Ολοταχώς προς μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν για μία ακόμα φορά οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM.

Η τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης των δανείων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία, ολοκληρώθηκε χωρίς την παραμικρή σύγκλιση, με τους εκπροσώπους των θεσμών να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19.
Πλέον, όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών εντός του Ιουλίου, όπως αναφέρει η «δημοκρατία».
Η κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα-γέφυρα, που θα αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληροί τέσσερα κριτήρια για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του.
Ειδικότερα, το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη, η οποία θα προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία. Η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας του και των μελών της οικογένειάς του (της συζύγου και εξαρτημένων μελών) πρέπει να είναι έως 100.000 ευρώ, ενώ η συνολική αξία της κινητής περιουσίας του και των μελών της οικογένειάς του (της συζύγου και εξαρτημένων μελών) να μην υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν το σχέδιο και ζήτησαν να μπουν τα ίδια ακριβώς αυστηρά κριτήρια, που ίσχυαν με τον νόμο 4605/2019, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Δηλαδή, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, με προσαύξηση 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, η ακίνητη περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Για να κάμψει τις αντιρρήσεις, η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε, αν κάποιος επιδοτηθεί με το νέο σχήμα π.χ. για 6 μήνες, να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τουλάχιστον τους επόμενους 6 μήνες ο ίδιος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέφει το σύνολο της επιδότησης. Ούτε, όμως, αυτό το δέχτηκαν οι άκαμπτοι τεχνοκράτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ