Ευρεία σύσκεψη για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών την φετινή αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Οι Ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν αποφασιστικά το έργο της πυρόσβεσης κάθε χρόνο, τόσο με τα αεροπλάνα Canadair CL215 και CL415, όσο και με τα ελικόπτερα Chinook και Super Puma.
Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και το κύριο θέμα συζήτησης με τον Νίκο Χαρδαλιά ήταν η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και η εξασφάλιση του απαιτούμενου συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε διάλογος προς αξιοποίηση των συμπερασμάτων απολογισμού αντιπυρικής περιόδου 2019, έγιναν εκτιμήσεις σχετικώς με τη συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο 2020 και εξετάσθηκε η διαθεσιμότητα εναέριων μέσων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα Διοικητικής Μερίμνης, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικώς με τον γενικό σχεδιασμό δασοπροστασίας – επιτηρήσεως μέσω επιγείων και εναερίων μέσων και μελετήθηκαν ενδελεχώς η διάθεση, ανάπτυξη, διάταξη επιτηρητικών και εναερίων μέσων δασοπροστασίας.
Κατά την έναρξη της συσκέψεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Καλώς ήλθατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κ. Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κ. Αρχηγέ, Υπαρχηγέ, Ανώτατα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Είναι χαρά μας που σας έχουμε μαζί μας διότι στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, η συνεργασία μεταξύ των φορέων μας, του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων μαζί σας, είναι απαραίτητη για πάρα πολλούς λόγους. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να δούμε πώς θα οργανώσουμε το συντονισμό των επιχειρήσεων, που αναπόφευκτα θα λάβουν χώρα και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.
Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω κάτι διαφορετικό, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να δούμε συνάμα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο που έχει να κάνει με την περίοδο που ήδη έχει μπει, περιστρέφεται γύρω από προσωπικό και μέσα.
Το προσωπικό είναι τα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρουμε ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όταν πρέπει, το προσωπικό αυτό υπερβάλλει εαυτόν. Ευχής έργον όμως θα ήταν να υπάρχει ο σχεδιασμός και ο συντονισμός, ώστε αυτές οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί το προσωπικό να υπερβάλλει εαυτόν, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα μέσα, γνωρίζετε όλοι για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης αλλά όχι μόνο με αυτά στο πυροσβεστικό έργο κάθε χρονιά, για να είναι όμως αυτά μέσα στη μέγιστη καλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα πρέπει να προϋπάρχει δουλειά και συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με δεδομένο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες -από παλιά, αλλά ιδίως αυτές τις μέρες- η ΕΑΒ.
Η δική μας αποστολή είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε τα περισσότερα, κατά το δυνατόν, πυροσβεστικά μέσα -και ιδίως τα αεροσκάφη της αεροπυρόσβεσης- να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά. Έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας, στη διάθεση μας, ασφαλώς και η πίεση πλέον θα εντατικοποιηθεί, τα χρονοδιαγράμματα δεν μας ικανοποιούν εντελώς, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της αντιπυρικής θα έχουμε ικανό αριθμό μέσων. Περιμένουμε όμως στη διάρκεια της σεζόν να προστεθούν κι άλλα. Η αποστολή και ο σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι δεν τελεί υπό την δική μας εποπτεία, πλην όμως αναφέρεται σε εμάς σχεδόν στο 100% της δραστηριότητας της, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό κυρίως των αεροσκαφών “Canadair” τύπου 415 και 215.
Θα ξεκινήσουμε με έξι και θα φτάσουμε στα εννιά στη διάρκεια της περιόδου, εάν όλα πάνε καλά, που θα φροντίσουμε να πάνε όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, η παλαιότητα των αεροσκαφών και των μέσων, η φθορά που υφίστανται με κάθε έξοδο, δημιουργούν ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε.
Σε κάθε περίπτωση κ. Υπουργέ από την αρχή ήσαστε για τα δύσκολα, μπήκατε θα έλεγα στα πολύ βαθιά νερά, δείξατε με την προσπάθεια, τη στάση και την επιμονή σας ότι αντέχετε στα δύσκολα, ανταπεξέρχεστε τόσο εσείς, όσο και η ομάδα σας. Τώρα, κοντά στη οξύτατη κρίση από τον κορωνοϊό, καλείστε μαζί με εμάς να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Μαζί θα το κάνουμε, να υπολογίζετε στη βοήθεια μας και στη συνεργασία που θα αναπτυχθεί μεταξύ των Αρχηγών των Σωμάτων, των Επιτελείων. Δεν γίνεται αλλιώς, είτε σε συντονιστικό, είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με αυτά τα λόγια σας καλωσορίζω, εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Ευχής έργον είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή ζημιά και από την πλευρά μας, σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, η μέγιστη δυνατή δραστηριότητα. Καλώς ήλθατε κ. Υπουργέ».
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για τη φιλοξενία και την υποδοχή. Νιώθω την ανάγκη να το εκφράσω όπως πραγματικά το νιώθω: Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη η μέχρι σήμερα συνεργασία μας και δεν αφορά μονάχα στα ζητήματα της αντιπυρικής. Αφορά στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκονται ανά πασά στιγμή, με πολλή σεμνότητα σε κάθε περιοχή της χώρας.
Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήρθε να αποδείξει την ανάγκη διακλαδικής συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας, η οποία σιγά – σιγά με τον καινούριο νόμο εξελίσσεται σε ένα εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Κρίσεις χωρίς τη συμβολή της εμπειρίας, της γνώσης, αλλά και της επιχειρησιακής δεινότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι υπό διαχείριση εύκολες. Κι έχει μια αξία ότι στα δύσκολα, Στρατιωτικοί Ιατροί βρέθηκαν στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι νοσηλευτές Στρατιωτικοί, ακόμα και σήμερα, έχουν την απόλυτη ευθύνη για τις χιλιάδες ανθρώπων που έρχονται στη χώρα και όλοι εξετάζονται, αν έχουν τον ιό, μέσα από μια υποδειγματική διαδικασία και μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε και αξιολογούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, καθώς κι εκείνων που πρέπει να μπουν σε απομόνωση. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα η χώρα θα είχε πάρα πολλά προβλήματα.
Άρα για εμάς, η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το οποίο, όχι μόνον το επιζητούμε, αλλά το θεωρούμε αναγκαίο για την πορεία της Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς η Πολιτική Προστασία θα δημιουργήσει κάθετες δομές στη χώρα για να μπορέσει, να ανταπεξέλθει και σε έναν όγκο προκλήσεων και απειλών με βάση το καινούριο σχέδιο, το νέο Νόμο περί Εθνικού Μηχανισμού. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, ήδη έχει προηγηθεί μια σειρά συσκέψεων, αλληλογραφιών και διαβουλεύσεων μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, στελεχών της Γενικής Γραμματείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων για την καινούρια αντιπυρική περίοδο. Προφανώς κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε όποιες προκλήσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, που αφορούν στα δεδομένα της αντιπυρικής περιόδου. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και νομίζω αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα καλοκαίρι που μπορούμε από κοινού να αποδείξουμε ότι οργανωμένα -με τη σοβαρότητα και το σχέδιο που επιβάλλεται- μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Άλλωστε αυτό που από κοινού υπηρετούμε κάτω από την ομπρέλα της αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τρία Άρθρα του Συντάγματός που αφορούν στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον. Νομίζω πως ποτέ μια αποστολή δεν μπορεί να έχει εν καιρώ ειρήνης περισσότερα στοιχήματα να κερδίσει.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη μέχρι τώρα συνεργασία. Νομίζω ότι ανοίγουν οι δρόμοι και μέσα από την πίεση των καταστάσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, και όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι χρήσιμες στην προσπάθεια που κάνουμε, αλλά κι εμείς να συνδράμουμε στο μέτρο που μπορούμε στην προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Αυτό το οποίο θα κάνουμε σήμερα, θα είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο όπως κάθε χρόνο.
Τα περισσότερα πράγματα έχουν συμφωνηθεί, έχουν καταγραφεί στις Διαταγές μας περί Αντιπυρικής Περιόδου. Τώρα εδώ θα κάνουμε ένα “sum up”, μια επισκόπηση, ενδεχομένως κάποιες προσθέσεις ή αφαιρέσεις και κάποιους διακανονισμούς, οι οποίοι θα μας κάνουν την αντιμετώπιση των καταστάσεων, αν έρθουν (που μακάρι να μην έρθουν), ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.
Τα Γενικά Επιτελεία γνωρίζουν το καθένα, τι πρόκειται να διαθέσει από αυτά που διαθέτει κάθε φορά. Από εκεί και πέρα είναι απλό να κρατήσουμε τις διαδικασίες, να έχουμε τη τήρηση στο νου μας ότι: Ναι μεν υπάρχουν μέσα, αλλά πρέπει κάθε φορά ανάλογα να τα χρησιμοποιούμε εκεί που πρέπει – όπως κάνουμε κάθε χρόνο εξάλλου – διότι είμαστε παλαιοί γνωστοί και με τους συναδέλφους της Πυροσβεστικής.
Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό και με τον τρόπο που περιγράψατε κι εσείς κύριε Υπουργέ και εσείς κύριε Υπουργέ, θα έχουμε μια κατά το δυνατόν ήσυχη και αποτελεσματική αντιπυρική περίοδο, με έμφαση στο ήσυχη».