Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει μάχες, αρκεί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της να θυμούνται για ποιους αγωνίζονται. Και κυρίως, να αγωνίζονται! Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ο οποίος από τον Απρίλιο σφυροκοπούσε με ρωτήσεις την ευρωπαϊκή επιτροπή. Τον Ιούνιο δικαιώθηκε και κατέγραψε Σπουδαία νίκη για τη «ΦΕΤΑ» και για τους Έλληνες Τυροκόμους
Η εταιρεία γαλακτοκομικών λοιπόν, MS Iceland Dairies (MS) με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας αναγκάζεται να αφαιρέσει το όνομα «Feta» από τα τυροκομικά της προϊόντα, ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αρχή Τροφίμων της Ισλανδίας, κατόπιν σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη, καθότι η προέλευση του ονόματος προστατεύεται και το προϊόν «Φέτα» μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ερωτούσε εάν η εν λόγω ισλανδική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ. Παράλληλα, ζητούσε από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του παραπάνω προϊόντος.
O Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, απάντησε πως «η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» [..] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας· από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση· από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος «φέτα» της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».
Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις της, η Διευθυντής Επικοινωνιών για την Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων, κα. Sunna Gunnar Marteinsdóttir, ανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος από «Feta» σε «Salad Cheese» ή «Feast Cheese», καθώς και την αλλαγή των συσκευασιών και των ονομάτων των ισλανδικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.
Πηγή πληροφοριών