Τι ακούν κι αυτοί οι τοίχοι του Μαξίμου… Εκλογές, αναδρομικά, οικονομία, Τουρκία… όλα μαζί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβληματισμός και περίσκεψη από την πορεία των δημοσίων εσόδων – Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες
του Μαξίμου για τις εκλογές Ανοικτό το θέμα – Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις- Αναδρομικά πενταετίας στο τραπέζι


Η κατηγορηματικότητα με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, διέλυσε εν τη γενέσει της κάθε φιλολογία.
Στην πρώτη συνέντευξη στο Star χαρακτήρισε «τακτικισμό» τυχόν τέτοια απόφαση. Στην δεύτερη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ είπε ότι «θα ήταν πολιτικά ανέντιμο να πάω σε εκλογές» και έκανε αναφορά στο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που έχει αποταμιεύσει η κυβέρνηση και ο ίδιος μετά από ένα χρόνο άσκηση της εξουσίας. Ωστόσο οι συνεργάτες του με γερή μνήμη παραπέμπουν σε μια άλλη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα. Σε αυτήν απέκλεισε τις εκλογές γιατί όπως είπε αισθάνεται ότι έχει την «λαϊκή νομιμοποίηση» για την υλοποίηση του προγράμματος του.
Αυτός ο όρος -λαϊκή νομιμοποίηση- επανέρχεται εσχάτως στις εσωτερικές συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου κάθε φορά που κάποιος θέτει εκ νέου ζήτημα εκλογών. Διότι στην πραγματικότητα το ζήτημα χωρίς να έχει ληφθεί οιαδήποτε απόφαση παραμένει ανοικτό.
Υπάρχουν συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των εκλογών και συνεργάτες, που τάσσονται εναντίον των εκλογών. Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παραμένει σταθερά υπέρ των εκλογών και ενισχύει τα επιχειρήματα του με χρηματιστηριακούς όρους. «Όταν μια μετοχή είναι στα πολύ πολύ υψηλά της, την εξαργυρώνεις» είναι η άποψή του.
Και η μετοχή Μητσοτάκη με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι στα πολύ υψηλά της – το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ 2019 μετακινείται προς ΝΔ- θα μπορούσε να μετατραπεί σε λαϊκή ψήφο.
Σταθερά εναντίον είναι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο χωρίς να μεταβάλλει άποψη, ακούει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η νομιμοποίηση και η διατήρηση ή απώλεια, συνδέεται ευθέως με το μείγμα πολιτικής που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν τα νούμερα βγαίνουν, δεν αλλάξουμε μείγμα πολιτικής και συνεχίσουμε ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις φόρων, επενδύσεις, τότε οι εκλογές αποκλείονται. Ισχύει στο ακέραιο η εντολή που μας δόθηκε από τον λαό στις εκλογές του 2019. Εάν όμως αλλάξει το μείγμα πολιτικής και αναγκαστούμε να επιβάλλουμε φόρους, να κάνουμε εθνικοποιήσεις-κρατικοποιήσεις και να μειώσουμε τις επενδύσεις τότε εκλείπει η νομιμοποίηση», λένε πλέον στο Μαξίμου.
Από τι θα κριθεί η διατήρηση ή η ανατροπή του μείγματος πολιτικής;
Πρώτον, από τις αποφάσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για την Ελλάδα τότε το σενάριο εκλογών θα εξασθενήσει. Εάν όμως οδηγηθούμε σε τυχόν δραστική περικοπή του συνολικού πακέτου (και κατ επέκταση και μείωση του πακέτου της Ελλάδος στα 22-24 δις ευρώ από τα 32), σε χαλαρή αιρεσιμότητα μνημονιακού τύπου (τα κονδύλια να διατεθούν υποχρεωτικά μόνο για υποδομές υγείας, πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό) και απαγορευτεί στην κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για να μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τότε εγείρεται ζήτημα.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι αυτή: Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Δεύτερον, η νομιμοποίηση θα κριθεί από την πορεία των δημοσίων εσόδων αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα (κόκκινα δάνεια). Τα νέα μέχρι στιγμής δεν είναι τα καλύτερα. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδος ότι η απόκλιση του προϋπολογισμού λόγω της πανδημίας είναι τεράστια το πρώτο εξάμηνο. Φθάνει τα 6,177 δις ευρώ, καθώς έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατομμύρια ευρώ καταγράφεται έλλειμμα 5,864 δις ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.
Η υστέρηση στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί λόγω της χείριστης τουριστικής σαιζόν που διανύουμε και θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική πτώση του τζίρου. Η απόκλιση ωστόσο δεν προέκυψε από την φορολογία – το πρώτο εξάμηνο σε γενικές γραμμές πήγε καλά- αλλά από τις αυξημένες δαπάνες λόγω κορωνοιού και από την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Τελικό ταμείο για να διαπιστώσει πόσα χρήματα έχει ο κορβανάς και να σταθμιστεί αν ο προϋπολογισμός της τρέχουσας ή της επόμενης χρονιά μπορεί να βγει χωρίς την λήψη φορολογικών μέτρων, θα γίνει προς το τέλος Αυγούστου. Τότε θα υπάρχουν δεδομένα και προβολές μέλλοντος.
Εάν η εξίσωση «φορολογικά έσοδα συν κοινοτικοί πόροι ΕΣΠΑ συν δανεισμός από διεθνείς αγορές συν δανεισμός με έντοκα συν αναβολές πληρωμών ( ΔΝΤ) συν Ταμείο Ανάκαμψης συν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις» βγαίνει, τότε ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την πορεία του και θα μεταβεί στην ΔΕΘ για να εξαγγείλει καταβολή αναδρομικών σε βάθος πενταετίας σε όλους τους συνταξιούχους (τα μικρότερα ποσά σε τρεις δόσεις).
Εάν όμως τα νέα από την Ευρώπη δεν είναι καλά, το πακέτο μειωθεί, οι μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές αναβληθούν και τα έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία της θερινής περιόδου κατακρημνισθούν, τότε οι εκλογές θα είναι προ των πυλών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμωμένο λόγω των σκανδάλων και μοναδική αστάθμητη μεταβλητή τον Ερντογάν.
Όσο για την Καγκελάριο Μέρκελ που στο παρασκήνιο τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί το εξής: Το επιχείρημα της θα έχει αξία μόνον αν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης. Το επιχείρημα ότι «δεν μπορείτε να σταματήσετε την οικονομία για δύο μήνες με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις όταν η ΕΕ σας βοηθά», δεν έχει καμία ισχύ αν η Ελλάδα περιμένει να πάρει χρήματα από την ΕΕ τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο. Δώρον άδωρον.
πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ