτσι να υιοθετεί τις καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως για μυστική διπλωματία και για μη ανακοινωθείσες επικοινωνίες με την Ελλάδα.

Ειδικώτερα η επιστολή Μέτα προς τον Ράμα, σχετικώς προς την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ζητώ πληροφορίες για την επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ή άλλους αξιωματούχους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ζητώ πληροφορίες σχετικά με την επίσημη θέση της αλβανικής Κυβέρνησης ως προς την απόφαση της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών επιπτώσεων.

Ζητώ πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που θα αναλάβει η αλβανική κυβέρνησις έναντι των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από μια τέτοια μονομερή πράξη της Ελλάδος».

Η πολιτική κρίσις αυτή που αποκαλύπτεται σχολιάσθηκε στα αλβανικά μέσα ενημερώσεως. Ο ιστορικός Πασκάλ Μίλο, επεσήμανε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Αλβανία κάνει «αυτό το λάθος» και ανέφερε σχετικώς στην αλβανική τηλεόραση: «Ο Πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει πληροφορίες. Το αίτημά του έναντι του Πρωθυπουργού είναι ορθό, αλλά πιστεύω ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαπραγματευτικές ενέργειες μεταξύ των δύο χωρών… Όταν η πολιτική παρεμβαίνει και προδικάζεται το αποτέλεσμα σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, τότε η κατάστασις αλλάζει. Αυτό το λάθος έγινε μία φορά το 2009. Θα ήταν κρίμα να επαναληφθεί. Η χώρα πρέπει να ανασυγκροτήσει την διαπραγματευτική της ομάδα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».

Εξ άλλου ο Μ. Πασσάι, ο οποίος είχε καταγγείλει την Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα του 2009, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι μια «ελληνική φιλοδοξία για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος» θα μπορούσε «να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας». Υποστηρίζει ότι, προκειμένου για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έγινε το 2009, αλλά ακόμη και τώρα, κατά τον προσδιορισμό των 12 μιλίων δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη ακατοίκητες βραχώδεις μικρονησίδες.

Η προβολή αυτών των διαφορετικών απόψεων, όταν η κρίσις κορυφής ακόμη είναι εν τω γεννάσθε  υποδηλώνει ότι οι πολιτικές εντάσεις θα κορυφωθούν.

Ο Πασσάι, ο οποίος πρόσκειται στο  κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μέτα είναι αρκετά οξύς δίνοντας μιαν αίσθηση αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Δηλώνει για την Συμφωνία του 2009: «Ανατρέψαμε αυτήν την επιθετική πράξη» και υποστηρίζει ότι ο χάρτης της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει απορριφθεί από το 2010! Δεν εδίστασε μάλιστα να επικρίνει Αλβανό Διπλωμάτη, ο οποίος, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «η επέκτασις των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στο Ιόνιο στα 12 μίλια δεν αποτελεί κάτι νέο για την Αλβανία». Συνέχισε δε με ένα παραλήρημα περί «υφαρπαγής» αλβανικού θαλασσίου χώρου.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ