Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των νέων μέτρων στήριξης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: Πέρασε η ΠΝΠ για τα νέα μέτρα στήριξης – Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Ρυθμίσεις για φοιτητικά ενοίκια, μικρές επιχειρήσεις

Αυξάνονται οι δικαιούχων των 800 ευρώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και IKE, οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.
Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται έως και 25 Ιουνίου 2020 και έως και 25 Ιουλίου 2020 αντίστοιχα, η είσπραξη από τις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα, που εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο και τον μήνα Απρίλιο του 2020.
Επιπλέον, με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των προκηρυσσομένων προς μετάταξη οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στην περίπτωση της μη πλήρωσής τους από μόνιμους υπαλλήλους.
Εγκρίθηκε από τις επιτροπές η 5η ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα
Την έγκριση της πλειοψηφίας εξασφάλισε στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων η 5η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. H ΠΝΠ εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Παρασκευή.
«Υπέρ» της ΠΝΠ δήλωσε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. «Κατά» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.
Στην ΠΝΠ έχουν περιληφθεί διατάξεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία και στην στήριξη αυτής, αλλά και την ομαλή διασφάλιση λειτουργίας των δομών του κράτους.
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει:
-την έκπτωση στην καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, επιχειρήσεων που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορονοϊού
-τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε επιχειρήσεις
-την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μισθού στο προσωπικό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών του υπουργείου Υγείας
-την αναστολή για 3 μήνες της προθεσμίας για τις διαδικαστικές δράσεις που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων
-τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών, κατά 25%, για αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
-τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από κορονοϊό
«Βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Όμως η κρίση αυτή είναι πρόβλημα που πρέπει να μας ενώνει και να μας οδηγήσει σε κοινές λύσεις και συναντίληψη», ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος. «Το κράτος προστατεύει χωρίς να καταπιέζει, χωρίς να ποδηγετεί αλλά με διάλογο. Με τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα καταφέραμε, από την αρχή αυτής της κούρσας, να είμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις, και τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, μας δικαιώνουν. Πάνω από όλα δικαιώνουν την ελληνική κοινωνία που δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες, στήθηκε, από το μηδέν, ένας αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός», ορίστηκαν πολύ γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σχολεία έκλεισαν, ακολούθησαν τα καταστήματα. Ξεκίνησε, όπως είπε, μια επιτυχημένη καμπάνια που απέδωσε και οι Έλληνες έμειναν στα σπίτια τους.
«Κατά» δήλωσε, επί της αρχής στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που είπε ότι «οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και, αν το έχει αντιληφθεί, δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα». Ο κ. Ζαχαριάδης προέτρεψε την πλειοψηφία να παρακολουθήσει τα πακέτα στήριξης σε άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό και μέγεθος με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει γενναίες πολιτικές στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όσων βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, «αναπόφευκτα συγκρούονται οι στρατηγικές της Αριστεράς και της Δεξιάς, η προοδευτική και η συντηρητική απάντηση».
«Από την ημέρα που ξεκίνησε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ζούμε σε ένα μοντέλο αντεστραμμένης δημοκρατίας. Πρώτα αποφασίζει η κυβέρνηση, με ΠΝΠ, στη συνέχεια βλέπουμε την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των αποφάσεών της και στο τέλος, οι αποφάσεις αυτές έρχονται προς κύρωση στη Βουλή και αφού και τα μέτρα μπορεί να έχουν αποδειχθεί ελλιπή, αμφισβητούμενα και εσφαλμένα. Ο κορονοιός έχει ήδη τραυματίσει τη δημοκρατία». παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης που δήλωσε όμως ότι ψηφίζει υπέρ της ΠΝΠ.
«Κατά» της ΠΝΠ δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που ζήτησε μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης για τα χαμηλά εισοδήματα, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, να μην καταβληθούν το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για το 2019 και το 2020 με προοπτική σταδιακής κατάργησης.
Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και υπογράμμισε την «ανάγκη κατάθεσης ενός νέου έκτακτου προϋπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη της συνθήκες και προκειμένου να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε και να αποφύγουμε τετελεσμένα».
«Κατά» της ΠΝΠ δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα που ζήτησε να μη μένουν εκτός πρόνοιας κατηγορίες εργαζομένων που καθημερινά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ζήτησε γενναιότερες ρυθμίσεις για τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας και κάλεσε την κυβέρνηση σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ