Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (5 Μαΐου, το 2020).
Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (World Asthma Day) θεσπίστηκε το 1998 από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA), με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του. Έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (5 Μαΐου, το 2020).
Άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να εξασφαλίσουν μία φυσιολογική ζωή και να παραμείνουν δραστήρια άτομα, εάν μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να ελέγχουν την πάθησή τους. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Αθανασία Τσουμελέκα, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η πάθηση έχει μελετηθεί από τα αρχαία χρόνια, πρώτα από τον Ιπποκράτη, στον οποίον οφείλεται και η ονομασία της (άσθμα=λαχάνιασμα) και αργότερα από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη. Στην σύγχρονη εποχή, καθοριστική ήταν η συμβολή του Άγγλου γιατρού Χένρι Χάιντ Σάλτερ (1823-1871).
Το άσθμα σχετίζεται με την μόλυνση του περιβάλλοντος., όπως πρώτος είχε δείξει ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα (2019), περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου.
πηγή: sansimera