“Λύστε μου τα χέρια για να κυβερνήσω!” Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζητάει από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του και προβλέπει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η έξοδος της χώρας από τη δίνη Θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Στη συνέντευξή του στην “Κ” , ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. τη μόνη συντεταγμένη δύναμη σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει και δεσμεύεται ότι, με όχημα μια κυβέρνηση σημαντικά πιο ολιγομελή από τη σημερινή, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την αποφυγή νέων περικοπών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει να εννοηθεί ότι από την πανστρατιά που έχει κηρύξει ουδείς αποκλείεται, ούτε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, “εφόσον θελήσουν να θεραπεύσουν το τραύμα που προκάλεσαν” . Αντιθέτως, παίρνει μετωπική θέση έναντι των βουλευτών που μεταπήδησαν στο κόμμα Καμμένου, κατηγορώντας τους ότι με τις διασπαστικές τους κινήσεις “βοηθούν μόνο τους εχθρούς της παράταξης και της χώρας” .
Πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας. Η Νέα Δημοκρατία απέχει από την αυτοδυναμία. Εσείς πού αποδίδετε τις δημοσκοπικές δυσκολίες. Στην υπερψήφιση του Μνημονίου ή στη στάση σας την προηγούμενη διετία;
Δύο χρόνια μετά μια μεγάλη εκλογική ήττα, η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις με σημαντικό προβάδισμα επτά έως δέκα μονάδων. Αν σας το έλεγε κάποιος αυτό πριν από ένα χρόνο, δεν θα το πιστεύατε. Το καταφέραμε όμως… Ομοίως θα επιτύχουμε και την αυτοδυναμία. Διότι τώρα μπορεί να υπάρχει σύγχυση στον κόσμο, όπως βεβαιώνουν όλοι οι δημοσκόποι, αλλά όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, η σύγχυση θα υποχωρεί. Και όλοι θα καταλαβαίνουν ότι μόνο n Ν. Δ. μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση, ικανή να αλλάξει στην Ελλάδα όσα πρέπει να αλλάξουν, να διαπραγματευθεί στο εξωτερικό όσα πρέπει να διαπραγματευθεί, να δώσει στη χώρα αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής. Η Ν.Δ. είναι σήμερα η μόνη συντεταγμένη δύναμη μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Η μόνη δύναμη που επαληθεύθηκε στις προβλέψεις της για τη λάθος συνταγή του Μνημονίου. Και η μόνη που ταυτόχρονα εγγυάται τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Είμαστε στόχος πολλών, και μέσα στην Ελλάδα, διότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και να ξεβολέψουμε πολλούς. Πολλές φορές και από παράγοντες εκτός Ελλάδος, διότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό θα το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών. Γι’ αυτό και θα κερδίσουμε την αυτοδυναμία.
Αν αυτή δεν επιτευχθεί, τι θα πράξετε; Θα επιδιώξετε νέες εκλογές, όπως είχατε πει ;…
Κοιτάξτε: το καλύτερο σενάριο για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η αυτοδυναμία. Και αυτοδυναμία μόνον η Ν. Δ. μπορεί να κερδίσει. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από επιλογή δική μου. Αυτό είπα, ουσιαστικά, στη ΔΕΘ πέρυσι: Προειδοποίησα για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας… Τώρα, ανάμεσα στην καλύτερη λύση (αυτοδυναμία) και τη χειρότερη (ακυβερνησία), υπάρχουν ίσως και «ενδιάμεσες» λύσεις. Αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η μόνη λύση που μπορεί να ανοίξει δρόμο να βγούμε από την κρίση: η αυτοδυναμία. Γιατί χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορώ ούτε το κράτος να αλλάξω, ούτε το κυβερνητικό σχήμα να μειώσω, ούτε υπουργούς να απομακρύνω αν δεν κάνουν τη δουλειά τους, ούτε με τις ασύδοτες συντεχνίες και τη διαπλοκή να τα βάλω, ούτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις να προωθήσω, ούτε το πως φτάσαμε στο Μνημόνιο το 2010 να ερευνήσω… Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτή την Ελλάδα «με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη» . Τα χέρια του πρέπει να είναι λυμένα. Αυτό ζητάω: Δώστε μου ισχυρή εντολή, για να μπορέσω να κυβερνήσω και να κάνω όσα πρέπει να γίνουν.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι, αν βρεθείτε κοντά αλλά δεν αποκτήσετε αυτοδυναμία, ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να προσφέρει ψήφο «ανοχής», μη μετέχοντας, δηλαδή, στην κυβέρνηση. Θα αποδεχόσασταν μια τέτοια κυβερνητική λύση;
Δεν επιδιώκω την ανοχή οποιουδήποτε αλλά ισχυρή και σαφή εντολή! Έτσι κι αλλιώς, θα αγκαλιάσω όλο τον ελληνικό λαό, γιατί το να βγούμε από την κρίση είναι εθνικό, όχι κομματικό ζήτημα. Κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη και να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αυτοδυναμία.
Από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμευτήκατε ότι θα κυβερνήσετε με δώδεκα υπουργεία, υποσχόμενος να επανασυστήσετε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης.
Σήμερα έχουμε υπουργικό συμβούλιο με πάνω από 50 μέλη. Η πρώτη δική μου κυβέρνηση θα έχει περίπου τους μισούς. Ως το τέλος της τετραετίας θα έχει μειωθεί κι άλλο. Και αυτό διότι η ενοποίηση υπουργείων, αλλού μπορεί να γίνει εύκολα κι αλλού χρειάζεται χρόνο. Αλλά δεν μπορεί κανείς να σπάσει τη γραφειοκρατία, αν δεν μειώσει την κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μικρό και επιτελικό κράτος. Όχι κατακερματισμένες αρμοδιότητες και πολλαπλές υπογραφές και στο τέλος δεν ξέρεις ποιος ευθύνεται που δεν προχωράει τίποτε. Αυτά τέλος! Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το πολυκέφαλο τέρας.
Ποιοι θα κάνουν αυτή τη δουλειά; Τίθεται το ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει ο Σαμαράς» . Είστε έτοιμος να πείτε ονόματα;
Με τους άξιους. Και με εξωκοινοβουλευτικούς. Γιατί υπάρχουν πολλά εξαιρετικά πρόσωπα μέσα από την κοινωνία, μέσα από την αγορά, οι οποίοι δεν μπόρεσαν ως τώρα, ή δεν θέλησαν, ή δεν τους άφησαν να μπουν στην πολιτική. Αυτό είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα, και θα το αξιοποιήσω. Μέχρι πρόσφατα η Βουλή λειτουργούσε ως «προθάλαμος επίδοξων υπουργών». Σύντομα με τις προτάσεις μας για συνταγματική μεταρρύθμιση, οι βουλευτές δεν θα γίνονται υπουργοί, για να υπάρξει διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Και η δημοκρατία μας να ωριμάσει πια…
Η υπερψήφιση του Μνημονίου προκάλεσε μια πρωτόγνωρη κρίση στο κόμμα σας. 22 βουλευτές βρέθηκαν εκτός, εννέα έφτιαξαν ένα άλλο κόμμα, πέντε επέστρεψαν και εκκρεμεί n τύχη ορισμένων ακόμη…
Υπό αυτονόητες και αυστηρές προϋποθέσεις, οι περισσότεροι επιστρέφουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Βλέπετε, κατανοούν πλέον ότι οι διασπαστικές κινήσεις βοηθούν μόνο τους εχθρούς της παράταξης και τους εχθρούς της χώρας. Γιατί μόνον όσοι δεν θέλουν τη Ν. Δ. αυτοδύναμη έχουν όφελος από τέτοιες κινήσεις. Και μόνον όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη εσωτερικά και εξωτερικά κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την αυτοδυναμία της Ν. Δ.
Εντάσσετε τους πρώην βουλευτές σας μεταξύ αυτών που θέλουν την Ελλάδα αδύναμη;
Κοιτάξτε. Κάποιοι προσπαθούν να διασωθούν οι ίδιοι από τις μεγάλες ευθύνες τους, που οδήγησαν τη χώρα έως εδώ. Είναι η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ… Κάποιοι άλλοι προσπαθούν απλώς να κεφαλαιοποιήσουν την απελπισία του κόσμου. Αυτή είναι n περίπτωση της Αριστεράς… Κάποιοι, τέλος, προσπαθούν να βρουν ευκαιρία για να φτιάξουν το κόμμα τους και να επιβιώσουν πολιτικά. Χωρίς ιδεολογία, με κραυγές και ακραίο αντιευρωπαϊσμό. Όλοι αυτοί επιχειρούν να ροκανίσουν τη Ν. Δ. Δεν θα τα καταφέρουν! Γιατί, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει η ακυβερνησία από τη μία πλευρά και η προοπτική από την άλλη. Και προοπτική προσφέρει μόνον n Ν. Δ. Αλλά μόνον εφόσον λυθούν τα χέρια της. Αυτοδύναμα!
Τελικά, στην πανστρατιά που κηρύξατε χωρούν μόνον όσοι καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο; Γιατί εκτός κόμματος έχουν βρεθεί σε προηγούμενη φάση και άλλα στελέχη…
Χωρούν όσοι συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία και βοηθήσουν σε αυτό. Και αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν, κι αυτό είναι σημαντική βοήθεια…
Αφορά και την κ. Μπακογιάννη;
Μόλις σας απάντησα…
Λέτε ότι κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μοναδικό στόχο να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη Ν. Δ. Την ίδια στιγμή, ψηφοφόροι σας σκέπτονται να εμπιστευτούν το κόμμα Καμμένου. Πώς το εξηγείτε;
Προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τη σύγχυση και ποντάρουν πάνω στην απελπισία. Όταν εμείς ανοίγουμε δρόμους ελπίδας για τη χώρα, εκείνοι κερδοσκοπούν πάνω στα αδιέξοδα. Εμείς αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα χρειάζεται κατά προτεραιότητα ανάκαμψη. Εκείνοι, αντίθετα, προσπαθούν να σπάσουν τις γέφυρες με την Ευρώπη και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη απελπισία στους Έλληνες. Δεν έχουν «δυναμική». Απλώς, επενδύουν στη δυστυχία του κόσμου. Βοηθούν το ΠΑΣΟΚ κι όσους θέλουν την επόμενη κυβέρνηση αιχμάλωτη του ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό. Και στις κάλπες θα πάρουν την απάντησή τους…
Άρα, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν δυνάμει κυβερνητικούς συμμάχους στην αυριανή Βουλή…
Όχι, βέβαια. Εσείς θα αναλαμβάνατε τόσο κρίσιμο εγχείρημα στηριγμένος σε όσους ανοικτά υπονομεύουν τη θέση σας;
Παρατηρούμε την ταύτιση μεταξύ Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ ως προς τα κέντρα κράτησης των παράνομων μεταναστών. Πέρα από την αμφίβολη αποτελεσματικότητα του μέτρου, υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Πρέπει να γίνουν πολλά για να σταματήσουμε τη ροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, όπου στη συνέχεια παγιδεύονται επ’ άπειρον. Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και φύλαξής τους έξω από τις πόλεις, είναι ένα από αυτά. Ασφαλώς πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλίσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες και εγγυήσεις ασφαλείας… Αλλά κάπου πρέπει να γίνουν αυτά τα κέντρα. Και ταχύτατα… Και να γίνουν πολλά ακόμα: Όπως, να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια. Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας που βρίσκονται σήμερα εκτός ελέγχου. Να τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες προέλευσής τους, έπειτα από κοινή πρωτοβουλία με τους εταίρους μας. Κοιτάξτε, θα τους μαζέψουμε στα κέντρα φιλοξενίας και φύλαξης, όχι για να μείνουν εκεί επ’ άπειρον, αλλά μέχρι να αρχίσει η επαναπροωθησή τους.
«Θα βγάλω τις κουκούλες» είχατε δηλώσει προ εβδομάδων για τους κουκουλοφόρους που προκαλούν καταστροφές στην πόλη. Πώς θα το κάνετε αυτό;
Θα κάνουμε και στην Ελλάδα ό, τι κάνουν οι άλλες δημοκρατικές χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη τους. Τέτοια φαινόμενα ασυδοσίας κουκουλοφόρων δεν γίνονται αλλού και σίγουρα δεν γίνονται καθημερινά. Θα εφαρμόσουμε μέτρα αστυνόμευσης και δικονομίας, όπως παντού αλλού. Η ατιμωρησία θα σταματήσει! Ο αυτισμός του ελληνικού κράτους, που διασύρεται κάθε τόσο από μερικές εκατοντάδες κουκουλοφόρων, θα σταματήσει. Η κουκούλα δεν είναι δικαίωμα . Είναι ντροπή. Κουκούλες φοράνε οι εγκληματίες. Και στην Κατοχή τις φορούσαν οι καταδότες των πατριωτών… Οι Έλληνες έχουν πρόσωπο και το δείχνουν. Δεν το κρύβουν…
Είναι στις προθέσεις σας η απαγόρευση πλήρους κατάληψης των δρόμων από τους διαδηλωτές ;
Θα κάνουμε ό, τι γίνεται παντού αλλού στην Ευρώπη. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο…
Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το βαρύ πακέτο μέτρων του Ιουνίου; Πώς θα πείσετε τους πολίτες να αντέξουν άλλη μία δραματική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου;
Ήδη τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόμασταν από τη γωνία και μάλιστα χωρίς να ελέγχουμε τα στοιχεία, καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τώρα επιδίωξή μας είναι να αποφύγουμε κάθε υφεσιακό μέτρο. Κάνουμε αληθινή εκστρατεία στο εξωτερικό εξηγώντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποστεί μείωση του βιοτικού επιπέδου του κατά 34% μέσα σε δύο χρόνια! Κανείς λαός δεν μπορεί να αντέξει τέτοια μείωση, τόσο γρήγορα και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Και καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει τέτοια καθίζηση. Επί της ουσίας του ερωτήματος, από τα 3 δισεκατομμύρια που προβλέπεται να συμφωνηθούν τον Ιούνιο για το 2012 και από τα άλλα 7 για τα 2013-14, έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι δεν θα αφορούν νέους φόρους ή αύξηση υφισταμένων φόρων. Ακόμα ότι δεν θα θίγουν τους πιο αδύναμους. Τώρα θα αγωνιστούμε για να μην αφορούν σε νέα μείωση συντάξεων κι άλλα μέτρα ύφεσης.
Μπορείτε να το πετύχετε αυτό;
Έχουμε ήδη αναγγείλει, από το Ζάππειο 2 , μειώσεις δαπανών 18,4 δισεκατομμυρίων σε τέσσερα χρόνια. Αλλά αυτές είναι «καραμπινάτες» σπατάλες! Δεν είναι οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων . Ένα μέρος εκείνων των προτάσεών μας έχει ήδη υιοθετηθεί. Αυτά που ήταν άμεσα υλοποιήσιμα. Και υπάρχουν ακόμα πολλές προτάσεις περικοπής σπατάλης που μπορούν να γίνουν χωρίς οριζόντιες περικοπές. Μόνο στο ΙΚΑ είδατε τι γίνεται. Και με τις συντάξεις «μαϊμού» το ίδιο. Είναι τυχαίο πως όλα αυτά άρχισαν να βγαίνουν στο φως το τελευταίο τρίμηνο, όταν μπήκαμε στη μεταβατική κυβέρνηση; Μήπως είναι μόνα αυτά που αποκαλύφθηκαν; Στη μύτη του παγόβουνου είμαστε ακόμα… Ήδη έχουμε εντοπίσει μεγάλες «εστίες σπατάλης» ή δυνατότητες για ισοδύναμα μέτρα στην Κεντρική Διοίκηση, στην Τοπικό Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή. «Πάρτι» γινόταν τόσα χρόνια. Κι όχι ένα, πολλά! Το ΠΑΣΟΚ χτύπησε την τελευταία διετία άγρια το βιοτικό επίπεδο του κόσμου με οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τόλμησε να αγγίξει αυτούς που μετείχαν στο πάρτι . Τώρα όμως, θα αλλάξουν όλα αυτά…
Σε ότι αφορά το μισθολογικό κόστος; Ήδη με τα πρόσφατα μέτρα το κόστος είναι βαρύ.
Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας βρίσκεται πλέον στο μισθολογικό κόστος. Βρίσκεται στη γραφειοκρατία, στην υψηλή φορολογία, στο ενεργειακό κόστος που συνεχώς ανεβαίνει, στην ανομία που κυριαρχεί. Αυτά πρέπει να λύσουμε κατά προτεραιότητα πια… Η περαιτέρω μείωση εισοδημάτων φέρνει περισσότερο ύφεση, δεν φέρνει επενδύσεις.
Ακούμε για ισοδύναμα μέτρα. Μπορείτε να μας παραθέσετε ένα;
Έχουμε επεξεργασθεί πολλά. Όπως, για παράδειγμα, την αύξηση της φορολογίας κερδών από τα νέα ηλεκτρονικά στοιχήματα του ΟΠΑΠ και για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιγνίδια. Μια αύξηση του φόρου στα στοιχήματα κατά 2- 4% μπορεί να φέρει καθαρά έσοδα στο κράτος από διακόσια ως τριακόσια εκατομμύρια ετησίως! Σαν κι αυτό έχουμε επεξεργαστεί πολλά τέτοια ισοδύναμα που θα δώσουν σημαντική ανακούφιση και θα επιτρέψουν να διορθωθούν κάποιες αδικίες, χωρίς να πλήξουν την πραγματική οικονομία…
Ποια θα είναι n πρώτη προτεραιότητά σας εφόσον εκλεγείτε; Η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων; Ο περιορισμός της φορολογικής επιβάρυνσης;
Η Ανάκαμψη! Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει τόσο ταχύτερα θα μειωθεί το έλλειμμα, τόσο λιγότερη ανάγκη πρόσθετων μέτρων θα υπάρξει, τόσο ταχύτερα θα βγούμε από τη δύσκολη θέση. Προσέξτε: Μια ποσοστιαία μονάδα ανάκαμψης μειώνει το έλλειμμα κατά 1 δισεκατομμύριο! Άρα προτεραιότητα να αρχίσει η ανάκαμψη μια ώρα αρχύτερα!
Ναι, αλλά πώς. Όλοι το εύχονται…
Έχουμε μια δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής. Θα σας αναφέρω μόνο τρία: Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, σχεδόν 14,5 δισ. μένουν αναξιοποίητα. Θα πρέπει, επιτέλους, να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια για να επισπεύσουμε την εκταμίευσή τους. Ξέρετε, αυτά τα κονδύλια δεν είναι μυθικά , δεν είναι όνειρα θερινής νύκτας , κάθονται και περιμένουν! Μόλις τα ενεργοποιήσουμε θα ξεκινήσουν άμεσα σημαντικά έργα υποδομής όπως οι 5 μεγάλοι οδικοί άξονες. Αλλά δεν φτάνει αυτό… Πρέπει να εξασφαλιστεί και η ρευστότητα. Ήδη έγιναν προετοιμασίες γι’ αυτό, αλλά απαιτείται κι ένα ευρύτερο εργαλείο ρευστότητας από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, για να υπάρξει αίμα στην πραγματική οικονομία μέχρι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και να αποκατασταθεί η ομαλή ρευστότητα ξανά. Όμως κι αυτό δεν αρκεί… Θα πρέπει τα ίδιο το κράτος να επιστρέψει αυτά που χρωστά σε ιδιώτες 6,7 δισ. τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος, θα γίνει ως τις αρχές του καλοκαιριού. Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα πιο στοχευμένα, μπορούν να δώσουν βαθιές ανάσες στην οικονομία και να φρενάρουν την ύφεση. Και προσέξτε, όλα αυτά δεν προσκρούουν στους όρους της δανειακής σύμβασης, άρα είναι απολύτως ρεαλιστικά κι από την άποψη αυτή… πιστεύω βαθιά ότι το στοίχημα της ανάκαμψης μπορεί να κερδηθεί από τους πρώτους μήνες. Τώρα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που με ρωτήσατε είναι η μόνη μου υπόσχεση, την έδωσα από την αρχή και δεν σταματώ να την επαναλαμβάνω. Ξέρετε πόσο κοστίζει η αποκατάσταση των κατώτατων συντάξεων; Περί τα 350 εκατομμύρια! Τα πολυτεκνικά επιδόματα στοιχίζουν πολύ λιγότερο. Κι απ’ αυτό, επειδή ξοδεύονται όλα, θα επιστρέψουν στο κράτος πάνω από τα μισά μέσα από την ίδια την αγορά.
Κλείνοντας, θα θέλαμε μία απάντηση για το ζήτημα της ΑΟΖ που είναι ψηλά στην ατζέντα σας. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μονομερή ανακήρυξη της, παρά τις βέβαιες αντιδράσεις της Άγκυρας;
Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Ότι έκανε η Κύπρος και δούλεψε, ασφαλώς μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τους ενεργειακούς πόρους που υπάρχουν στις θάλασσές μας. Κι αυτό είναι απαραίτητο για να βγούμε μακροχρόνια από την κρίση. Και να μην ξαναμπούμε σε τέτοια κρίση… Για τους λόγους που αναφέρατε, χρειαζόμαστε την «ομπρέλα» της Ευρώπης και ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή μας για να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο μας. Αλλά και n Ευρώπη χρειάζεται πλέον τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, όπως και αυτούς της Κύπρου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενέργεια κι άλλες σημαντικές πηγές που δεν διαθέτει. Εμείς χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και κάποιοι πήγαν να τινάξουν στον αέρα τη σχέση αυτή! Κι ακόμα δεν κατάλαβαν τι έκαναν…//(Καθημερινή της Κυριακής)