Citi: Στο 7,8% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη του 2021

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Citi και πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει το 7,8% από 1,4% που προέβλεπε πριν έναν μήνα.

Πάντως, όπως σημειώνει το 2021 θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης με την ανάπτυξη να αγγίζει το 7,3%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως το δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την κρίση COVID-19, με λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους (214 και 11, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την Ιταλία όπου φτάνουν τα 3.000 και τα 400 αντίστοιχα). Έχουν εφαρμοστεί ήδη ορισμένα μέτρα περιορισμού, αλλά κρίνοντας από τους δείκτες ανίχνευσης κινητικότητας κινητών τηλεφώνων, οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι λιγότερο περιορισμένες από ό,τι αλλού.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Citi, σημαίνουν μια λιγότερο απότομη μείωση της δραστηριότητας στο β’ τρίμηνο του 2020. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Με τις διεθνείς τουριστικές ροές πιθανότατα να δέχονται ισχυρό χτύπημα και αρκετά μεγαλύτερο από άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών, η Ελλάδα θα υποστεί μια μακρύτερη περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω των “κανονικών” επιπέδων, που θα επεκταθεί πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, αν όχι έως το 2021.
Έτσι η Citi εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 8% το 2020 (7,8%) και θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη περίπου 7% (7,3%) το 2021, ενώ αναμένει ότι η κανονικότητα στην οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει έως το δ’ τρίμηνο του 2021.
pinakas city greece
Η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει επίσης αύξηση της ανεργίας στο 19% φέτος από 17,3% το 2019, και μικρή υποχώρηση στο 18,1% το 2021. Η εγχώρια ζήτηση θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του -4,2%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα και στο -4,9% θα κινηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Σημαντική της τάξης του 7,7% θα είναι η πτώση στις επενδύσεις, ενώ κατά 6% θα υποχωρήσουν οι εξαγωγές και κατά 7,2% οι εισαγωγές. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο της κυβέρνησης, το 2020 θα σημειώσει έλλειμμα 1,2% και το 2021 θα “γυρίσει” σε μικρό πλεόνασμα της τάξης του 1,6%.
Σε ό,τι αφορά τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, από τις 265 μονάδες βάσης περίπου σήμερα, στο β’ τρίμηνο θα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα, στο γ ‘τρίμηνο θα κινηθούν στις 240 μ.β., το δ’ τρίμηνο στις 200 μ.β., ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 θα υποχωρήσουν στις 180 μ.β και το β’ και γ’ τρίμηνο του επομένου έτους θα κινηθούν στα επίπεδα των 170-160 μ.β.
Σημαντική δημοσιονομική ευελιξία
Η Citi τονίζει πάντως πως ο δημοσιονομικός χώρος θα παραμείνει άφθονος, παρά το υψηλό επίπεδο χρέους της Ελλάδας. Η ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατία (στις εκλογές του προηγούμενου έτους υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις πριν από μερικά χρόνια. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης του COVID-19.
Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει αδύναμη, και είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως, λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών.
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί κατά λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής.
Η εγχώρια αποταμίευση παραμένει ανεπαρκής για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% από το 2007, καταλήγει η Citi η οποία εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το σχήμα V που θα ακολουθήσει το 2020-2021, θα κινηθεί στο 2,3% το 2022 ενώ το 2023-2024 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ