Είμαστε μόνοι μας, άφαντοι οι σύμμαχοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματικά και διαχρονικά επίκαιρη -εκ των πραγμάτων- παραμένει η ιστορική διαπίστωση του Ρεθύμνιου πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα ΥΕΘΑ, ναυάρχου Ε. Αποστολάκη, ότι στην πιθανότητα κλιμάκωσης από την Άγκυρα της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, «την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας»!

Νικ. Σταυρουλάκης

«δημοκρατία»

Μέρα με τη μέρα, από τη ροή των εξελίξεων στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ρήση του αρχηγού επιβεβαιώνεται σε μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος. «Είμαστε μόνοι μας» και πριν από τη στιγμή «μηδέν»… Η στάση των Ευρωπαίων εταίρων, πλην ορισμένων χωρών (Γαλλία, Αυστρία…), στην πρόσφατη κορύφωση της κρίσης στο Καστελόριζο είναι ενδεικτική της διαπίστωσης του πρ. αρχηγού. Πού είναι οι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι στη νέα κλιμάκωση της Άγκυρας; Ε.Ε., ΝΑΤΟ και λιγότερο η Ουάσινγκτον του Τραμπ μοιράζουν απλόχερα «αλληλεγγύη» στην Ελλάδα, αλλά μέχρι η αλληλεγγύη να φτάσει στον τόπο του εγκλήματος εξανεμίζεται… Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιδρά, αλλά μόνο όταν τεθεί ερώτηση από Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την περασμένη Πέμπτη (20/8). Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ζήτησε άλλη μία φορά «η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ», με αφορμή τη νέα τουρκική Navtex (18 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου). Αλλά η Άγκυρα, με αφορμή την κρίση Μπάιντεν, διαμήνυσε ότι «οι εποχές που η Τουρκία έπαιρνε διαταγές έχει τελειώσει», οπότε; Στις Βρυξέλλες «λιβανίζουν» τις κυρώσεις στην Τουρκία από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης ως εάν να απαιτούνται κάθε φορά περισσότερα πειστήρια για την επαναλαμβανόμενη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον κράτους-μέλους.

Η πρόσφατη σύνοδος των εταίρων στην Ε.Ε. είναι ενδεικτική. Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των «27», αλλά ένα «κείμενο συμπερασμάτων». Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης της Τουρκίας, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις. Επίσης η Αθήνα στο σχέδιο καταδικαστικής απόφασης ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών στο Καστελόριζο, ενώ καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Το σχέδιο μπλόκαρε το Βερολίνο. Η Γερμανία αντέδρασε, μαζί με άλλες πέντε χώρες-δορυφόρους, κυρίως ως προς την πλέον «αθώα» πτυχή του σχεδίου, που ήταν η αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ. Ως αιτιολογία της αντίδρασης αυτής, η Γερμανία παρουσίασε το γεγονός ότι η χρονική στιγμή σύναψης της συμφωνίας δεν ήταν η δέουσα, λόγω των προσπαθειών εγκατάστασης πλαισίου διαλόγου, που όμως δεν μπορεί να στηθεί με τις τουρκικές φρεγάτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ