Απίστευτη τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ρηματική διακοίνωση, αμφισβητεί τη συμφωνία με Αίγυπτο με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ!
Επιχειρεί να θεσμοθετήσει από την πίσω πόρτα το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη

Κάνει αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα όταν η Τουρκία κατέθεσε το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη στον ΟΗΕ.

Να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρεί η Τουρκία με τη Ρηματική Διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020, που επέδωσε στον ΟΗΕ και η οποία χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τον μερικό καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών. Στο κείμενο η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επικαλύπτεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως την είχε δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατέθεσε το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Στη διακοίνωση η Αγκυρα επικαλείται επιλεκτικά το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την επήρεια των νησιών, επιδιώκοντας να εξαφανίσει τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών, ακριβώς ό,τι έκανε δηλαδή προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία της με τη Λιβύη, «ανακαλύπτοντας» κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών, κάτι που σημαίνει πως νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται», προκειμένου να μη διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.

Επίσης, η Αγκυρα επιμένει ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών και ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλιά της δικαιούνται μόνο χωρικά ύδατα. Επιπλέον, κάνει έμμεση επίκληση της αρχής της αναλογικότητας, επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

Διπλωματικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς αποτελεί επίσημη παραδοχή της Τουρκίας για τη διαφορά που έχει με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περιοχή, και η οποία απαιτεί την έναρξη διαδικασίας επίλυσης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή αρχικά με διμερή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και -εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα- παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, ενώ εκτιμούν παράλληλα πως αυτή πιθανότατα θα είναι και η «γραμμή» της Τουρκίας, εάν ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ