Οι άνθρωποι που ζουν εκτοπισμένοι ξεπέρασαν πέρυσι το 1% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
Πρόκειται για 79,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν εκδιωχθεί από τον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HUNPpbiZpRc&w=711&h=400]
«Ανησυχούμε πως η συνέπεια από το κλείσιμο των συνόρων είναι, τελικά, η άρνηση στο δικαίωμα της αίτησης ασύλου. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία στα σύνορα με ανθρωπιστικό τρόπο που θα επιτρέψει σε ανθρώπους σε ανάγκη καταφυγίου και προστασίας, να κάνουν το αίτημά τους με ασφάλεια. Διαδικασίες καραντίνας, εξ αποστάσεως εκτιμήσεις, διάφοροι άλλοι μηχανισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα αυτά ισορροπούν με τις ανάγκες της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Γκίλιαν Τριγκς του UNHCR.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει επίσης ότι όλο και λιγότεροι εκτοπισμένοι καταφέρνουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εκδιώξεις μέσα στο 2019 ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη, η Συρία, καθώς και η ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.
πηγή: euronews