Πλειοψηφίες στις Περισσότερες Χώρες- Μέλη Αρνούνται τον Πόλεμο με την Ρωσία σε Βοήθεια Σύμμαχης Χώρας, κατά το Θεμελιώδες Άρθρο 5 της Χάρτας του Ατλαντικού
Adam Dick, Ron Paul Ιnstitute, Russia Insider 13-4-20
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Το ΝΑΤΟ διαφημίζεται ως η συμμαχία που εξασφαλίζει σε κάθε έθνος μέλος του ότι όλα τα άλλα κράτη-μέλη δεσμεύονται να προστρέξουν σε στρατιωτική βοήθειά του σε περίπτωση που θα υποστεί επίθεση από ένα άλλο έθνος, όπως συγκεκριμένα η Ρωσία.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ερευνητικού Κέντρου Pew, (πολιτικά ουδέτερου «think tank» με έδρα την Ουάσιγκτον) που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία ή η πλειονότητα των πολιτών που ερωτήθηκαν σε 11 από τις 16 χώρες του ΝΑΤΟ είναι αντίθετη στο να συμμορφωθούν οι κυβερνήσεις τους σε αυτήν την υποχρέωση, τουλάχιστον εάν στρατιωτικός αντίπαλος είναι η Ρωσία.
Αυτά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι επιβάλλεται να εξετασθεί σοβαρά το ερώτημα διάλυσης του ΝΑΤΟ, μιας οργάνωσης της οποίας ο κύριος λόγος ύπαρξης φαίνεται να βρίσκεται σε διάσταση με την βούληση της κοινή γνώμης σε πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκαν εάν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών τους θα όφειλαν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπίσουν μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ συνορεύουσα με την Ρωσία, με την οποία «η Ρωσία έχει εμπλακεί σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση» άνθρωποι που ζουν στις 16 χώρες του ΝΑΤΟ έτειναν να απαντήσουν αρνητικά.
Στον κατωτέρω πίνακα στο πράσινο χρώμα εντάσσονται οι θετικές στο ερώτημα απαντήσεις, ΝΑΙ, και στο μπλε οι αρνητικές ΟΧΙ. Στα Ναι, πρώτη η Ολλανδία (και από τις ΗΠΑ) και τελευταία η…Βουλγαρία!
«Όχι» απάντησε κατηγορηματικά η πλειοψηφία των πολιτών στις οκτώ χώρες –Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Τουρκία. Σε τρείς ακόμη χώρες του ΝΑΤΟ –την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία- ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών απορρίπτει την στρατιωτική επέμβαση.
Μόνο σε πέντε χώρες – στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Βρετανία, στην Ολλανδία και στην Λιθουανία- η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την στρατιωτική επέμβαση.
[Σημ. Μεταφραστή: Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και τον κατωτέρω χάρτη από τον οποίο αναδύεται μια πρώτη εικόνα αντίφασης με τα συμπεράσματα του άρθρου, αφού στην πλειονότητα των χωρών μελών του τα αισθήματα των πληθυσμών για το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν μοιρασμένα, εκτός του Καναδά, της Βρετανίας, της Πολωνίας και περιέργως και της Ιταλίας, τεσσάρων μόνο χωρών όπου πλειοψηφούν τα διάφορα ποσοστά συμπάθειας για την συμμαχία. Αυτή η εντύπωση κάποιας αντίφασης προσφέρεται στην λογική εξήγηση ότι στις περιπτώσεις της περίπου ισορροπίας αντίθετων αισθημάτων, η ύπαρξη και δράση του ΝΑΤΟ είναι ανεκτή όσο δεν οδηγεί σε ολοκαύτωμα πολέμου με την Ρωσία -ενδεχόμενο το οποίο οι ευρωπαϊκοί λαοί (εκτός Βρετανίας, Ολλανδίας και Λιθουανίας) εξορκίζουν αδίστακτα, αφαιρώντας και τον θεμέλιο λίθο του ΝΑΤΟ- το άρθρο 5 της συμμαχίας.]