Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά επιπλέον 40 χιλιόμετρα,
τμηματικά αλλά και σε σημεία που ευνοούν τη διέλευση ατόμων που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τα δρομολόγια για πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο κρατικός μηχανισμός μετά και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εγρήγορση τόσο για το ζήτημα του μεταναστευτικού όσο για τη φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, ενώ ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το πιο ευάλωτο σημείο στα σύνορα είναι στο νότιο τμήμα.
Η Ελλάδα έχει καταρτίσει ένα Plan B για την αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης κλιμάκωσης των τουρκικών ενεργειών, μετά την νέα πίεση που ασκείται στη χώρα από τις καθοδηγούμενες μεταναστευτικές ροές.
Το νέο σχέδιο καταρτίζεται σε συνεργασία του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας και παρά το γεγονός ότι ορισμένες μέρες, όπως για παράδειγμα την Τρίτη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδευσε στον Έβρο τους επικεφαλής των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, υπήρξε εκτόνωση και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό αλλά με μηχανικά μέσα με περίπου 4.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάμερες.
Έβρος: Επέκταση στον φράχτη
Ειδικότερα και όσον αφορά στον φράχτη, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 12,5 χιλιόμετρα στα χερσαία σημεία πρόσβασης πριν και μετά τις Καστανιές Έβρου καθώς στο υπόλοιπο κομμάτι, ανέβαινε το κόστος κατασκευής λόγω της ανισομέρειας του εδάφους.
Πλέον, η κυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει τον φράχτη κατά 40 χιλιόμετρα και ειδικά σε σημεία όπου η διέλευση ατόμων είναι εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία που προκρίνονται βρίσκονται σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα.