Πολλές είναι οι αντιδράσεις για τις σχετικές εφαρμογές
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ισπανία, στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει δεκαπενθήμερο πένθος για τους 27.000 νεκρούς μέχρι στιγμής. Η Ισπανία επιστρέφει στην κανονικότητα με αργά βήματα και με τις λέξεις τεστ και ιχνηλάτηση να αποτελούν το κλειδί για την χαλάρωση των μέτρων.
Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση έδωσε έγκριση σε εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών. Οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι θα γίνει εφικτός ένας πιο στοχευμένος έλεγχος των ξεσπαμάτων του ιού. Ωστόσο, τα ζητήματα ιδιωτικότητας που τίθενται με την χρήση της έχουν ανοίξει δημόσιο διάλογο. Την ίδια ώρα οι πολίτες αναμένουν ανακοινώσεις για την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων. Ο υπουργός υγείας Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα που ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των σινεμά και των εστιατορίων.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GfoM2hMAyGM&w=711&h=400]
«Προτιμώ να περιμένω μερικές εβδομάδες, ακόμα και ένα μήνα προκειμένου να μπορέσω να ανοίξω υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες όπου θα μπορώ να υποδέχομαι πελάτες με μια μικρή απόσταση. Έχω ένα μπιστρό, είναι ένα φιλικό μέρος», λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμμένει στην στήριξη του συμβούλου του Ντομινίκ Κάμινγς ο οποίος παραβίασε τα μέτρα καραντίνας. Την ίδια ώρα, η χώρα αναμένεται να ξεκινήσει το δικό της σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης.
«Μέσα από τα τεστ κυνηγάμε τον ιό, βλέπουμε ποιος έχει μολυνθεί αυτή τη στιγμή. Και το επόμενο βήμα μέσα από την ιχνηλάτηση επαφών, σαν ντετέκτιβ, ο γιατρός και αυτός που έχει μολυνθεί από τον ιό μαθαίνουν που έχει πάει και ποιος άλλος μπορεί να έχει μολυνθεί»
Το σύστημα βασίζεται στην εθελοντική καραντίνα από τους πολίτες είτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό είτε αισθάνονται κάποια συμπτώματα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό αποτελεί καθήκον για τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι σκεπτικοί ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Κάμινγκς.
πηγή: euronews