Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων πρέπει να αναλύονται με ακρίβεια και να μην διαγράφονται με τον γνωστό ωχαδερφισμό που διακατέχει τις ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Και επιμένω να ασχολούμαι με τους εκπρόσωπους των ελίτ διότι αποτελούν μάστιγα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Επηρεάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των δύο χωρών και ακόμα και αν βρεθούν εκτός εξουσίας, έχουν τον τρόπο να παρεμβαίνουν, κινδυνολογώντας. Συνηθίζουν να καταγγέλλουν και τις «ανυπάκουες» κυβερνήσεις στο εξωτερικό.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους, άρα έχουν δώσει λάθος συμβουλές σε προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι.
Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία «κατεβαίνει» τώρα προς τη Ρόδο και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και οι δύο χώρες δεν είναι οχυρωμένες. Διότι, ειδικά η Αθήνα, κυριαρχείται από το φοβικό σύνδρομο προς την Τουρκία, με το οποίο έχει μπολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτικών. Τουλάχιστον η Κύπρος τόλμησε και διευθέτησε τα της ΑΟΖ της. Η Ελλάδα φοβάται.
Πόσες φορές ακούσαμε -σε ενημερώσεις υπό καθεστώς ανωνυμίας- από επώνυμους πολιτικούς μας, τη φράση «τι θέλετε, να τα βάλουμε με την Τουρκία». Και η αμέσως επόμενη φράση κυριαρχείται από το συμβιβασμό. Και τι σημαίνει συμβιβασμός; Να δώσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το ξέρω ότι πρόκειται περί αρρωστημένης, στην κυριολεξία, προσέγγισης της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργεί η Τουρκία.
Βεβαίως, οι τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, έχουν ξυπνήσει τους πάντες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, διότι βρισκόμαστε ενώπιον αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν «γυμνή αλήθεια».
Την Τετάρτη το βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι εμφανίστηκαν, μεταφερόμενοι με λεωφορεία, οι πρώτοι «μετανάστες» στον Έβρο με στόχο να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας προειδοποίησε ο άνθρωπος! Ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι «μεταναστών». Και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι ήταν μία πρώτη πρόβα για να δουν την ελληνική αντίδραση.
Η Τουρκία κτυπά σε πολλά μέτωπα ως να είναι υπερδύναμη, που βεβαίως ΔΕΝ είναι.
Όσο πολεμούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, στην Αθήνα επικρατούσε μία ανακούφιση. Και αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις. Ένας πολιτικός, με τον οποίο συζητούσα συχνά για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας εναντίον μίας κακής λύσης, μου απάντησε ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να μείνει άλυτο για να μην ενοχλεί η κατοχική δύναμη στο Αιγαίο και τη Θράκη! Ομολογώ ότι ενέταξα την κουβέντα του στα επιχειρήματά μου εναντίον της κακής λύσης του Κυπριακού. Όντως, φοβερή κουβέντα από ένα ρεαλιστή. Δυστυχώς, δεν ζει πια για να του ανακοινώσω ότι η σημερινή Τουρκία ενοχλεί ταυτόχρονα στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στον Έβρο, στη Συρία και στη Λιβύη. Και ότι τόσα χρόνια μετά και ενώ γνωρίζαμε τα σχέδια της κατοχικής δύναμης, δεν έχουμε ακόμα τρόπο αντιμετώπισής της.
Γεγονός είναι ότι στην προηγούμενη επίθεση στον Έβρο, η Ελλάδα απάντησε κατάλληλα και βγήκε κερδισμένη. Ήταν ένα καλό τεστ και το πέρασε θαυμάσια. Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μειώθηκαν. Βοήθησε σε αυτό και η πανδημία του κορωνοϊού, που κτύπησε και την Τουρκία. Ο Αλλάχ δεν βοήθησε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε.
Εάν η εμφάνιση των «μεταναστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη ένδειξη, αυτό σημαίνει πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής στον Έβρο. Εάν το τουρκικό σχέδιο είναι αυτό που γνωρίζουμε, θα ακολουθήσει επίθεση και στο Αιγαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και την απόφαση της Άγκυρας για να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι την περασμένη Τρίτη, υπήρχε ένας εφησυχασμός στην ελληνική πλευρά, και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εάν ο λόγος είναι για να μην ανησυχήσουν οι πολίτες, που εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας, θα έλεγα ότι θα μπορούσα να τον κατανοήσω. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι ο ενημερωμένος πολίτης δεν πανικοβάλλεται και αντίθετα βοηθά και υποστηρίζει; Θα φτάσουμε στην εποχή που οι Έλληνες κατέφευγαν στις ξένες πηγές για να πληροφορηθούν τι συνέβαινε στην Πατρίδα τους;
Ο λόγος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία και μάλιστα με επιτυχία, είναι ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ψέματα στο λαό. Η ίδια ενημέρωση, γεμάτη αλήθειες, πρέπει να επιλεγεί και για την κρίση που προκαλεί η Τουρκία.
Πάντα πίστευα ότι η κατοχική δύναμη δεν θα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί στην Ελλάδα λόγω της σχέσης των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ. Πια, πιστεύω ότι στην Τουρκία χάθηκε η λογική και οι ηγεσία της κυριαρχείται από σχιζοφρένεια. Ξεχνούν ότι όταν ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου μπορεί να σαρώσει και τους ίδιους.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του συμβιβασμού διότι θα χάσει έδαφος. Άρα οι επιλογές του Πρωθυπουργού είναι μηδενικές. Είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό. Όπως το έκανε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπως το έπραξε με την πανδημία.
Είναι και μία ευκαιρία να τελειώνει ο πενταετής εκβιασμός μέσω των «μεταναστών» που χρησιμοποιεί η Τουρκία στη Λιβύη και τη Συρία και θα χρησιμοποιήσει ξανά στον Έβρο και τον Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντέξει και αυτή την άνανδρη επίθεση της Τουρκίας και να θωρακίσει επιτέλους για πάντα τη χώρα. Εάν η απόφαση είναι η ορθή και πατριωτική, ο λαός θα ακολουθήσει οπωσδήποτε.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έκλεισε το ραντεβού με τον ομόλογό του, του Ισραήλ, για τις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, στις 23 του μηνός όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενόψει των απειλών της Τουρκίας, η σημασία των συναντήσεων με την ισραηλινή ηγεσία αναβαθμίζεται. Δεν γνωρίζω τι έχουν στο μυαλό τους οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα η κατοχική δύναμη, πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά και τις στρατιωτικές συμμαχίες με φιλικές χώρες στην περιοχή. Δεν περιμένω ότι μία ξένη χώρα θα έρθει να …πολεμήσει για εμάς και να μας σώσει. Αλλά αν συζητηθεί ανοικτά το θέμα και διευκρινιστεί το «δούναι» και το «λαβείν», όλα γίνονται. Θα μπορούσε και να είναι η ευχάριστη έκπληξη των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αναστασιάδη στον φίλο τους τον Μπενιαμίν. Ελπίζω να έχουν καταλάβει (και οι δύο χώρες) ότι δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια από το ΝΑΤΟ (η Ελλάδα) και την Ευρωπαϊκή Ένωση …
Μιχάλης Ιγνατίου