Ο κορωνοϊός δεν πτοεί την Τουρκία: Δεν αναστέλλονται οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της «άτρωτης» κατοχικής δύναμης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου ιού, την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ενεργή η τουρκική απειλή, καθώς η Άγκυρα στέκεται «άτρωτη» έναντι του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι μπορεί, λόγω του γεγονότος ότι η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, να διαπιστώνεται μια ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας, οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων από τον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, παραμένουν ζωντανές.
Είναι γι’ αυτό που υπάρχει προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία και για το σενάριο, η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για προώθηση σχεδιασμών της. Η περίοδος, σύμφωνα εκτιμήσεις, ενδεχομένως να προσφέρεται καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού και πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας δεν αναστέλλονται, ούτε και επηρεάζονται από άλλα γεγονότα, όσο μεγάλα και τρομακτικά θεωρούνται, όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, για εσωτερικούς λόγους καθυστέρησε εγκληματικά να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό;
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 8 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι και το τέλος Απριλίου. Είναι προφανές ενόψει της αποχώρησης του «Γιαβούζ», η Άγκυρα ενδεχομένως να ζητήσει μορατόριουμ στις γεωτρήσεις τόσο για την ίδια όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονο, δηλαδή, πάγωμα γεωτρήσεων και των νόμιμων, που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και των παράνομων της κατοχικής Τουρκίας.
Με αυτή την κίνηση η Τουρκία θα κερδίσει χρόνο, αλλά και θα φανεί πως ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων, με τους οποίους συζητά τους νέους όρους της για το μεταναστευτικό. Επί της ουσίας αυτό που θα γίνει, εάν τεθεί θέμα μορατόριουμ, είναι πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι περί το τέλος Απριλίου αναμένεται να γίνει η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Εάν δεν επηρεαστεί ο προγραμματισμός (που ήδη καθυστέρησε), από τον κορωνοϊό, τότε η κοινοπραξία θα ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης όταν το «Γιαβούζ» θα αποχωρεί. Περαιτέρω, στα πλαίσια της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα προβεί σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιούνιο.
Συνεπώς το μορατόριουμ μόνο την Τουρκία θα εξυπηρετήσει, καθώς θα πετύχει, εάν γίνει αποδεκτό, αυτό που έκπαλαι προσπαθεί: Να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, πέραν από το «Γιαβούζ», νοτίως της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραμένει το ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, από τον καιρό που βρίσκεται στην περιοχή, τείνει να καταστεί μέρος του… τοπίου.
Το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθεί η Άγκυρα εφεξής με τα άλλα ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη της, το «Ορούτς Ρέις», το «Φατίχ» και τον «Νομοθέτη», ο οποίος αποκτήθηκε πρόσφατα και μόλις προ λίγων ημερών έφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας για αναβάθμιση και προετοιμασία. Το τρίτο γεωτρύπανο, «Νομοθέτης» και το «Φατίχ», όπως και το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», αναμένεται να αναλάβουν δράση, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, επικαλούμενη η Άγκυρα την υλοποίηση του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.
Επί του εδάφους, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποτελεί μια κίνηση που έγινε από την ψευδοκυβέρνηση, με εντολές της Άγκυρας. Με την πρώτη απόφαση για κλείσιμο δύο οδοφραγμάτων, Λιμνίτη και Στροβιλιών, είχε αποκόψει τους κατοίκους σε τουλάχιστον δύο περιοχές (παραμένουν αποκομμένοι και με τη νέα απόφαση). Οι κάτοικοι του Πύργου έχουν αποκοπεί και θα πρέπει για να πάνε στη Λευκωσία να ταξιδεύσουν μέσω Πάφου. Σημειώνεται πως το κατοχικό καθεστώς μετά και την απόφαση αυτή είχε ζητήσει μέσω του ΟΗΕ, να υπάρχει διακίνηση του στρατού κατοχής, με μη στρατιωτικά αυτοκίνητα προς το φυλάκιο των Κοκκίνων, χρησιμοποιώντας και τις ελεύθερες περιοχές. Το ίδιο, ζήτησαν, να γίνεται και για οχήματα ανεφοδιασμού. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε την αξίωση αυτή. Μόνο διελεύσεις ασθενοφόρων επιτρέπεται. Σε σχέση με τα Στροβίλια, οι κάτοικοι εκεί, και μετά την προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων, παραμένουν εγκλωβισμένοι. Όλες οι κινήσεις που έγιναν στη νεκρή ζώνη, κατά την προηγούμενη περίοδο, δεν έχουν αλλάξει, αντίθετα η Τουρκία εδραιώνει τα τελελεσμένα.
Είναι προφανές πως ο κορωνοϊός, μπορεί να καθυστερεί κάποιες επεκτατικές, επιθετικές κινήσεις από τουρκικής πλευράς. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αναβάλλονται οι σχεδιασμοί της κατοχικής δύναμης.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ «ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ» ΚΑΙ ΤΑ… ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Η αναβολή των ψευδοεκλογών, που χρονικά τοποθετούνταν τον ερχόμενο Απρίλιο, για τον ερχόμενο Οκτώβριο, διαμορφώνουν νέα δεδομένα στα κατεχόμενα. Η αναβολή λόγω κορωνοϊού, προφανώς και δικαιολογείται. Το ζητούμενο είναι ποιον θα εξυπηρετήσει αυτή η αναβολή, για την οποία συμφώνησαν όλοι. Η ατζέντα μέχρι και πρόσφατα στην εκστρατεία ήταν το Κυπριακό, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός ποιος διαχειρίζεται καλύτερα την αντιμετώπιση του ιού. Η κόντρα Ακιντζί με Τατάρ και Οζερσάι φαίνεται και για το θέμα αυτό.
Το ζητούμενο εάν η διαχείριση θα είναι αποτελεσματική.
Μπορεί να μην υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα σε σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά έντονη είναι η ανησυχία, για το γεγονός ότι διαπιστώνονται και αδυναμίες και χαλαρότητα. Για παράδειγμα, οι εξετάσεις/ αναλύσεις γίνονται με ρυθμούς χελώνας (δέκα την ημέρα). Τα μέτρα δεν χαρακτηρίζονται από αυστηρότητα. Από την άλλη, ο κατοχικός στρατός νιώθοντας «άτρωτος» δεν λαμβάνει μέτρα. Η μετακίνηση των στρατιωτών γίνεται όπως γινόταν και προηγουμένως, όλοι μαζί στα καμιόνια, στα λεωφορεία.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Το καθεστώς Ερντογάν πιέζει την Αθήνα με αναβαθμισμένες προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και προσφάτως στον Έβρο. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, η Άγκυρα χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα των σχεδίων της ταλαιπωρημένους ανθρώπους, μετανάστες, στοχεύει να κάμψει τις αντοχές της Αθήνας. Με τη συστηματική πίεση, άλλοτε πιο ισχυρή και άλλοτε λιγότερο, επιδιώκεται η δημιουργία τετελεσμένων και νέων δεδομένων στην περιοχή.
Βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι ο περιορισμός της κυριαρχίας της Ελλάδος σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Αυτό επιχειρήθηκε με την προώθηση των μεταναστών και στην περίπτωση που θα περνούσαν εντός ελληνικής επικράτειας, αυτό θα συνιστούσε υλοποίηση στόχου. Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι έχει τούτο παρουσιαστεί ως στήριξη και αλληλεγγύη από τον διεθνή παράγοντα προς την Ελλάδα (και είναι), ωστόσο, δημιουργεί και κάποια άλλα δεδομένα. Στο βαθμό που αυτό θα έχει μόνιμη βάση, η παρουσία δηλαδή διεθνούς δύναμης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τούτο θα αναδεικνύει μεν διάφορα μηνύματα (τα σύνορα της Ευρώπης κ.λπ.), αλλά ταυτόχρονα, θα καταστήσει τους τρίτους ως παράγοντα μεσολάβησης και εξομάλυνσης. Όπως λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη σε διεθνείς κρίσεις. Κοντολογίς, η προστασία των συνόρων της Ελλάδος, η προστασία των μεταναστών θα μετατίθεται στην ευθύνη στις διεθνείς δυνάμεις. Κατά την ελληνική κυβέρνηση η παρουσία διεθνών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της στήριξης προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
apopseis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ