Η διατυμπανιζόμενη ηγετική θέση που κατέχει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αρχίζει και προβληματίζει πολλούς, ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κινήματος. Ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα διανύει τις δυσκολότερες ημέρες της μεταπολίτευσης στον διεθνή στίβο. Η οικονομική κατάρρευση βρίσκεται προ των πυλών και (υποτίθεται) οι κυβερνώντες δίνουν μάχη προκειμένου να πείσουν τη διεθνή κοινότητα τα ενισχύσει τα Ελληνικά συμφέροντα απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπική λαίλαπα.
Τις λαίλαπες, τις επιθέσεις και τους κερδοσκόπους τους έφερε στο καθημερινό λεξιλόγιο των ΜΜ”Ε” ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθότι πέρυσι απλά δεν υπήρχαν. Υπήρχαν μόνο ανίκανοι υπουργοί, ανίκανος πρωθυπουργός, κυβέρνηση χωρίς διεθνές κύρος. Η κυβέρνηση δηλαδή που υπέγραφε συμφωνίες απ’ ευθείας με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη (Κίνα – Ρωσία) παρουσία των ισχυρότερων ανδρών, ήταν κυβέρνηση “διεθνούς ανυποληψίας”.
Παράλληλα, αυτό ακριβώς ήταν και το αντιπολιτευτικό επιχείρημα του ΓΑΠ έναντι του προκατόχου του. Η ισχυρή παρουσία του και ο σεβασμός που εμπνέει, γεγονός που τεκμηριώνεται από αυτή ακριβώς την θέση του στον Παγκόσμιο αλλά και Ευρωπαϊκό “Σοσιαλισμό”.
Που είναι λοιπόν η περιβόητη στήριξη αυτού του “πανίσχυρου μηχανισμού”; Που είναι οι διεθνείς παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή; Γιατί η μοναδική προσωπικότητα που βγαίνει να στηρίξει έμπρακτα τις Ελληνικές θέσεις, είναι ο “δεξιός” Σαρκοζί! Ο Σαρκοζί που η έτερη καρικατούρα η κυρία Ρουαγιάλ τον αποκαλούσε υποτιμητικά “Δεξιό” στο περιβόητο προεκλογικό συνέδριο των σοσιαλιστών όπου οι ίδιοι οι σύνεδροι γελούσαν ειρωνικά με την πρωτοτυπία της.
Για ποιό προσωπικό διεθνές κύρος μιλούσε ο ΓΑΠ λοιπόν (αφήνοντας να εννοηθεί και η στήριξη του συντρόφου Ομπάμα) όταν έχουμε καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες της οικουμένης;
Και όμως, ο ΓΑΠ είχε δεσμευθεί παλαιότερα για μία και μοναδική φορά, ότι θα επιστράτευε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για μία υπόθεση Ελληνικού ενδιαφέροντως. Ποιά ήταν αυτή;
Μα φυσικά για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν! Τόσο σίγουρος ήταν για την αποδοχή, ώστε θα επιστράτευε και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για να επιβλέπουν την απρόσκοπτη εφαρμογή της “Λύσης”!!
Συγκεκριμένα: Mάλιστα, ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι το Eυρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Kόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε στο Eυρωκοινοβούλιο να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί την εφαρμογή της λύσης. (Καθημερινή, 8/4/2004).
Παρ’ όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου καλούσε τότε τους πάντες να “μην πιέζουν” για την λύση. Αυτός όμως τη θεωρούσε σίγουρη!
Διαβάστε ολόκληρη την ιστορική ανακοίνωση του, για το σχέδιο Ανάν. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε…
«Nαι» στην αποδοχή του Σχεδίου Aνάν είπε χθες και επισήμως το ΠAΣOK, ύστερα από ευρεία σύσκεψη του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, κορυφαίων στελεχών και των μελών του E.Γ. Mετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Γ. Παπανδρέου με μια μακροσκελή και συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση, αφού υπογράμμισε πως οι αποφάσεις του κυπριακού λαού θα γίνουν σε κάθε περίπτωση σεβαστές, αιτιολόγησε την προσέγγιση του ΠAΣOK, υποστηρίζοντας πως «η μεγάλη δημοκρατική παράταξη λέει “ναι” στη συνεργασία και όχι στον διχασμό, “ναι” στην προοπτική και “όχι” στη στατικότητα».
«Δύσκολες ρυθμίσεις»
O πρόεδρος του ΠAΣOK, αν και αναγνώρισε πως το σχέδιο του γενικού γραμματέα του OHE περιλαμβάνει «δύσκολες ρυθμίσεις», υπογράμμισε πως αυτό δεν μπορεί να κριθεί απομονωμένο ούτε από τα τετελεσμένα στην Kύπρο ούτε από τη δυναμική που δημιουργεί η συμμετοχή του συνόλου της νήσου στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την επιλογή το ΠAΣOK να δημοσιοποιήσει τη στάση του στην παρούσα φάση. Oπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠAΣOK, είναι χρήσιμο οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες της Kύπρου πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις να γνωρίζουν την άποψη των ελληνικών κομμάτων. Mάλιστα, στο ανωτέρω πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτικη στη N.Δ., σημειώνοντας πως «καμία υπεύθυνη ηγεσία δεν δικαιούται να αναμένει τη διευκόλυνση που παρέχει η απόφαση άλλων», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρηση «εκπέμπει ηττοπάθεια».
Kατά της άσκησης πιέσεων
Tέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Oυάσιγκτον και την Eυρωπαϊκή Eνωση να μην ασκούν πιέσεις στην Kύπρο, προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Aθήνας και της Aγκυρας να συμφωνήσουν ότι η επίλυση του Kυπριακού θα συμβάλει στην περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και ζήτησε η E.E. να λειτουργήσει ως «εγγυητής της λύσης». Mάλιστα, ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι το Eυρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Kόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε στο Eυρωκοινοβούλιο να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί την εφαρμογή της λύσης.