Οι αδικίες, οι στρεβλώσεις και ο πολύ χαμηλός προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποτυπώνονται και στους αριθμούς, με μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις να καταφέρνουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του Covid-19 ήταν ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Συνολικά η αγορά αιτήθηκε κεφάλαια ύψους 10,2 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα να καλύπτει τελικά το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, με περίπου 80.000 αιτήσεις να απορρίπτονται.
Σύμφωνα, πάντως, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, η συνολική ζήτηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη, καθώς αρκετές εταιρίες έκαναν αίτηση σε όλες τις τράπεζες για το μέγιστο ποσό.
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αφορά συνολικά 10.150 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ και έπεται η συμβασιοποίηση και η εκταμίευση από τις τράπεζες. Απ’ ό,τι φαίνεται, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν εξαντληθεί.
Τις αδικίες παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που καθυστέρησαν οι ίδιες ή οι τράπεζες να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ετσι, ενώ κρίθηκαν αξιόχρεες και εγκρίθηκαν από τις τράπεζες για να ενισχυθούν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όταν έφτασε η έγκριση στο υπουργείο, τα χρήματα στην πραγματικότητα είχαν εξαντληθεί.