Υπό το φως της συμμαχίας των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, την 16η Ιουνίου 2020 υπεγράφη μεταξύ της ONEX Neorion Shipyards, αμερικανικής εταιρείας με δραστηριότητες στην Ελλάδα και της Israel Shipyards Ltd συμφωνία για τη συμπαραγωγή της κορβέτας Θεμιστοκλής.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο οποίος συνοδεύτηκε -μεταξύ άλλων- και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έφερε την υπογραφή συμφωνίας για τη ναυπήγηση ισραηλινής σχεδίασης κορβέτας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Realnews, πρόκειται για την κορβέτα «Θεμιστοκλής», που θα ναυπηγηθεί από την ΟΝΕΧ Shipyards στα ναυπηγεία Σύρου, σε συνεργασία με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Χάιφα.
Η κορβέτα Θεμιστοκλής (https://themistoclescorvette.com/) είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του Θεμιστοκλή έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας Θεμιστοκλής συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30kn. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων. Ο Θεμιστοκλής περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών.
Το όνομα της ελληνικής κορβέτας «Θεμιστοκλής» κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η τριήρης ήταν το πολεμικό πλοίο των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο -χάρη στην τεχνολογία αιχμής που έφερε για την εποχή- κατάφερε τη νίκη κατά κράτος του αριθμητικά πολλαπλάσιου περσικού στόλου. Ο Θεμιστοκλής ήταν αυτός που σηματοδότησε την καθιέρωση της Ελλάδας ως ναυτικής δύναμης, στηριζόμενης στα χέρια των δικών της ναυπηγών, κάτι που επιθυμία είναι να επαναληφθεί και σήμερα στη Σύρο.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xMR7cH7sE3o&w=711&h=400]