Τώρα – λαγοί οι τούρκοι από το Καστελόριζο, κατεβαίνει ο ρωσικός στόλος με τις ευλογίες της Λευκωσίας!
ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ!
«Χαστούκι» στην Τουρκία από τη Ρωσία, καθώς ζήτησε και πήρε άδεια από την Κύπρο, για να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μέχρι 40 μίλια από το Καστελόριζο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Η Λευκωσία, μάλιστα, ανταποκρίθηκε άμεσα, εκδίδοντας όλες τις απαραίτητες Navtex και Notam, δεσμεύοντας τις περιοχές των ασκήσεων, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται εντός των Οικοπέδων 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία η Τουρκία είχε στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα, στέλνοντας πλοία της να κάνουν έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ. Λόγω της ρωσικής δραστηριότητας; Μάλλον, όχι. Μπορεί ωστόσο, όπως εκτιμάται, να σχεδιάζει τη δυναμική επιστροφή της μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Το γεγονός, πάντως, ότι η Ρωσία ζήτησε άδεια για να πραγματοποιήσει ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι, τους τελευταίους μήνες, ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της απόφασης του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει σε επιθέσεις στη Συρία.
Αεροναυτικές ασκήσεις μέχρι τις 30 Απριλίου
Μέχρι τις 30 Απριλίου, λοιπόν, ρωσικά πλοία και αεροσκάφη θα διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τρεις διαφορετικές μεγάλης έκτασης περιοχές, ανατολικά, νότια και δυτικά της Κύπρου. Η πρώτη, για ασκήσεις στις 9, 17 και 30 Απριλίου, αφορά περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, όπου το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας διεξάγει τακτικά ασκήσεις. Γι’ αυτή την περιοχή δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Τουρκία.
Η δεύτερη περιοχή, για ασκήσεις στις 7 και 21 Απριλίου, αφορά περιοχή δυτικά της Κύπρου και φτάνει μέχρι και σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, για την οποία η Τουρκία εξέδωσε αμέσως δική της Navtex, στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται για περιοχή ευθύνης της Τουρκίας. Η τρίτη περιοχή, που δέσμευσε ως επικίνδυνη για τη ναυτιλία η Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά μεγάλη θαλάσσια έκταση νότια της Κύπρου, που επικαλύπτει μικρό μέρος του τεμαχίου 8 και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.