«Ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες της Ελλάδας για την απομείωση του χρέους» επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
O ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ επισημαίνει:
«οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να αναπνεύσουν. Μετά από 40 ημέρες απαγόρευσης εξόδου, η κυβέρνηση χαλαρώνει τώρα τους περιορισμούς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προσωπικά τα μέτρα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα». Στη συνέχεια τα μέτρα απαριθμούνται και διαπιστώνεται ότι «χάρη στον έγκαιρο περιορισμό των επαφών, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη από τον Covid 19…Το Βέλγιο που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών είναι 53 φορές υψηλότερος».
Και το άρθρο σημειώνει λίγο παρακάτω:
«Ακόμα όμως και εάν οι Έλληνες εξακολουθήσουν να φρενάρουν τον ιό, για την οικονομία η πανδημία θα έχει τεράστιες συνέπειες. Η χώρα μόλις είχε καταφέρει να αναρρώσει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο. Τώρα πήγε πάλι πολύ πίσω. Η οικονομική ζωή από τα μέσα Μαρτίου έχει παραλύσει. Κυρίως η κάμψη στον τουρισμό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης η Handelsblatt παρατηρεί:
«Διίστανται οι απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας. Αισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αμερικής, οι οποίοι προβλέπουν ένα μείον του 7,5% για αυτό το χρόνο αλλά για το 2021 προβλέπουν μια μεγάλη αύξηση του 9,8%. Η Morgan Stanley υπολογίζει για του χρόνου ένα συν από 1,1% μέχρι 4,3% και το ΔΝΤ υπολογίζει 5,1%».
Και το άρθρο καταλήγει με μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση. Εξαιτίας ακριβώς της πανδημίας «θα μπορούσε να εξεταστεί το θέμα και άλλων μειώσεων του χρέους, όπως δηλώνει ο Τσολτ Ντάρβας από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newmoney ο αναλυτής είπε πως η κρίση ίσως σταθεί αφορμή ‘για ένα είδος διαγραφής του χρέους’».
πηγή: DW